6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportCNA a analizat sesizarea privind nedifuzarea interviului cu Cioloș la TVR. Consiliul...

CNA a analizat sesizarea privind nedifuzarea interviului cu Cioloș la TVR. Consiliul susține că n-a fost cenzură, ci doar o decizie editorială

Membrii Consiliului Național al Audiovizualului au discutat, în ședința de marți, sesizarea președintelui Comisiei de cultură a Camerei Deputaților, Gigel Știrbu, privind interviul acordat Televiziunii publice de premierul Dacian Cioloș, care nu a mai fost difuzat, informează Agerpres.

CNA va transmite un răspuns în care se va preciza că a fost vorba despre o decizie editorială.

“Este vorba despre o decizie editorială luată de conducerea instituției, mai bună sau mai rea, că poate fi o problemă care ține de organizarea lor internă, dar că nu este vorba despre un caz de cenzură”, a declarat vicepreședintele CNA, Răsvan Popescu.

În ședință, Valentin Jucan, membru al Consiliului, a spus că decizia de a amâna difuzarea interviului nu trebuie comentată foarte mult. “Puteați să spuneți: ‘domnule prim-ministru, înregistrăm acum, difuzăm data viitoare sau peste două săptămâni sau pur și simplu o facem direct după campania electorală. Omul a spus că degeaba mai difuzăm peste două săptămâni, pentru că datele care au fost spuse la acel moment ar urma să fie incomplete la o difuzare după două săptămâni'”, le-a transmis Jucan reprezentanților TVR.

Dorina Rusu a susținut că în acest caz a fost un mod de a proceda “neprofesionist”, dar “chiar o bătaie de joc”. “Felul în care s-a procedat este nu numai neprofesionist, dar chiar mi se pare o bătaie de joc”, a afirmat ea.

“Dânșii (TVR — n.r.) sunt în subordinea Comisiilor de cultură ale Parlamentului. Ce s-a întâmplat sau nu s-a întâmplat este de competența acestor comisii”, a subliniat, la rândul său, Radu Cristea, membru CNA.

Gabriel Gherghescu, director TVR 1, a precizat că a fost o decizie colectivă legată de oportunitatea datei de difuzare a acestui interviu.

“L-am analizat și reanalizat și cel puțin eu, care zic că sunt printre ziariștii care se pricep foarte bine la politica agricolă comună, (cred că — n.r.) nu existau elemente care să mă împingă să difuzez acest interviu, pentru că ar fi avut informații ce nu ar fi suportat amânare”, a susținut el.

La sfârșitul lunii noiembrie, deputatul liberal Gigel Știrbu anunța că a depus la CNA o sesizare referitoare la interviul acordat de premierul Dacian Cioloș postului TVR 1 pentru emisiunea “Viața satului”. “Dacian Cioloș a dat interviul în calitate de prim-ministru și expert în agricultură, fost comisar european pentru Agricultură. Emisiunea a avut caracter informativ. Interviul a fost înregistrat miercuri, 23 noiembrie 2016, și urma să fie difuzat duminică, 27 noiembrie 2016 (ambele zile fiind în perioada campaniei electorale), însă sâmbătă, cu o zi înainte de data apariției, Dacian Cioloș a fost informat că difuzarea va fi amânată. (…) Vă rog să investigați, să clarificați și să faceți publice următoarele aspecte: care sunt motivele pentru care interviul cu prim-ministrul a fost amânat? Care a fost procedura prin care s-a decis amânarea difuzării acestui interviu?”, se arăta în sesizare.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă