11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportCe spune Teodorovici despre creşterea preţurilor la alimente

Ce spune Teodorovici despre creşterea preţurilor la alimente

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici a declarat, luni, că eventuale creșteri de preț la alimente trebuie sesizate la Finanţe, ANAF, Consiliul Concurenţei şi ANPC, informează Mediafax.

Astfel, Teodorovici a subliniat că Guvernul are obligaţia şi preocuparea ca scăderea TVA la alimente să nu fie diluată de măsuri anticoncurenţiale de creştere a preţurilor.

“Categoric, ca şi Guvern, ne dorim foarte mult ca această măsură benefică pentru piaţă să se reflecte într-adevăr la consumatori şi să nu fie, ca să spun aşa, prin astfel de măsuri anticoncurenţiale să fie diluată. Aceasta este obligaţia noastră şi preocuparea noastră ca şi Guvern”, a spus Teodorovici.

El a precizat că Ministrul Agriculturii monitorizează foarte atent piaţa şi a arătat că trebuie sesizate autorităţile competente în cazul în care se sesizează creşteri de preţuri nejustificate, inclusiv Consiliul Cncurenţei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC).

“Acolo unde această situaţie se întâmplă, ea trebuie sesizată. Şi noi (Ministerul Finanţelor-n.r.), chiar şi ANAF, chiar şi Consiliul Concurenţei, Agenţia pentru Protecţia Consumatorului, vom acţiona fiecare pe zona de care răspunde”, a mai arătat ministrul.

Guvernul a decis recent ca taxa pe valoarea adăugată să scadă la 9% pentru produse alimentare şi băuturi non-alcoolice, începând cu 1 iunie.

Presa a relatat însă că mari lanţuri de magazine ar fi majorat preţurile la diferite alimente cu până la 30%, înainte de reducerea TVA, iar premierul Victor Ponta a reacţionat spunând că Guvernul nu poate îngheţa preţurile la mărfurile din magazine, dar poate introduce măsuri constituţionale şi europene, precum taxe speciale foarte mari, în cazul în care comercianţii nu scad preţurile la raft după diminuarea TVA.

El a cerut ca Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Consiliul Concurenţei să verifice atent situaţia preţurilor din magazine.

La rândul său, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a fost, joi, într-un hipermarket din Capitală, pentru a verifica prețurile, spunând că a venit în magazin pentru a transmite mesajul că prețul final trebuie să scadă odată cu reducerea TVA.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă