14.8 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăSportCodul Silvic, aprobat de deputaţi fără amendamentele propuse de PNL

Codul Silvic, aprobat de deputaţi fără amendamentele propuse de PNL

UPDATE: Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, Legea Codului Silvic în forma sa iniţială cu 218 voturi “pentru”, 11 “abţineri” şi 95 “împotrivă”. Astfel, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis la Codul Silvic a fost respinsă.

În acest context, Codul Silvic rămâne cu limitarea de 30 %. 

Lucia Varga a subliniat că PNL nu a votat pentru acest Cod Silvic. 

“Codul Silvic nu opreşte defrişarea ilegală a pădurilor”, a subliniat Varga. 

Deputaţii PNL au criticat noul Cod Silvic, în schimb cei ai PSD au susţinut legea.

La dezbateri, reprezentanţii liberalilor au propus retrimiterea la comisie a reexaminării codului silvic, pe motive procedurale, pentru că nu au fost lăsaţi să depună amendamente în Comisiile juridică, de agricultură şi de mediu, conform regulamentului.

Solicitarea PNL a fost respinsă, însă, vicepreşedintele Comisiei juridice Ciprian Nica a spus că regulamentul prevede, că dacă este votată în comisii respingerea cererii de reexaminare, aşa cum s-a întâmplat, nu se mai depun amendamente.

Deputaţii PNL au cerut adoptarea cererii de reexamniare a preşedintelui Iohannis la Codul Silvic, iar UDMR şi PSD au susţinut legea în forma adoptată iniţial.

Deputatul PNL Tinel Gheorghe a spus, în dezbaterile generale, că forma în care este acum Codul silvic este “un atentat la siguranţa naţională”, arătând că PNL nu o susţine, ci votează cererea de reexamniare a preşedintelui Iohannis la această lege. “Forma adoptată creează mari probleme sectorului silvic, nu susţinem forma din comisii”, a spus Tinel Gheorghe.

Deputatul UDMR Attila Korodi a spus, însă, că acest cod silvic oferă o protecţie majoră pădurilor şi rezolvă problemele legate de lipsa pazei pădurilor, de presiunea mare a monopolurilor din domeniu şi din partea exportatorilor să ducă buştenii în afara ţării.

Deputatul PSD Doina Pană, unul dintre iniţiatorii Codului Silvic, a spus că pădurea nu este o marfă şi prevederile legate de limita de 30% impusă achiziţionării de masă lemnoasă este absolute benefică şi legală, în concordanţă cu Constituţia şi reglementările UE.

Ea a susţinut prevederea privind obligativitatea întocmirii amenenajamentelor silvice pentru proprietăţile de fond forestier mai mari de 10%, arătând că sunt peste 500.000 de hectare fără amenajament.

Astfel, deputaţii au adoptat din nou forma iniţială a Codului Silvic.

Printre articolele prevăzute şi care au stârnit dispute sunt şi cele potrivit cărora un operator economic/grup de operatori economici nu poate achiziţiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie, stabilit ca medie a ultimilor 3 ani, în baza actelor de punere în valoare autorizate la exploatare şi exploatate la nivel naţional, indiferent de forma de proprietate.

Alte prevederi adoptate se referă la instituirea obligativităţii întocmirii amenajamentelor silvice pentru proprietăţile de fond forestier mai mari de 10%.

——–

Camera Deputaţilor va dezbate în şedinţa de miercuri cererea de reexaminare a preşedintelui la Codul Silvic, a anunţat, luni, secretarul Camerei, deputatul Nicolae Mircovici după şedinţa Biroului Permanent al Camerei, relatează Mediafax

Reexaminarea la Codul Silvic a dus la numeroase acuzaţii din partea PSD la adresa PNL, dar şi la adresa preşedintelui Klaus Iohannis. Astfel, premierul Victor Ponta a declarat că Klaus Iohannis a fost influenţat de reprezentanţi ai PNL pe care i-a acuzat că apără interesele firmei austriece Schweighover Holzindustrie. 

Citeşte şi: Iohannis: Nu intenționez să sesizez CCR pe Codul Silvic

Deputaţii din Comisiile juridică, de agricultură şi mediu au respins,săptămâna trecută, cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului silvic, fiind înregistrate 35 de voturi “împotriva” cererii şi 21 “pentru”‘.

Au fost mai multe dispute pe tema modificărilor la Codul Silvic, liberalii anunţând că vor eliminare articolului 20, premierul Ponta acuzându-l pe fostul ministru liberal Lucia Varga că sprijină interesele unor firme private, iar firma austriacă Schweighover a ameninţat că s-ar putea retrage din România, din cauza Codului Silvic.

Liberalii au anuţat că vor solicita retrimiterea la comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor a cererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis, pe Codul Silvic, pentru eliminarea articolului 20, în caz contrar urmând a vota împotriva legii.

Citeşte şi: Ce spune Traian Băsescu despre scandalul Codului Silvic

Lucia Varga a precizat că ”în România există peste 200.00 de hectare de păduri în zone de strictă protecţie, în jurul lacurilor de acumulare, a barajele, pe pante mai mari de 30% şi că, prin amenajamentul silvic, este interzisă tăierea copacilor, aceştia având rol de protecţie în caz de viituri”.

”PNL ar putea vota Codul Silvic iniţiat de PSD numai dacă articol 20 va fi rediscutat şi eliminat în comisii, altfel, va vota împotrivă”, a arătat Lucia Varga, despre discuţia de miercuri care va avea loc în Camera Deputaţilor, când proiectul de lege ar urma să fie introdus pe ordinea de zi a plenului.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Teatrul Vienez de Copii, într-o nouă stagiune

Teatrul Vienez de Copii – Copiii Joacă Teatru deschide stagiunea cu prima reprezentație arenumitei comedii „Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni, vineri, 5...

Cea mai mare pensie din România a depăşit 19.000 de euro net

Cea mai mare pensie din România a depăşit valoarea brută de 100.000 de lei lunar, odată cu majorarea din luna ianuarie. După impozitare, valoarea...

Rusia – Ucraina, ziua 732. Chestiunea apartenenței peninsulei Crimeea este tranșată, este a Rusiei, susține Lavrov

Chestiunea apartenenței peninsulei Crimeea este definitiv închisă, ea este a Rusiei, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Ministrul Lavrov a făcut această...
Ultima oră
Pe aceeași temă