6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportCodruța Kovesi: Nu am fost, nu sunt si nu voi fi prietenă...

Codruța Kovesi: Nu am fost, nu sunt si nu voi fi prietenă cu inculpatul Sebastian Ghiță. Se încearcă o manipulare pentru că lumea să uite câte dosare i-au fost făcute acestui inculpat

Șefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat, într-un interviu pentru  ziare.com, că se derulează o campanie anti-DNA, din cauză că instituția pe care o conduce a atins persoane foarte importante.

Laura Codruța Kovesi a apreciat că, prin scandalul creat de Sebastian Ghiță, se dorește indimidarea sistemului judiciar.

“Decredibilizare, hărțuire, intimidare. Impactul este asupra întregului sistem de justiție. Sunt mulți care spun: uite ce vă fac vouă, când dosarele vor ajunge la noi, ni se poate întâmplă la fel. Ce sunt aceste atacuri? O încercare de a ne intimida. DNA a atins persoane foarte importante, cu averi impresionante. (…) S-au dat sute de mii de euro, chiar și un milion, pentru campanii anti-DNA, de hărțuire, de intimidare, de denigrare”.

Procurorul-șef DNA a respins categoric acuzația că dosarele ar fi aranjate sau că procurorii ar fi răspuns la comenzi: “Pe mine nu m-a sunat niciodată cineva să-mi spună: dosarul asta trebuie să-l închizi sau să-l deschizi.”

Laura Codruța Kovesi a mai spus că pe Sebastian Ghiță îl cunoaște numai de la evenimente instituționale și că nu a fost, nu este și nu va fi niciodată prietenă cu “inculpatul Sebastian Ghiță”.

Întrebată de ziare.com despre acuzațiile lansate de fostul deputat, care este dispărut de 27 de zile, Kovesi a respins spusele lui Ghiță, precizând că ea l-a întâlnit pe mogulul IT numai la evenimente instituționale.

“În mod normal, nu menționez cum cunosc persoane prin prisma atribuțiilor de serviciu. Reamintesc o declarație pe care am făcut-o anul trecut: nu am fost, nu sunt și nu voi fi prietenă cu Ghiță Sebastian, cu inculpatul Ghiță Sebastian. Nu doresc să întru în dialog cu un inculpat fugar, dar pentru că există aceste afirmații în spațiul public, voi răspunde. În calitatea mea instituțională, am fost invitată la anumite evenimente organizate de șefi de instituții sau de instituțiile cu care colaborăm în activitatea noastră, ocazie cu care l-am întâlnit pe Sebastian Ghiță. La astfel de evenimente. Nu am participat la evenimente private cu Sebastian Ghiță, nu am vorbit niciodată la telefon cu Sebastian Ghiță, nu i-am dat mailuri și nu am participat decât la evenimente organizate de șefi de instituții sau de instituții publice, la care eu nu pot cenzură lista de invitați, evenimente la care au fost prezente și alte persoane. (…) Repet, nu am avut întâlniri private cu Sebastian Ghiță și nici discuții private cu Sebastian Ghiță.”

Laura Codruța Kovesi a mai spus că mogulul IT încearcă o decredibilizare a justiției, prin manipularea unor fotografii și imagini video.

“Nu am fost în vacanțe cu Sebastian Ghiță, nu am petrecut timp liber cu Sebastian Ghiță. Poze trucate sau editate, filme trucate sau editate pot apărea oricând așa cum au apărut și până acum. Sunt deja imagini în spațiul public în care este aplicată fotografia mea peste o imagine dintr-o vie sau o cramă. Am văzut imagini cu mine de la evenimente publice, aplicate peste o altă imagine, spunându-se că am participat la nu știu ce petreceri. Așa ceva poate să apară, poze, filme editate, trucate. Pot să apăra poze dintr-un context prezentate în alt context. Nu exclud asemenea manipulări. Este evident că se încearcă o manipulare pentru că lumea să uite câte dosare i-au fost făcute acestui inculpat, câte prejudicii a provocat statului și că este un inculpat fugar. Este doar o manipulare prin care îmbrăca lucruri adevărate cu lucruri false.  Nu am participat la evenimente private cu Sebastian Ghiță, nu am participat la evenimente organizate de acesta. Sunt situații în care participând la evenimente, a căror lista de invitați nu o pot cenzură, să întâlnesc persoane inculpate, care erau implicate în dosare DNA sau ulterior au fost cercetate. Dar acest lucru nu mă face prietenă cu acele persoane.  Faptul că într-o poză de grup apare și una dintre acele persoane nu te face prietenă cu ea. Uneori, am plecat din zonă unde erau persoanele respective, am evitat orice contact direct cu ele. Dar nu pot cenzura ce se întâmplă în afară locuinței sau a biroului meu”, a mai precizat Kovesi.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă