9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportCe spune Ponta despre taxa de stâlp

Ce spune Ponta despre taxa de stâlp

Premierul Victor Ponta a afirmat, sâmbătă, la rafinăria Petrobrazi din județul Prahova, referindu-se la reducerea taxei pe construcții speciale de la 1,5% la 1%, că Guvernul pe care îl conduce ”atât a putut să facă”, adăugând că poate anul viitor va veni un guvern mai bun care o va reduce la 0,5%.

”Acum dacă dau vestea că taxa pe construcții speciale se reduce de la 1,5 la 1%, doamna Gheorghe (n.r. – Mariana Gheorghe, CEO Petrom România)îmi va spune să o reducem la 0,5%. Poate o să vină la anul un guvern și mai bun decât al meu și o să o reducă la 0,5%. Guvernul acesta atât a putut să facă. Poate însă să vină cu reducerea contribuțiilor la asigurări sociale”, a spus Ponta, sâmbătă, în discursul ținut cu ocazia celebrării a 80 de ani de la înființarea rafinăriei Petrobrazi.

Premierul a mai spus că, în ultima perioadă, România s-a apropiat mult de statul de țară independentă din punct de vedere energetic.

”Domeniul energiei e un domeniu în care nu există investiții pe termen scurt și profituri pe termen scurt, există numai o strategie bine gândită și cred că în acești doi ani și jumătate, lucrând împreună cu Petrom-OMV, cu celelalte companii din domeniu, România a progresat foarte mult. A făcut într-adevăr o reformă structurală reală și din punct de vedere legislativ și din punct de vedere operațional. Pe partea de energie și-a asigurat resurse pentru a fi într-adevăr stabilă și aproape, aproape în totalitate independentă, a creat premisele ca în foarte scurt timp, prin rezerve proprii pe care le avem la dispoziție, România, și când spun România mă gândesc și la Republica Moldova, să poată să asigure industriei și populației o garanție în ceea ce privește resursele energetice”, a mai spus Ponta.

El a adăugat că, în condițiile în care în regiune există ”confruntări și conflicte”, cu atât mai mult România și companiile din domeniul energetic trebuie să aibă o strategie pe termen mediu și lung.

În 4 septembrie, premierul Victor Ponta a anunțat că taxa pe construcţiile speciale va fi redusă de la 1,5% la 1% din valoarea construcţiei, iar veniturile colecate vor rămâne la dispoziţia autorităţilor locale, şi nu vor mai intra la bugetul de stat.

Taxa pe construcţii speciale a fost introdusă la începutul acestui an. Introducerea taxei a fost propusă încă din toamna anului 2012 de fostul ministru delegat pentru Buget Liviu Voinea. Taxa se aplică pentru construcţiile care nu intrau în sfera de impozitare, cum ar fi stâlpi, rampe, platforme betonate, altele decât imobilele de producţie sau birouri, care erau deja impozitate.

Taxa se plăteşte în două rate anuale, iar după prima declarare a reieşit că statul va încasa mult peste valoarea estimată inişial în negocierile cu FMI, de 500 milioane lei. În prezent se estimează că încasările din taxa pe construcţii speciale vor depăşi în acest an 1,5 miliarde lei.

Introducerea taxei pe stâlp şi creşterea accizelor la carburanţi au reprezentat principalele argumente ale autorităţilor române în negocierile cu FMI şi CE pentru ca instituţiile internaţionale să accepte creşterea cheltuielilor bugetare pentru acest an.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă