12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportCNA, în formulă completă, după protestele de duminică. Anterior, președintele Active Watch...

CNA, în formulă completă, după protestele de duminică. Anterior, președintele Active Watch afirma că membrii consiliului procesează sesizările cu o latență care permite prescrierea faptelor. Reacția instituției

UPDATE 15.09: CNA a precizat, într-un comunicat de presă, că este conştient de misiunea sa de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale

„În contextul protestelor de stradă ce au avut loc în București duminică, 29.01.2017, proteste la care participanții și-au manifestat nemulțumirea și față de activitatea Consiliului Național al Audiovizualului, membrii acestui for fac următoarele precizări: Consiliul este conștient de misiunea sa de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, precum și al libertății de exprimare și, în egală măsură, trebuie să vegheze la informarea corectă și obiectivă a publicului. Menționăm că departamentul de specialitate din cadrul instituției a monitorizat, ca urmare a reclamațiilor primite și a autosesizării, posturile de știri, cu privire la modul în care acestea au reflectat evenimentele din ultima perioadă, aflate în prezent pe agenda publică. Monitorizarea a cuprins și zilele în care s-au desfășurat manifestații la București și în alte orașe din țară. După finalizarea rapoartelor de monitorizare, acestea vor fi cuprinse cu celeritate pe ordinea de zi a următoarelor ședințe publice, urmând să fie luate măsurile care se impun, în conformitate cu prevederile legislației audiovizualului”, se precizează într-un comunicat de presă.


Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) s-a reunit, marți, pentru prima dată după protestele din 29 ianuarie, când aproximativ 50.000 de persoane au protestat, în capitală, una dintre nemulțumiri fiind legată și de lipsa de acțiune a instituției în cazul televiziunilor care dezinformează spectatorii.

Potrivit Pagina de Media, la ședința de marți participă toți cei 11 membri ai consiliului. În mod normal, CNA ar trebui să se întrunească, conform legii, de două ori pe săptămână – marțea și joia, mai informează sursa citată. Cu toate acestea, în repetate ocazii, ședința nu s-a putut ține din lipsă de cvorum.

După ce forul audiovizual a fost aspru criticat în spațiul public pentru lipsa de reacție, dar și după ce numărul se sesizări a crescut, membrii au decis să se întrunească în câte trei ședințe pe săptămână, notează Pagina de Media.

Puteți urmări ședința LIVE aici.

 

Cea mai recentă ședință a avut loc joi, când CNA a anunțat că ședința nu întrunește cvorumul și că o ședință suplimentară va avea loc, miercurea, până când se va ajunge „la zi” cu discutarea rapoartelor de monitorizare,  în condițiile în care organizațiile de media au depus o scrisoare deschisă în care denunță lipsa de reacție a CNA, față de derapajele mai multor televiziuni, în seara protestelor din 22 ianuarie. 

Pe ordinea de zi a ședinței de joi, care a început la ora 10.00, s-a discutat despre o serie de reclamații formulate la adresa posturilor de televiziune Antena 3 – în 15 decembrie, Realitatea TV – în 21 septembrie și 19 decembrie și RTV – în 27 decembrie.

Vineri, președintele ActiveWatch, Mircea Toma,  a explicat, la RFI, că numeroase sesizări care ajung la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) ajung să nu fie analizate, din cauză că multe ședințe sunt anulate, din lipsă de cvorum.

„Noi am făcut sesizări în timp real. În ziua alegerilor, toate abaterile de la lege au produs sesizări pe care le-am trimis CNA. CNA nu a lucrat în ziua respectivă și nici în următoarele săptămâni. Și-a programat la șase luni distanță discuția despre abaterile din campania electorală pentru alegerile locale. Acolo este o paralizie instituțională. A început acut din momentul în care a apărut criza legată de funcționarea președintei instituției, de când au apărut absențe programate ale unor membrii ai CNA. Nu vin și nu se întrunește cvorumul pentru a putea dezbate. Într-un an au fost 17 ședințe ce nu s-au ținut din lipsă de cvorum”, a explicat Mircea Toma, la RFI, precizând că Active Watch a făcut monitorizări sistematice ale televiziunilor, mai ales în perioada campaniei electorale.

Totodată, el a explicat că dacă CNA nu judecă o faptă, aceasta se prescrie în șase luni. Din acest motiv, peste 1.600 de sesizări au fost prescrise.

„CNA nu pune frână, nu se sesizează sau se sesizează și procesează cu o latență care permite prescrierea faptelor. Dacă până șase luni ei nu judecă o faptă, atunci fapta se prescrie. Așa spune legea. Au avut peste 1.600 de sesizări prescrise. Au fost 1.600 de sesizări făcute de cetățeni la adresa posturilor cu acoperire națională. Această instituție nu funcționează. Active Watch, printr-un apel adresat comisiilor parlamentare, stăpânele Consililui Național al Audiovizualului, a solicitat să facă o adudiere a membrilor CNA în prezența publicului”, a mai spus el.

 

 Anterior, 

Active Watch  a adresat o scrisoare deschisă adresată membrilor Consiliului Național al Audiovizualului, Comisiei pentru cultură și media de la Senatul Românie, Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă de la Camera Deputaților, Administrației Prezidențiale și Guvernului, în care solicită verificarea activității CNA, în contextul „derapajelor inacceptabile” identificate la posturile de televiziune Antena 3 și România TV, în seara protestelor din 22 ianuarie.

ONG-ul acuză CNA că ar fi „favorizat proliferarea comportamentelor ilegale ale unor radiodifuzori”. 

„Dacă ar fi folosite, Legea audiovizualului și Codul de reglementare a conținutului audiovizual, cu toate imperfecțiunile lor, ar fi fost suficiente pentru a preveni derapajele grave ale operatorilor din audio-vizual. Deriva CNA este accentuată de o serie de disfuncționalități, precum: faptele sesizate sunt evaluate cu întârziere atât de mare încât se prescriu înainte de a ajunge să fie penalizate. Drept argument stau cele peste 1600 de sesizări prescrise în perioada 2014 – 2016 (sursa: Pagina de Media), dar și întârzierea unor rezoluții pentru abaterile sesizate pe durata campaniei electorale din noiembrie – decembrie 2016; radiodifuzorii primesc o singură penalizare pentru fapte cumulate pe perioada judecată de CNA, ceea ce încurajează recidiva; instituția nu mai reacționează în timp real în timpul unor evenimente socio-politice majore, în care rolul mass-media este crucial; instituția nu funcționează lungi perioade de timp (numai anul trecut  au fost amânate 17 ședințe din aceste considerente). Ultimii ani ne-au demonstrat  că influența politicului este tot mai accentuată în agenda unor televiziuni private, care abuzează de dreptul la liberă exprimare în detrimentul dreptului la informare corectă. Acest abuz a fost posibil și pentru că CNA a fost pasiv și nu și-a folosit toate instrumentele legale pentru a impune niște standarde minime de igienă în spațiul public de dezbatere și de informare”, a mai precizat sursa citată.

Aproximativ 100.000 de persoane au participat, la nivel național, la protestele care au vizat OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală. În Capitală au manifestat aproximativ 50.000 de persoane. Traseul protestatarilor a inclus și sediul CNA.

„Am observat că unele televiziun manipulează fără rușine, iar CNA-ul nu își face treaba. Est momentul să îl vizităm, apoi mergem la Ministerul Justiție, iar în final, la Guvern. Nu vrem demisia Guvernului, vrem să își respecte promisiunile pentru care a fost ales”, precizau organizatorii protestului, pe Facebook.

 

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Ruptură totală între Ciolacu și Piedone: Am încheiat orice dialog şi orice ofertă pentru Cristian Popescu Piedone

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat joi că a încheiat orice dialog şi orice ofertă pentru Cristian Popescu Piedone. Ciolacu îi transmise joi lui...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă