12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportCele şapte motive ale suspendării lui Traian Băsescu

Cele şapte motive ale suspendării lui Traian Băsescu

Parlamentarii USL au identificat şapte „fapte grave”  de încălcare a prevederilor Constituţiei de către preşedintele Traian Băsescu. Toate pleacă de la argumentul că şeful statului ar fi subjugat instituţiile statului.

Constituţia României stipulează că preşedintele României poate fi suspendat din funcţie „în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei”. Parlamentarii USL au enumerat într-o solicitare- întinsă pe 17 pagini – şapte motive pe care ei le apreciază ca întemeiate pentru suspendarea şefului statului.


1 „Preşedintele a uzurpat rolul premierului şi s-a substituit în atribuţiile constituţionale ale Guvernului.”

Semnatarii solicitării redau mai multe declaraţii ale preşe-dintelui, în care acesta îşi asuma anumite decizii economice, de genul „soluţia eu şi Guvernul am propus-o”, „mi le asum ca soluţii, alături de Guvern”, „am stabilit împreună cu guvernatorul, cu primul-ministru, cu ministrul de Finanţe”.

2 „Preşedintele a încălcat în mod repetat drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor prevăzute de Constituţie.”

Parlamentarii enumeră aici măsuri de austeritate susţinute de preşedinte, insulte adresate de acesta comunităţii rome, încercări de intimidare a presei.

3 „Preşedintele a încălcat în mod repetat princi-piul separaţiei în stat şi inde-pendenţa justiţiei.”

La acest punct, semnatarii îl acuză pe preşedinte că şi-a depăşit atribuţiile prin „atacuri la adresa justiţiei, prin care i-a periclitat independenţa”. Astfel, preşedintele ar fi intimidat magistraţi: „De la începutul celui de-al doilea mandat al său, preşedintele Traian Băsescu a manifestat o ingerinţă continuă în activitatea şi autoritatea judecătorească, de natură să aducă atingere în mod direct independenţei justiţiei şi principiul separaţiei puterilor în stat”.

4 „Preşedintele a iniţiat un proiect neconstituţional de revizuire a Constituţiei şi a încălcat procedura de revizuire a Constituţiei prevăzută de legea fundamentală.”

Critica adusă preşedintelui este, din nou, că şi-ar fi asumat rolul Guvernului.

5 „Preşedintele a instigat la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale şi a făcut presiuni directe asupra judecătorilor Curţii, făcându-le «vizite» înaintea unor decizii importante.”

La acest punct, parlamentarii USL se arată revoltaţi de „lipsa de respect a lui Traian Băsescu faţă de autoritatea Curţii”, adică faţă de instituţia căreia ei înşişi i-au redus drastic atribuţiile, cu doar câteva ore înainte de depunerea solicitării de suspendare a preşedintelui. În plus, decizia aceleiaşi instituţii a fost ignorată de premierul Victor Ponta, care a plecat la Bruxelles, la Consiliul European, deşi Curtea Constituţională atribuia această decizie preşedintelui ţării.

6 „Preşedintele a încălcat sistematic principiul nea-partenenţei politice a persoanei care ocupă funcţia prezi-denţială şi a abandonat rolul constituţional de mediator în stat şi în societate.”

Aici regăsim argumentul de la punctul unu al solicitării, şi anume acuzaţia că preşedintele i s-a substituit premierului Emil Boc. În plus, parlamentarii USL îi reproşează şefului statului că a încălcat articolul 84 din Constituţiei, potrivit căruia „în timpul mandatului, preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o funcţie publică sau privată”. Semnatarii spun că, prin acţiunile sale, preşedintele s-a comportat ca un preşedinte de partid: „Preşedintele a săvârşit acţiuni politice concrete care îl transformă în liderul de fapt al Partidului Democrat-Liberal”.

7 Preşedintele a încălcat în mod grav prevederile Constituţiei şi principiul fundamental al democraţiei reprezentative, atunci când declara că nu va numi un prim-ministru din partea USL, chiar dacă această formaţiune politică va obţine majoritatea absolută în Parlament.

„Eu nu mă joc de-a Constituţia. Ea trebuie citită corect, iar (articolul – n.r.) 103 se referă la partide, nu la alianţe. Alianţele sunt variabile. (Opoziţia) să citească articolul acesta, să înţeleagă bine ce s-a înâmplat la aceste alegeri (parţiale – n.r.) şi să decidă în consecinţă. Dacă în interiorul USL este un partid care are 51 la sută dintre membrii Parlamentului, nu voi chema pe nimeni altcineva (la negocieri – n.r.) decât pe acel partid.” Aceasta este declaraţia care i-a supărat pe cei care acum cer ca Traian Băsescu să fie suspendat.

În preambulul cererii de suspendare, parlamentarii USL acuză că guvernul condus de Emil Boc a fost învestit pe baza voturilor „date de parlamentari aduşi de partea puterii prin practici legate de corupţia politică”. Semnatarii uită astfel că au obţinut majoritatea în Parlament şi deturnarea Guvernului Ungureanu cu ajutorul parlamentarilor PDL convinşi, prin practici similare, să treacă în barca cealaltă.

În încheiere, semnatarii cererii de suspendare apreciază că „Traian Băsescu a încercat mereu în ultimii trei ani să anuleze regimul democratic românesc prin încălcări repetate ale Constituţiei şi să îndrepte regimul politic românesc către unul prezidenţial de conducere unipersonală, în care preşedintele decide totul, prin uzurparea atribuţiilor celorlalte instituţii fundamentale”.

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...
Ultima oră
Pe aceeași temă