13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportCe ultimatum îi dă Alina Gorghiu lui Bănicioiu pentru a-și da demisia

Ce ultimatum îi dă Alina Gorghiu lui Bănicioiu pentru a-și da demisia

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a cerut, marţi, demiterea ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, pentru problemele de implementare a cardurilor de sănătate şi asumarea responsabilității politice de către premierul Ponta, pentru gravele probleme din sistemul de sănătate, informează Mediafax

”Solicit demisia/demiterea de urgență a ministrului Bănicioiu, până aterizează avionul oficial, și asumarea responsabilității politice de către prim-ministru pentru gravele probleme din sistemul de sănătate”, a afirmat deputata.

Alina Gorghiu a declarat că ministrul Sănătății a deveni un pericol la sănătatea publică. 

”În timp ce sute de românii stau la cozi să-și ridice cardurile de sănătate, medicii nu pot elibera rețete, iar pacienților li se refuză compensarea medicamentelor și, chiar mai grav, în unele cazuri, internarea, ministrul Sănătății dă indicații de la mii de kilometri, din turneul arab al premierului. Ministrul Bănicioiu a ales ca în perioada de debut a implementării cardului de sănătate să plece în delegația oficială a premierului. PSD este efectiv un partid bolnav, fără șanse de a se face bine vreodată, iar ministrul Sănătății a devenit un pericol pentru sănătatea publică”, a declarat Alina Gorghiu.

Gorghiu a menţionat că, ”așa cum Nicolae Bănicioiu și Victor Ponta au promovat împreună, ca lideri de tineret ai PSD, și împart deplasările externe ale Guvernului, așa ar trebui să și plece din funcție, tot împreună”.

Citește și: Nicolae Bănicioiu, audiat la DNA în dosarul șefului CJ Ialomița Silvian Ciupercă. Ce a declarat ministrul

Copreşedintele PNL a menţionat că nu se referă ”doar la ultima criză, cea a cardurilor de sănătate, care a bulversat tot sistemul, ci și la scăderea ratei de vaccinare de la 95 la sută în 2013, la 80 la sută în 2013, o cotă considerată de specialiști drept periculoasă, la condițiile aproape inumane din spitalele din România și, în general, la modul disprețuitor în care sunt tratați, de către stat, atât doctorii cât și pacienții. ”

Aproape 1.000 de persoane au aşteptat la coadă, luni, la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti pentru a-şi lua cardul de sănătate sau o adeverinţă, după ce la sfârşitul săptămânii trecute medicii de familie le-au spus că din 1 mai nu vor mai fi primiţi în spitale fără acesta.

Încă de la ora 05.00, la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) s-au adunat câteva zeci de persoane. Numărul acestora a crescut în orele următoare, astfel că până la 13.00 aproape 1.000 de persoane au stat la coadă pentru a solicita cardul de sănătate sau o adeverinţă.

“Am venit de la 5 dimineaţa să-mi caut cardul. Am auzit de la medicii de familie că nu ne mai primesc la spital dacă nu avem card de sănătate. Aici, la Casa Bucureşti ni spune să-i reclamăm pe doctorii care ne spun aşa ceva, pentru că nu este corect cum procedează medicii”, a spus una dintre persoanele care venise să ia cardul pentru un nepot ce urmează să fie internat, marţi, într-un spital privat aflat în relaţie contractuală cu CASMB.

Purtătorul de cuvânt al CASMB, Cristina Călinoiu, a declarat că implementarea, de la 1 mai, a cardului de asigurări de sănătate a creat, în principal, aglomeraţie, după anunţul medicilor de familie că pacienţii nu vor primi servicii medicale fără card.

“Oamenii spun că medicii nu îi primesc fără aceste carduri. I-am rugat să-i reclame pe doctori, pentru că aceştia nu au voie să-i refuze, dar decât să se certe cu medicul lor, oamenii preferă să vină la CASMB şi să se certe cu noi”, a spus Cristina Călinoiu.

Potrivit acesteia, de mai bine de o lună, CASMB a lansat mai multe aplicaţii, astfel încât toţi cei care nu au primit cardul să-l poată ridica în condiţii civilizate.

În Bucureşti, au fost acordate, luni, aproape 7.500 de servicii medicale. Dintre acestea, au fost acordate 3.608 servicii medicale fără card, 2.946 de către medicii de familie, iar 3.823 după validarea cardului, dintre care 2.277 de către medicii de familie.

Citește și: Nicolae Bănicioiu: Ministerul Sănătății lucrează la o lege a vaccinării

Unele dintre problemele identificate luni au fost cauzate şi de faptul că unii medici nu au înţeles cum poate fi utilizat cardul de sănătate. Spre exemplu, cardul de sănătate trebuia introdus în cititor şi menţinut acolo până când asiguratul îşi tasta PIN-ul ales de el şi primea validarea acestuia din partea sistemului. Toate celelalte operaţii, respectiv consultaţia şi redactarea reţetei, puteau fi făcute după scoaterea cardului din cititor.

Din acest motiv, unii medici de familie au avut nevoie şi de patru ore pentru a consulta trei pacienţi, după cum au semnalat aceştia.

Cei mai mulţi medici au reclamant faptul că sistemul se blochează frecvent, iar validarea cardului este greoaie. Potrivit Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, medicii din toată ţara au primit două tipuri de erori, ambele făcând imposibilă activarea cardurilor, respectiv UM indisponibilă şi Token – lipsă.

Dacă la medicul de familie au fost situaţii, potrivit declaraţiilor acestora, în care în patru ore au putut consulta trei pacienţi, cu totul alta a fost situaţia la spitale. De exemplu, la Spitalul “Sfânta Maria” din Capitală, fişa de internare putea fi întocmită în medie în 15 minute, pe baza cardului de asigurări de sănătate.

Un semnal de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii este acela că toţi furnizorii trebuie să acorde servici medicale, întrucât nu-i poate fi anulată unei persoane calitatea de asigurat doar pentru că nu a intrat în posesia cardului.

Cele mai citite

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă