7.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportCine sunt oficialii români care au interdicție de a intra în Statele...

Cine sunt oficialii români care au interdicție de a intra în Statele Unite?

Adjunctul secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice, Hoyt Yee, a declarat în cadrul unei audieri în Congresul SUA că „foști și actuali oficiali guvernamentali români și bulgari au primit interdicție de călătorie în Statele Unite din cauza corupției“. Autoritățile române sunt datoare să solicite ambasadei Statelor Unite să facă publice aceste nume, mai ales dacă este vorba de oficiali aflați în funcție.

Ambasada SUA din România a confirmat, miercuri, că mai mulţi oficiali români, acuzaţi de fapte de corupţie, au interdicţie de a intra în Statele Unite. Totuşi, oficialii nu au vrut să divulge numele persoanelor vizate. Citește mai multe aici.

Tot miercuri a reacţionat şi Ministerul Afacerilor Externe, care a precizat că nu a fost informat în legătură cu interdicţia aplicată unor cetăţeni români de a intra în SUA. Citeşte mai multe aici.

Hoyt Yee a făcut declarația citată în cadrul audierilor convocate marți de subcomisia Camerei Reprezentanților pentru afaceri europene, eurasiatice și de evaluare a riscurilor pe tema viitorului relațiilor dintre Statele Unite și Ungaria. Audierile au avut loc în contextul degradării amintitelor relații, generată de deriva autoritară a Guvernului Viktor Orban și de decizia Departamentului de Stat de a interzice unui număr de șase oficiali ungari, dintre care cel mai cunoscut nume este cel a șefei Fiscului de la Budapesta, Ildiko Vida, o colaboratoare apropiată a lui Orban, pentru corupție.

Citește și: Ce spune Ponta despre oficiali români care au primit interdicție de a intra în SUA

În acest context, președintele subcomisiei, Dana Rohrabacher, congressman republican de California, l-a întrebat pe Hoyt Yee, dacă nu cumva, fiind vorba de corupție, Departamentul de Stat nu a aplicat Ungariei un standard diferit de cel aplicat României și Bulgariei, subtextul evident fiind acela că oficialilor celor două țări cunoscute pentru gradul ridicat de corupție nu le-ar fi fost aplicată interdicția de a intra pe teritoriul Statelor Unite. Răspunsul adjunctului Victoriei Nuland a fost că nu poate fi vorba de standarde diferite din moment ce există „foști și actuali oficiali guvernamentali români și bulgari care au primit interdicție de călătorie în Statele Unite din cauza corupției“.

Afirmația oficialului Departamentului de Stat este o noutate absolută pentru că până acum nu se știa decât de un singur caz de interdicție, cel al lui Adrian Năstase. În noiembrie 2012, Jurnalul Național, publicație din trustul lui Dan Voiculescu, publica o scrisoare a consulului general al ambasadei SUA la București adresată lui Năstase în luna aprilie a aceluiași an în care fostul prim-ministru, condamnat la vremea respectivă în primă instanță pentru corupție, era înștiințat că i-a fost revocată viza de intrare în Statele Unite. Articolul deplângea tratamentul la care era supus Năstase (victimă a procurorilor băsiști) și acuza ambasada americană că s-a lăsat manipulată de Monica Macovei.

Niciodată însă nu a fost evocat numele vreunui responsabil guvernamental în funcție căruia să i se aplice inderdicția de viză de către Departamentul de Stat pentru corupție. Ieri, după ce portalul Hotnews.ro a publicat știrea preluată de pe un website ungar, nici un oficial român nu a reacționat în nici un fel. Știrea că unui număr de oficiali de la Budapesta li s-a interzis accesul pe teritoriul SUA, la fel ca apropiaților lui Vladimir Putin, a fost făcută publică de către însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA, Andre Goodfriend vineri, 17 octombrie 2014, când a vorbit de o listă de „până la zece oameni“.

Până duminică seară, responsabili guvernamentali de rang înalt, precum și președintele Parlamentului ungar cereau deja în mod oficial ambasadei americane să precizeze despre cine este vorba. Drept răspuns, reprezentantul american a revenit și a precizat că este vorba de șase persoane, printre care se află și Ildiko Vida. Viktor Orban folosește Fiscul ca pe o armă politică îndreptată mai ales împotriva organizațiilor media independente și ONG-urilor care au primit grant-uri din străinătate, mai exact de la guvernul norvegian.

Guvernul român este dator așadar să solicite în mod oficial și să facă publice numele responsabililor români care au primit interdicție de a intra pe teritoriul american pentru că altfel, singura concluzie posibilă este că Guvernul Ponta adăpostește corupți considerați indezirabili de cel mai important partener strategic al României.  

Informația  privind existența unei „liste negre“ de oficiali români reprezintă o noutate absolută și oferă indicii consistente cu privire la  atenția specială pe care Washingtonul o acordă corupției la vârf din România.

 

 

 

Cele mai citite

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Rusia susține că le oferă avocați din oficiu celor patru autori ai atacului terorist

Autoritățile Rusiei susțin că le oferă avocați din oficiu, plătiți de stat, celor patru arestați care sunt acuzați că au comis atacul terorist din...
Ultima oră
Pe aceeași temă