15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportCe spune şefa AEP despre informatizarea secţiilor de votare

Ce spune şefa AEP despre informatizarea secţiilor de votare

Informatizarea secțiilor de votare începând cu alegerile locale din 2016 va crește transparența și viteza procesului de votare și va împiedica tentativele de vot multiplu și turismul electoral, a declarat şefa Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, pentru Agerpres

Pătru a arătat că la crutinele anterioare oamenii au mers la vot doar pentru a-şi anula votul, de teamă că va vota cineva în locul lor, iar prin informatizarea secţiilor de votare rezultatul alegerilor va fi unul corect. 

“În primul rând, informatizarea secțiilor de votare va crește transparența și viteza procesului de votare, împiedicând tentativele de vot multiplu. Acest proiect, care va prinde viață odată cu alegerile locale din 2016, este un obiectiv mai vechi vechi al Autorității Electorale Permanente, la care am ținut și ținem foarte mult. Avem nevoie ca partidele politice participante în alegeri, candidații și opinia publică să aibă încredere că alegerile — fie că sunt locale, parlamentare sau prezidențiale — se desfășoară transparent, corect, fără fraude. Dorim să convingem o dată în plus electoratul că fiecare vot contează, că rezultatul alegerilor va fi unul corect și că nu vor mai exista situații în care o persoană să își exprime opțiunea prin vot fără să aibă acest drept. Un beneficiu major al implementării unui astfel de sistem informatic este că turismul electoral va fi împiedicat înainte de a-și produce efectele. La scrutinele anterioare, o parte dintre alegători au mers la urne doar pentru a-și anula votul, de teamă să nu voteze altcineva în locul lor”, a explicat preşedinta AEP. 

Citeşte şi: Preşedintele Iohannis vrea urgentarea adoptării legii pentru VOTUL PRIN CORESPONDENŢĂ

Ana Maria Pătru a arătat cum va funcţiona concret informatizarea secţiilor de votare.

“În urma implementării acestui proiect, alegătorii care doresc să își exprime opțiunea prin vot nu vor mai prezenta actul de identitate membrilor secțiilor de votare, ci operatorului unui calculator. Operatorul de calculator al biroului electoral al secției de votare va introduce codul numeric personal al alegătorului în calculator. Acest sistem va semnala dacă persoana care s-a prezentat la vot a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv, dacă și-a pierdut drepturile electorale, dacă este arondată la altă secție de votare și dacă, în ziua alegerilor și-a mai exercitat dreptul la vot la același scrutin sau dacă a fost omisă de pe copia listei electorale permanente și are domiciliul în raza teritorială a secției de votare respective”, a subliniat şefa AEP. 

De asemenea, preşedinta AEP a precizat că o eventuală deficienţă în funcţionarea sistemului nu va stopa votul.

“Într-un astfel de caz, alegătorii vor prezenta actul de identitate operatorului de calculator sau unui membru al biroului electoral al secției de votare desemnat de președintele acestuia, care va consemna, pe suport electronic sau pe hârtie, codurile numerice personale ale alegătorilor și ora la care aceștia s-au prezentat la vot. Durata disfuncționalității sistemului informatic va fi consemnată într-un proces verbal, această informație fiind furnizată telefonic biroului electoral ierarhic superior de către președintele biroului electoral a secției de votare”, a spus Pătru. 

În ceea ce priveşte atacurile cibernetice, Ana Maria Pătru a subliniat că a constatat un atac cibernetic cu ocazia alegerilor şi că la proiectul informatizării secţiilor de votare a colaborat cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. 

“Cel mai pertinent răspuns în acest sens pot să îl ofere reprezentanții STS. Totuși, în urma colaborării cu acest Serviciu, AEP nu a constat, cu ocazia alegerilor, niciun astfel de atac cibernetic care să afecteze procesul electoral”, a conchis Pătru. 

 

 

 

Cele mai citite

Irina Begu, în sferturile de finală ale turneului WTA din Antalya

Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 125 de la Antalya, după ce a învins-o în două seturi pe croata...

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...
Ultima oră
Pe aceeași temă