15.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSportLegea anti-fumat: Cum vor verifica polițiștii că se respectă legea

Legea anti-fumat: Cum vor verifica polițiștii că se respectă legea

Legea anti-fumat va intra în vigoare la jumătatea lunii martie. În aceste condiții, autoritățile au creat un draft cu normele de implementare şi aplicare a actului normativ, care se află în prezent în proces de definitivare, informează Digi24.

Documentul prevede ca în timpul efectuării controalelor polițiștii să acorde atenție dacă există indicatoare cu „Fumatul interzis”, în spațiile publice închise și în cele de la locul de muncă.

Mai mult, ei trebuie să afle dacă a fost desemnată o persoană responsabilă de aplicarea Legii și dacă în regulamenul de ordine interioară a fost introdusă sancționarea cu abatere disciplinară gravă, în cazul încălcării actului normativ. Totodată, ei trebuie să verifice dacă este afișat numărul de telefon și site-ul de Internet la care cetățenii pot sesiza încălcarea Legii.

Citește și: Iohannis a promulgat Legea anti-fumat

Mai mult, trebuie să observe dacă în spațiile închise există scrumiere sau alte obiecte în care este depozitat scrumul de țigară și dacă miroase a fum de țigară. Totodată, polițiștii au dreptul să cerceteze înregistrările camerelor video pentru a observa dacă s-a fumat și pot folosi aparate care măsoară obiectiv existența în spațiile închise a reziduurilor din fumul de tutun.

Printre persoanele care pot fi responsabile de aplicarea legii în unități se numără angajații care se ocupă de respectarea regulilor de securitate și sănătate la locul de muncă, cei care impun respectarea regulilor de prevenire a incendiilor, dar și alte persoane desemnate de conducătorul unității. 

Cetățenii vor putea anunța autoritățile cu privire la cazurile de încălcare a legii sunând la numărul de telefon al poliției.

Varianta finală va fi stabilită în urma consultării interinstituționale.

Citește și:  Legea anti-fumat

Legea care prevede interzicerea fumatului în spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului a fost adoptat pe 15 decembrie 2015 de plenul Camerei Deputaţilor. Legea se aplică şi în cazul ţigărilor electronice. Totodată, se interzice complet fumatul şi în instituţiile medicale, de învăţământ, de stat şi private, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului.

Persoanele care nu respectă legea vor primi amenzi de la 100 la 500 de lei, în cazul persoanelor fizice şi între 5000 şi15.000 lei, plus suspendarea sau închiderea activităţii, pentru persoanele juridice.

Propunerea legislativă, care datează din 2011, a fost modificată prin mai multe amendamente, pe 16 noiembrie, iniţiate de deputatul PSD Aurelia Cristea. Cel mai imprtant amendament se referea la definirea spaţiului public închis, care conduce, practic, la interzicerea fumatului în aproape toate spaţiile publice închise.

 

 

Cele mai citite

Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat

Sportivul român Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de Tribunalul Antidoping al...

O comună bogată din Teleorman toacă banii pe pavele, garduri, gratare în curtea școlii și studii de fezabilitate inutile

Suntem în 2024: campanie electorală, alegeri locale și parlamentare. Val de promisiuni electorale, efervescență, polemici și dezbateri.   Ne-am hotărât să facem un reportaj la...

AFM a aprobat finanţări de aproape 97 de milioane de lei în Programul ”Casa Verde Fotovoltaice” pentru persoane fizice

Cereri eligibile în valoare de 96,68 milioane de lei au fost depuse de persoanele fizice în cadrul programului "Casa Verde Fotovoltaice", în timp ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă