2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportCinci GENERALI din SRI au fost trecuți în rezervă într-o singură zi....

Cinci GENERALI din SRI au fost trecuți în rezervă într-o singură zi. Ce explicații a oferit Serviciul

Președintele Klaus Iohannis a trecut în rezervă, într-o singură zi, cinci generali din Serviciul Român de Informații. Toate decretele referitoare la acești generali au fost publicate vineri, 22 iulie, în Monitorul Oficial. Motivul oferit de SRI este că “actuala conducere vrea să dea un suflu tânăr activității operative”, a precizat, pentru RL, purtătorul de cuvânt al Serviciului, Ovidiu Marincea.

Decretele poartă data de 22 iulie, dar conform textelor acestora, generalii sunt trecuți în rezervă la data de 1 august – până atunci urmând, probabil, să-și predea atribuțiile.

Cei cinci ofițeri care pleacă din SRI sunt generalul maior Ion Grosu (care este avansat, în momentul trecerii în rezervă, la gradul de general locotenent) și generalii de brigadă Florea Ciobanu, Vicențiu Mangra, Adrian Popescu și Gheorghe Puiu.

Primul de pe listă, Ion Grosu, a fost, până acum, adjunct al directorului SRI, iar avansarea în grad, la trecerea în rezervă, apare ca o recompensă.

Despre ceilalți patru generali, trecuți în rezervă fără avansare în grad, nu se spune ce funcții aveau până acum.

Este posibil ca acești ofițeri să fi fost trecuți în rezervă la împlinirea limitei de vârstă în grad (adică au devenit prea în vârstă pentru gradul pe care-l aveau). Dar ar fi  o mare coincidență dacă, din SRI, cinci generali au ajuns simultan la limita de vârstă în grad.

Toate cele cinci treceri în rezervă s-au realizat la propunerea directorului SRI, precizează textele decretelor semnate de președintele Iohannis.

Singura explicație oficială a acestor decizii apare. în acest moment, într-un comunicat de pe site-ul SRI: “La nivelul de comandă a structurilor operative ale Serviciului au avut loc noi numiri, acestea făcând parte din procesul de transformare instituțională asumat de directorul Serviciului Român de Informații, domnul Eduard Hellvig”.

“Actuala conducere a SRI vrea să dea un suflu tânăr activității operative”, a precizat, pentru RL, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea.

Citește și:  Președintele Iohannis a semnat decretul de numire a doi adjuncți la SRI. Cine sunt colonelul Bizadea și generalul Ciocîrlan

Dintre cei cinci generali trecuți în rezervă, cel mai cunoscut este Florea Ciobanu, care a lucrat în ultimii ani în cadrul Brigăzii Antiteroriste, având atribuții la Aeroportul Otopeni. Despre el au circulat, neoficial, informații controversate, legate de cariera lui în SRI.

La rândul lui, generalul Vicențiu Mangra a avut o funcție de conducere la Institutul pentru Tehnologii Avansate, subordonat SRI.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă