9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportComisia de revizuire a Constituţiei nu a ajuns la un consens. Ce...

Comisia de revizuire a Constituţiei nu a ajuns la un consens. Ce a hotărât președintele Comisiei

Comisia de revizuire a Constituţiei nu a ajuns la o concluzie asupra principiilor de modificare, și a stabilit, marți, ca până pe 15 aprilie, preşedintele comisiei Ion Chelaru să se întâlnească cu liderii grupurilor parlamentare pentru a se pune de acord asupra modificărilor Constituţiei pentru care există consens, relatează Mediafax

“Până la următoarea întâlnire vreau să am o întâlnire cu liderii tuturor grupurilor parlamentare, pentru a pune în discuţie şi pentru a se lua o decizie în asupra susţinerii sau nesusţinerii proiectului revizuirii Constituţiei. Este foarte greu de obţinut un consens, ar fi ideal de obţinut un consens, chiar dacă nu va fi un consens pe anumite aspecte, să aveam două treimi pe ceea ce dorim cu adevărat să modificăm Constituţia. Până pe 15- 16 aprilie când vom avea următoarea întâlnire, aş vrea să fie depuse din partea grupurilor parlamentare şi amendamentele”, a spus preşedintele comisiei, Ion Chelaru.

Citește și: Senatorul PSD Ioan Chelaru, ales președinte al Comisiei de revizuire a Constituției

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a propus ca la revizuirea Constituţiei să fie introduse şi alte teme cum ar fi întărirea rolului şi credibilităţii Parlamentului, ca instituţie centrală a sistemului democratic, definirea clară a modului de exercitare a controlului Parlamentului asupra Executivului, despre implicarea comunităţilor locale în politicile naţionale prin reorganizarea Senatului, reconfigurarea atribuţiilor Senatului, separarea mai puternică a atribuţiilor celor două Camere, stabilirea democratică a raporturile dintre puterile statului, drepturile pentru cetăţeni, rezolvarea la nivel Constituţional a situaţiilor de impact apărute în lupta împotriva corupţiei.

“Aş vrea să convenim să scriem în Constituţie prevederi referitoare la imprescriptibilitatea crimelor împotriva umanităţii comise în perioada regimurilor totalitare”, a adăugat Tăriceanu.

De asemenea, deputatul minorităţilor, Varujan Pambuccian a propus introducerea în Constituţie a faptul că ţara noastră este republică parlamentară.

Citește și: Prima ședință a Comisiei de revizuire a Constituţiei, după un an: Care sunt prioritățile membrilor

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a arătat că dacă grupurile parlamentare nu se vor pune de acord asupra principiilor, demersul de revizuire va fi sortit eşecului.

“Dacă nu putem să ne punem de acord pe câteva idei, principii, acest demers va fi sortit eşecului. Nu cred că trebuie să ne grăbim cu o serie de amedamente. Dacă vom face acest lucru, ne vom împiedica în detalii. După Paşte trebuie să pumem pe masă principiile, ideile pe care trebuie să le avem în vedere la revizuirea Constituţiei”, a spus Nicolăescu.

După şedinţă, deputatul PNL Valeria Schelan a spus că respinge acuzaţiile făcute, în ultima perioadă, de premierul Victor Ponta că liberalii ar împiedica revizuirea Constituţiei.

“Liberalii nu împiedică lucrările Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, dar este nevoie de timp pentru modificarea Legii fundamentale. Vreau să răspund declaraţiilor pe care le-a făcut domnul Ponta în ultima perioadă, cu privire la încercarea PNL de a împiedica lucrările Comisiei de revizuire a Constituţiei,în primul rând, să amintesc faptul că reluarea acestor lucrări s-a făcut şi ca urmare a solicitărilor PNL, chiar personal, am avut luări de poziţie în acest sens. Pe de altă parte, aţi putut observa că în poziţia parlamentarilor PNL nu s-a încercat sub nicio formă stoparea acestui proiect. Ceea ce s-a agreat şi astăzi în consens şi s-a discutat este faptul că e nevoie de timp de data aceasta chiar să facem o revizuire a Constituţiei nu pentru că ni se spune că trebuie să fie urgentă, ci să analizăm în concret care sunt tezele de revizuire de la care plecăm şi unde vrem să ajungem cu această modificare”, a spus Schelean, la finalul şedinţei Comisiei de revizuire a Constituţiei.

Deputatul PNL a adăugat că la nivelul comisiei a fost consens că nu se doreşte “un proiect copypaste” al vechiului proiect de modificare, pe care “Curtea Constituţională l-a criticat foarte dur”.

Cele mai citite

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...

Inter Milano, noua campioană a Italiei, după victoria din „Derby della Madonnina”

Inter Milano s-a impus cu scorul de 2-1 în „Derby della Madonnina”, contra rivalei locale AC Milan, și și-a asigurat un nou titlu de...

Pantaloni scurți de damă. Descoperiți inspirații de vară de la Reserved

Vara fără pantaloni scurți este ca și cum ai merge la film fără popcorn. Pe scurt - nu are rost. Când căldura doboară, pantalonii...
Ultima oră
Pe aceeași temă