21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportVIDEO. Plenul Senatului a aprobat respingerea Ordonanței 13. OUG 14 a fost...

VIDEO. Plenul Senatului a aprobat respingerea Ordonanței 13. OUG 14 a fost aprobată în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Tăriceanu: Unele țări europene se bucură că România își pierde timpul cu asemenea probleme

UPDATE 18,00: Plenul Senatului a adoptat luni, cu 110 voturi pentru, 9 abțineri și un vot împotrivă, proiectul de lege pentru respingerea OUG 13 / 2017.

Controversata Ordonanță 13, aprobată de Guvernul Grindeanu la 31 ianuarie, urmărea modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penală.


UPDATE 17,35: PMP se abține de la votul asupra aprobării OUG 14 / 2017, a anunțat luni liderul PMP, Traian Băsescu.


UPDATE 17,00: Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a susținut luni, referitor la controversata OUG 13, că sunt țări ai căror lideri “se bucură că în România ne consumăm timpul cu aceste lucruri, în loc să elaborăm un proiect de țară”.

Tăriceanu a spus, în plenul Senatului, că “mulți în Europa nu doresc o Românie puternică” întrucât se tem că România ar putea dobândi o poziție mai bună decât a țării lor în UE.


Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă 14 se va discuta, luni, în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, urmând ca marţi să fie votată. Şedinţa va începe la ora 15.00. Comisia juridică a Senatului a votat, în unanimitate, umodificarea proiectului privind Ordonanţa 13, abrogată prin OUG 14 / 2017, în proiect de lege de respingere a acesteia, la propunerea Ministerului Justiţiei, modificându-se atât titlul, cât și articolul unic al proiectului în sensul respingerii actului normativ.


UPDATE 15.15: Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă 14, a fost aprobată în unanimitate de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor şi va intra în plen. Eugen Nicolicea a declarat că “senatorii au acceptat propunerea ordonanţei, iar orice efect negativ care va urma, le va aparţine în totalitate”.

“Pentru a nu exista discuţii, premierul a acceptat punctul de vedere al preşedintelui şi a fost de acord cu abrogarea. Toată lumea a uitat că abrogarea a fost cerută de preşedintele statului. Am acceptat ceea ce a spus opoziţioa, dar dacă va exista un efect negativ le aparţine lor”, a declarat Nicolicea.


Citește și: #REZIST. Un istoric de artă din Cluj înfiinţează ”Muzeul Între Bare” cu materiale de la proteste: Noi suntem mai mulți în Piață decât fire în mustață/ Noaptea furați, ziua publicați | GALERIE FOTO

UPDATE 13.50: Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că “ordonanţa 13 mai mişca încă, astăzi fiind omorătâ complet”. Întrebat de jurnalişti cine va fi noul ministrul al Justiţiei, co-preşedintele ALDE s-a ferit să facă declaraţii, subliniind că “rolul principal în această privinţă îi revine prim-ministrului Grindeanu”.

“Ordonanţa mai mişca încă, aşa că astăzi o omorâm de tot. Nu am să vă spun ce am discutat despre propunerea privind ministrul Justiţiei. Au fost nişte nume evocate, dar şi eu şi colegii mei de la PSD, avem un rol secundar. Rolul principal îi revine primului-ministru, el trebuie să decidă. Mi-aş dori ca această propunetre să aibă şi suportul politic al partidelor noastre”, a declarat Tăriceanu, la sediul Senatului.

UPDATE 12.40: Senatorii jurişti au votat, în unanimitate, modificarea proiectului privind Ordonanţa 13, abrogată prin OUG 14 / 2017, în proiect de lege de respingere a acesteia, la propunerea Ministerului Justiţiei. Şedinţa este în desfăşurare. Astfel, proiectul de lege de respingere a OUG 13 va intra la vot în plenul Senatului luni după-amiază.

Legea de aprobare a OUG 14/2017, prin care este abrogată OUG 13 privind modificarea Codurilor penale intră în procedură legislativă în Camera Deputaţilor, forul decizional în această privinţă 

Joi, Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că a discutat cu preşedinţii Comisiilor juridice ale celor două camere ale Parlamentului şi au luat decizia ca de a vota legea de respingere a OUG 13 ”pentru a nu mai rămâne loc de nicio interpretare”.

”Ordonanţa 13 este abrogată. Din punctul meu de vedere este un subiect închis. Au fost opinii că nu ar mai trebui să se dezbată în Parlament, pentru că deja este abrogată. Am discutat cu preşedinţii Comisiilor juridice ale celor două camere din Parlament şi am decis să ducem procesul până la capăt. Vom vota legea de respingere a OUG 13 pentru a nu mai rămâne loc de nicio interpretare”, a scris Dragnea pe Facebook.

Preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a declarat, miercuri, că deputaţii au stabilit prin consens să aprobe OUG 14 şi să clarifice situaţia OUG 13 care a fost abrogată, afirmând că plenul s-ar putea pronunţa luni sau marţi asupra OUG 14.

“A venit înştiinţarea, OUG 14 nu a ajuns încă la comisie. Le-am pus la dispoziţie colegilor toată documentaţia, astfel încât să se poată lua următoarele măsuri la următoarea şedinţă şi a fost un consens. Consensul este ca OUG 14 să fie aprobată şi clarificată situaţia OUG 13 în sensul că ei i-au încetat efectele juridice de la data de la care OUG 14 a intrat în vigoare, adică OUG 13 a fost abrogată”, a declarat preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea.

Comisia juridică din Senat a respins marţi solicitarea parlamentarilor PNL şi USR de respingere imediată a OUG 13/2017, reprezentanţii PSD, ALDE şi UDMR afirmând că este nevoie de o ”dezbatere amplă” înainte de a se da raport asupra proiectului de lege de aprobare sau respingere a ordonanţei.


Citeşte şi: Tăriceanu: Unii toarnă hârdaie de minciuni la Înalta Poartă din Vest, alții se încăpățânează să considere că patriotismul și interesul național nu sunt valori desuete

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susține că România ar trebui să rămână o țară prietenoasă pentru capitalul străin, dar să sprijine firmele românești. El a comentat situația, spunând că, atunci ”când alţii se duc să toarne hârdaie de minciuni la Înalta Poartă din Vest, unii se încăpăţânează să considere că patriotismul şi interesul naţional nu sunt valori desuete”.


Citeşte şi: Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu: În România, toată lumea face gargară cu corupția, de dimineața până seara, numai cu corupția în gură stau

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, în cadrul Adunării generale a Asociaţiei Comunelor din România că, în România, toată lumea “face gargară cu corupția, de dimineața până seara, numai cu corupția în gură stau”, însă nimeni nu vorbeşte şi despre cauzele care au condus la creşeterea nivelului de infracţionalitate în stat. Co-preşedintele ALDE consideră că o administraţie de calitate trebuie sprijinită şi financiar.

Şedinţă Senat:

Şedinţă Camera Deputaţilor:

 

 

 

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă