10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportCererea PNL privind revocarea Avocatului Poporului din funcție, transmisă comisiilor de specialitate...

Cererea PNL privind revocarea Avocatului Poporului din funcție, transmisă comisiilor de specialitate din Parlament

Cererea PNL privind revocarea Avocatului Poporului din funcția de Avocat al Poporului a fost trimisă de birourile permanente reunie ale Senatului și Camerei Deputaților comisiilor juridice, care urmează să se pronunțe până în 28 februarie, potrivit Agerpres.

„Referitor la cererea de revocare, conform regulamentului, a fost trimisă comisiilor juridice care vor înainta, până pe data de 28 februarie, raportul comun. Urmează ca, în funcție de raportul comun, să decidem mai departe. Aceasta a fost decizia Biroului, prin votul majorității. (…) La Senat avem un program foarte încărcat — până pe 14 februarie trebuie să elaborăm avizele din comisiile de specialitate pe cele două proiecte de lege privind grațierea, iar până pe 21 este raportul comisiei juridice. Deci, având în vedere acest calendar, plus săptămâna aceasta iarăși foarte încărcată cu dezbaterile și votul pe buget și moțiunea de cenzură, am hotărât 28 februarie (termen pentru raport privind cererea de revocare — n.r.)”, a declarat președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, luni, la finalul ședinței Birourilor permanente reunite.

În 26 ianuarie, președintele PNL, Raluca Turcan, anunța că liberalii au decis începerea demersurilor de revocare din funcție a Avocatului Poporului.

„Vă solicităm să supuneți dezbaterii și votului, în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, revocarea din funcție a domnului Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, pentru încălcarea dispozițiilor legale care reglementează activitatea instituției pe care o conduce. Ne întemeiem solicitarea pe faptul că sesizarea CCR cu excepția de neconstituționalitate formulată de Avocatul Poporului cu privire la Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului și a ministerelor, încalcă dispozițiile art. 1, alin. 1 din Legea nr. 35/1997 care dispune că ‘instituția Avocatul Poporului are drept scop apărarea drepturilor și libertăților persoanelor fizice în raporturile acestora cu autoritățile publice'”, se arăta în textul solicitării PNL.

În documentul înaintat conducerii Camerei Deputaților și Senatului, PNL menționa că Legea nr. 90/2001 privește modalitatea în care se constituie și se organizează Guvernul, cât și condițiile în care poate fi ocupată funcția de ministru.

„Sesizarea cu excepția de neconstituționalitate a unei legi poate fi formulată de Avocatul Poporului, în raport cu scopul pentru care a fost înființată instituția, numai atunci când aceasta încalcă drepturile și libertățile cetățenilor, adică dispoziția legală privește o categorie de cetățeni și nu o situație particulară. În mod abuziv, și în folosul unei singure persoane, Avocatul Poporului a formula și a înaintat sesizarea Curții Constituționale”, se explica în documentul citat.

 

Cele mai citite

Jack Grealish ar putea ajunge alături de Horațiu Moldovan! Atletico a pus ochii pe englez

În vârstă de 28 de ani, Jack Grealish își dorește să părăsească Manchester City la finalul acestui sezon. Cunoscut pentru talentul său în atac,...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă