10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportDacian Cioloș are configurată propria echipă pentru viitorul Guvern. Un scenariu discutat...

Dacian Cioloș are configurată propria echipă pentru viitorul Guvern. Un scenariu discutat în PNL, în cercuri restrânse, devine motiv de nemulțumiri și tensiuni

Un singur ministru, Cristian Ghinea, a ales să își asume rolul de candidat la alegerile parlamentare, pe listele USR.  Ceilalți au declinat ofertele PNL și USR, dar speră să rămână la guvernare, fiind protejați de actualul premier.

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, s-a retras din Guvern pentru a candida pe listele USR. Din partea acestui partid  vor candida și trei secretari de stat, plus patru consilieri, care s-au retras din Executiv.  Un se­cretar de stat a făcut pasul către PSD, în timp ce pe listele PNL va candida doar o consilieră a premierului.

Cu alte cuvinte, un singur ministru a demisionat din funcție pentru a participa la alegerile parlamentare.

Bilanțul este în contrast cu așteptările de la startul negocierilor pentru listele parlamentare, când cel puțin șase miniștri tehnocrați au fost ofertați oficial sau neoficial de PNL și USR. Rând pe rând, însă, Dragoș Pîslaru (Muncă), Vlad Voiculescu (Sănătate), Sorin Bușe (Transporturi), Costin Borc (vicepremier și ministru al Economiei) sau Mihnea Motoc (Apărare) au declinat ofertele partidelor.

Cota ridicată pe care o are în sondajele de opinie îi permite premierului Dacian Cioloș să discute de pe poziții avantajoase cu partidele care îl susțin – PNL și USR.

În aceste condiții, Cioloș ar fi obținut acceptul PNL să își aleagă direct câțiva dintre viitorii colaboratori în Executiv, dacă va rămâne premier. Ar fi vorba de viitorul șef al Cancelariei și alți doi-trei membri ai Cabinetului, restul urmând să fie nominalizați de partid, potrivit unor surse liberale. În discuțiile cu PNL premierul nu a avansat nume, dar în cercurile liberale se vehiculau nume precum Dragoș Tudorache, Dragoș Pîslaru, Vlad Voiculescu sau Costin Borc, drept posibili supraviețuitori.

Cei care vor rămâne în Guvern ar putea să intre, ulterior, într-un partid (PNL sau USR) dacă și Cioloș va face un astfel de gest. Sursele România liberă spun că acest scenariu este discutat în PNL în cercuri restrânse, pentru că renunțarea la unele posturi ar putea trezi nemulțumiri în partid, numărul de ministere care va reveni PNL urmând să scadă.

Scenariul miniștrilor care nu candidează are și adversari în PNL, chiar dacă majoritatea dintre aceștia nu vor să iasă în public.

„Delegația PNL a așteptat 45 de minute pentru o întâlnire cu Dacian Cioloș la care nu s-a stabilit clar care va fi modul de implicare al acestuia în campanie”, au afirmat surse din PNL.

De altfel, libe­ralii au pe liste o singură persoană legată de Executiv – Mara Calista, fostă consilieră a premierului.

USR cu candidații, Cioloș cu miniștrii

Ghinea, care candidează pentru USR, nu ar figura pe lista protejaților lui Cioloș, dar ar putea reveni ca ministru, propus de USR. El va ocupa poziția a doua pe lista de candidați la Camera Deputaților la București, după Nicușor Dan. Dacă liberalii se feresc să vorbească despre cum vor fi aleși viitorii miniștri, pentru a nu agita apele în partid, liderul USR susține că premierul va desemna demnitarii din acest partid.

„Vom negocia exclusiv cu Cioloș. Nu vom cere locuri de miniștri, îl vom lasa să aleagă pe partea noastră de Guvern. Vom negocia exclusiv programul”, a afirmat Nicușor Dan, la lansarea candidaților partidului.

La Senat,  lista USR București va fi deschisă de fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu. Acesta a demisionat din Guvernul Cioloș în aprilie. De asemenea, pe listele formațiunii conduse de Nicușor Dan figurează șapte candidați din eșalonul doi al Cabinetului – trei secretari de stat și patru consilieri. Este vorba de Dan Barna, secretar de stat  în Ministerul Fondurilor Europene, Ionuț Moșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Manuel Costescu, fost secretar de stat în Ministerul Economiei (anunțat de mai multă vreme candidat pentru diaspora).

Alături de Ghinea a venit Tudor Pop, șeful său de cabinet. USR i-a înregimentat și pe Cătălin Drulă, consilier al premierului Cioloș,  Oana Bîzgan, consilier al lui mi­nistrului Economiei, Costin Borc, și pe Claudiu Năsui, consilier al ministrului Finanțelor, Anca Dragu.

Primul loc la Senat în Cluj va fi ocupat de Mihai Goţiu, coordonatorul platformei  „România Curată“, iniţiată de Alina Mungiu.

Recent, Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a fost acuzat, pe acest site, că ar fi un abonat al contractelor cu statul și, în mandatul său, nu a fost capabil să atragă fonduri. Acum, Ghinea și Goțiu sunt colegi pe listele USR.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă