5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportVIDEO. Premierul Sorin Grindeanu a anunţat noile nominalizări din Cabinetul pe care...

VIDEO. Premierul Sorin Grindeanu a anunţat noile nominalizări din Cabinetul pe care îl conduce: Tudorel Toader – Justiţie, Alexandru Petrescu – IMM-uri, Rovana Plumb – Fonduri Europene, Mihai Tudose – Economie

UPDATE 16.30: Premierul României a anunţat că propunerile sale pentru cele patru ministere sunt: “la Justiţie, Tudorel Toader, la ministerul IMM-urilor, Alex Petrescu, ministru delegat pentru Fonduri Europene va fi Rovana Plumb şi Mihai Tudose este propus la Economie. Pe domnul rector Tudose l-am ales având în vedere experinţa sa de cel puţin zece ani în domeniul Justiţiei“. Şeful Executivului a mai precizat că propunerile de miniştri au primit un vot unanim în CEXN al PSD şi că au rezultat în urma discuţiilor pe care le-a avut cu cei pe care “îi viza” , dar şi a consultărilor “dese” cu conducerea partidului.

Liviu Dragnea a declarat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că liderii filialelor locale ale PSD au transmis o rezoluţie prin care au menţionat că îl susţin, necondiţionat, pe liderul partidului, alături de Cabinetul Grindeanu.

“Astăzi ne-a fost prezentată o rezoluţie din partea liderilor locali de partid, care cuprinde următoarele propuneri: susţinerea conducerii PSD şi a preşedintelui PSD, susţinerea premierului Grindeanu şi a Guvernului său, iar o ultimă propunere se referă la sancţionarea primarului Chirica. Cred că în jur de 90% dintre colegi mi-au cerut să supun la vot excluderea lui Chirica din partid, iar o parte dintre colegi i-au cerut domnului Chirica să-şi dea demisia. Eu am refuzat să supun la vot propunerea de excludere, explicându-i domnului Chirica de ce partidul a fost aşa nervos în urma ieşirilor lui”, a declarat liderul social-democraţilor.

UPDATE 14.56: Comitetul Executiv Naţional al PSD a aprobat, joi, în unanimitate propunerile făcute de conducerea coaliţiei de guvernământ pentru patru funcţii de ministru: Tudorel Toader la Justiţie, Rovana Plumb la Fonduri Europene, Alexandru Petrescu la Mediul de Afaceri şi Mihai Tudose la Economie.



13.24: Tudorel Toader, fost judecător la Curtea Constituțională, ar putea fi propus ca ministru al Justiției. Ministrul Economiei, Alexandru Petrescum, este propus pentru a prelua conducerea Ministerului pentru Mediul de Afaceri. Mihaela Virginia Toader nu va mai fi ministru al Fondurilor Europene, ci conducerea va fi preluată de Rovana Plumb. La ministerul Economiei va ajunge Mihai Tudose, potrivit Digi24.

13.20: Ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, a declarat că alegerea pe care conducerea PSD o va face pentru portofoliul Justiției va fi una „foarte bună”.

„Să așteptăm ce decide conducerea partidului și să știți că o să fie o alegere foarte bună. Eu sunt mândră că, pe perioada asta, am asigurat un interimat foarte bun și am asigurat exact ceea ce mi-am propus de la început — o bună activitate administrativă a problemelor curente ale ministerului”, a afirmat Birchall, înainte de ședința Comitetului Executiv Național al PSD, întrebată de presă dacă Tudorel Toader este o propunere bună pentru preluarea portofoliului de la Justiție.

11.50: Copreședinții ALDE au precizat, miercuri, că deciziile importante trebuie să fie prezentate coaliției de Guvernare.


Citește și comentariul lui Mihai Duță, senior editor România Liberă: 
Tăriceanu, câinele și cățeii

Așadar, o minciună de la cap la coadă din partea fostului politician liberal de rasă, devenit un adulator al rușilor și brațul tatuat al pesediștilor cu dosare. El nu e cu corupția în gură. A pus-o în scris pe bilețelul roz trimis lui Traian Băsescu prin care-i cerea să intervină în dosarul prea-cinstitului său prieten… continuarea aici!

În ceea ce privește nominalizările pentru Ministerul Justiției, Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat că el preferă un ministru politic. „Soluția propusă de PSD este o alegere bine făcută”.

Întrebat dacă a avut o discuție cu Tudorel Toader, Tăriceanu a afirmat: „Nu îmi place să comentez știrile care apar pe surse. Facem parte din coaliția de guvernare. Cu toții avem un rol”.

Copreședintele ALDE Daniel Constantin a precizat, miercuri, după ședința coaliției de guvernare: „Mă bucur că regulamentul pe care l-am propus acum două săptămâni a început să funcționeze începând de astăzi. Astăzi a fost prima întâlnire. Vom avea ședințe periodice, o dată pe săptămână, nu neapărat lunea, nu neapărat vinerea, atunci când va fi nevoie, în care, dincolo de aceste decizii care țin de schimbări politice majore cum este cazul schimbărilor din Guvern, vorbim și de decizii care se iau la nivelul Parlamentului.


Citește și comentariul jurnalistului Cătălin Prisacariu, senior editor România liberă
Dragnea l-ar cam suna pe Putin
Pune-te acum, cititorule, în locul lui Liviu Dragnea și recitește ce îți poate oferi Transnistria: nu-ți vine să-l suni chiar acum pe Putin și să ceri drept viager de rezidență la Tiraspol? Sau, mai bine, îl suni pe Putin, dar ceri altceva: să te ajute să transformi toată România în Transnistria! … continuarea aici!

 

Cred că este mai important ca deciziile importante pe care le ia Guvernul să treacă prin această ședință a coaliției tocmai pentru a avea greutate politică și cred că, de astăzi, coaliția va începe să funcționeze mult mai bine decât până acum”. 


Comitetul Executiv Național al PSD se reunește, miercuri, începând cu ora 12.00, pentru a analiza propunerile pentru șefia Ministerului Justiției și a Ministerului pentru Mediul de Afaceri.

Duminică, șeful PSD, Liviu Dragnea, a declarat, într-o emisiune de pe postul România TV, că viitorul ministru al Justiţiei trebuie numit în această săptămână.

„Săptămâna viitoare trebuie să stabilim aceste două nominalizări (ministrul Justiţiei şi ministrul IMM-urilor – n. red.). Să fie aprobate în structurile politice ale coaliţiei şi trimise la Cotroceni pentru a fi aprobate de preşedintele Iohannis. Am vorbit cu Sorin Grindeanu în seara asta, după emisiune îi voi suna pe Călin Popescu Tăriceanu şi pe Daniel Constantin. Miercuri avem şedinţa coaliţiei, o să discutăm despre aceste propuneri, poate tot miercuri în structurile politice ale celor două partide le şi aprobăm. Prim-ministrul s-a gândit la unele variante, noi ne-am gândit la unele variante”, a declarat Dragnea.


Citește și editorialul jurnalistului Mălin Bot, redactor-șef online România liberă
Putin are o armată de ”idioți utili„ în România: Dragnea, Tăriceanu, Ghiță, Udrea și mulți alții

Infractorul Liviu Dragnea este generalul unei veritabile armate de idioți utili penali care luptă fără să știe pentru a-l ajuta pe dictatorul de la Moscova să destabilizeze România. Poate că sunt câțiva dintre ei chiar ghidonați direct prin diverse pârghii acționate de la Moscova … continuarea aici!

Și premierul Sorin Grindeanu anunța, luni, că cel târziu miercuri va veni cu propuneri pentru funcțiile de ministru al Justiției și al Mediului de Afaceri.

„Miercuri o să venim cu aceste propuneri și la Ministerul Justiției. Există varianta de a fi un apolitic, dar există și varianta de a fi un membru din coaliția de guvernare. Eu și azi și mâine o să am întâlniri cu persoane pe care le consider eligibile în a ocupa această funcție”, a declarat Sorin Grindeanu, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că este „extrem de posibil” să fie vorba de un ministru apolitic, punctând însă că aceasta nu este singura variantă.

În 16 februarie, premierul Sorin Grindeanu a declarat, la Bruxelles, că ia în considerare numirea unei persoane neimplicate politic la conducerea Ministerului Justiției. „Iau extrem de în serios să propun o persoană neimplicată politic. Am avut discuții cu persoane cu un puternic background. Continui să am discuții cu persoane pe care le consider eligibile.

Până la mijlocul săptămânii voi face o propunere. Este posibil să fie o persoană care nu face parte din coaliția de guvernare, o persoană apolitică”, a spus premierul Grindeanu, întrebat de jurnaliști cine va locul lui Florin Iordache, după ce acesta a demisionat.



În 14 ianuarie, Sorin Grindeanu a precizat că propunerile pentru conducerea Ministerului Justiției și a Ministerului pentru Mediul de Afaceri, pe care le va înainta președintelui Klaus Iohannis, vor fi „de nerefuzat”. Într-o emisiune Antena 3, șeful Executivului a declarat că a avut discuții cu șeful PSD, Liviu Dragnea, și cu liderii ALDE, pe tema nominalizărilor la conducerea celor două instituții.

„Am avut discuții și cu liderii coaliției astăzi și o să am discuții și în zilele următoare, astfel încât propunerile pe care le vom înainta președintelui să fie de nerefuzat”, a declarat Sorin Grindeanu, la Antena 3, precizând că este vorba despre „o listă comună”.

Totodată, Sorin Grindeanu a fost întrebat dacă ia în considerare desemnarea unui tehnocrat la conducerea Ministerului Justiției. În acest context, el a răspuns: „E o variantă pe care o luăm în calcul.”

Nume speculate pentru Ministerul Justiției

Tudorel Toader, fost judecător la Curtea Constituțională, ar putea fi nominalizat mâine de premierul Sorin Grindeanu pentru a prelua portofoliul Justiției, au afirmat surse din coaliția de guvernare. Tudorel Toader  a fost judecător la CCR din partea PNL, iar în acest fel, premierul Grindeanu va încerca să transmită un mesaj că nu vrea să controleze politic Ministerul Justiției.



Anterior, un alt nume speculat era cel al președintei Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan. Marți, ea a dezmințit informațiile.

„În urma mai multor solicitări din partea presei, reafirm public ceea ce am spus şi altor jurnalişti care mi-au cerut un punct de vedere: nu voi fi eu nominalizarea pentru funcţia de ministru al Justiţiei deoarece, judecător fiind, nu pot ocupa o asemenea funcţie. Confirm faptul că am avut o întâlnire cu premierul Sorin Grindeanu în cadrul căreia am discutat şi aspecte ce privesc buna funcţionare a justiţiei şi care au fost cuprinse inclusiv în «Memorandumul privind justiţia».

Am găsit din partea premierului o deschidere privind rezolvarea problemelor din justiţie şi aştept din partea viitorului ministru o colaborare instituţională eficientă pentru implementarea soluţiilor incluse în Memorandum”, a scris Dana Gîrbovan, marți, pe pagina sa de Facebook.

La începutul lunii februarie, Florin Iordache a demisionat de la conducerea Ministerului Justiției, ca urmare a reacțiilor publice stârnite de aprobarea OUG 13, care prevedea modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală. Interimatul este asigurat de Ana Birchall.

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă