9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportVIDEO. UPDATE: Audierile pe tema francului au luat sfârșit. Darius Vâlcov a...

VIDEO. UPDATE: Audierile pe tema francului au luat sfârșit. Darius Vâlcov a susținut modificarea ”Electoratei”. Cinteză anunță falimentul unor bănci dacă se face reconversia

UPDATE 14.50: Ședința Comisiei de Buget-Finanțe în care au fost audiați ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, reprezentanții BNR, cei ai protecței consumatorului și ai instituțiilor bancare a luat sfârșit.

UPDATE 14.00: Șeful Comisiei, Viorel Ștefan, a declarat, după prezentările făcute de oficialii BNR, ministrul Finanțelor, și reprezentanții instituțiilor bancare, că nicio politică publică nu se poate gestiona fără bani proveniți din bugetul public.

Viorel Ștefan a subliniat că în condițiile în care criza francului elvețian poate avea un impact social semnificativ, rolul statului este de a susține măsuri din impozite și taxe.

De asemenea, șeful Comisiei a lăsat să se înțeleag că statul finanțează și în prezent o parte din actorii mediului bancar. Viorel Ștefan a dat ca exemplu în această privință produsele de economisire-creditare, invitându-i pe cei prezenți la o discuție și pe această temă.

UPDATE 12.40: Declarațiile șefului Supravegherii din BNR, Nicolae Cinteză:

  • BNR apără menținerea capacității băncilor de a da credite și protecția deponenților.
  • Nu am interzis creditul în franci pentru că în 2007 s-a liberalizat contul de capital.
  • Băncile și-au asumat riscurile în baza unor depuneri pe termen scurt de a acorda împrumuturi pe termen lung.
  • Nu puteam interzice creditele în franci pentru că în acel moment nu era niciun risc.
  • Alegerea a aparținut clientului.
  • Același lucru s-a întâmplat și pentru euro.
  • Orice decizie privind o conversie la alt curs produce pierderi.
  • Băncile apreciază că soluța de a face conversia la alt curs ar fi neconstituțională.
  • Sunt bănci care pot intra în faliment dacă se face conversia la un curs istoric.
  • Cursul francului se stabilește în funcție și de cursul euro – franc.
  • BNR a avertizat și a îndemnat în mod repetat pe cei care doreau un credit să îl ia în moneda în care primesc salariile. 
  • Nu cred că legea insolvenței rezolvă problema.
  • Soluția propusă de ministrul de Finanțe poate crea pe termen scurt avantaje celor creditați în euro.
  • 14 bănci au credite în franci elvețieni.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_big/a1481a970969baa99cb26a5be734cee4/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Citește și: Comisia Juridică va constitui o subcomisie pentru un proiect de lege privind insolvența persoanelor fizice

UPDTE 12.30: La rândul său, președintele ANPC, Marius Alexandru Dunca, a declarat că instituția pe care o reprezintă susține orice inițiativă legislativă care vine în sprijinul consumatorilor și a precizat că în ultmiele zile ANPC a primit zeci de reclamații cu privire la creșterea ratelor pentru creditele în franci elvețieni.

De asemenea, președintele ANPC a spus că nu este de acord cu mutarea protecției consumatorilor de servicii financiare în cadrul BNR.

UPDATE 12.20: Președintele Asociației Române a Băncilor, Florin Dănescu, a precizat în timpul audierilor din Comisia de Buget-Finanțe a Camerei Deputaților că problemele legate de creșterea ratelor pentru creditele contractate în franci elvețien.i are o cauză externă. În aceste condiții, Dănescu a explicat că rambursarea creditelor la un alt curs decât cel al pieței ar însemna costuri pentru cineva și a subliniat că trebuie asumat foarte clar cât costă și cine plătește.

De asemenea, președintele Asociației Române a Băncilor a dat exemplul Ungariei, acolo unde, spune el, costul unei masuri similare poate urca până la 11 miliarde de euro.

UPDATE 12.10: Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că nu agrează actuala formă a legii falimentului personal și a menționat că sistemul nu este pregătit să preia un milion de dosare care vor fi întocmite în urma cererilor de insolvență. În aceste condiții, CSM a subliniat că legea falimentului personal ar duce la blocarea totală a activității instanțelor de judecată.

UPDATE 11.39: Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov și-a încheiat intervenția și a plecat de la audieri și se va întoarce după ce va participa la ședința din Comisie.

UPDATE 11.35: Declarațiile ministrului Finanțelor, Darius Vâlcov:

  • Gradul de îndatorare a populației cu venituri mici este foarte ridicat.
  • 61% din creditele acordate în România sunt în valută.
  • Creditele acordate în franci elvețieni reprezintă 15,7% din totalul creditelor în valută și 4,7% din totalul creditelor.
  • Creditele în franci elvețieni reprezintă 4,76% din totalul creditelor și 9,51% din creditele acordate pentru populație.
  • Țin să precizez că dificultăți similare s-au înregistrat și în alte țări, care au aplicat diferite soluții. Printre acestea se numără țări precum Marea Britanie, Letonia sau Croația.
  • Ca măsură, în România s-a adoptat Ordonanța de Guvern 46 din iunie 2014 (”Electorata” – n.r.).
  • Aplicarea acestui act normativ are și efecte la nivelul stimulării creșterii economice.
  • Am constatat că aplicarea acestui act normativ nu a fost posibilă din cauza mediatizării negative și a mecanismului greoi
  • Este necesară urgentarea amendării provederilor Ordonanței.
  • Dorim simplificarea rescadențării creditelor și creșetera venitului brut de la care se aplică la 3.300 de lei față de 2.200.
  • De asemenea, dorim să creștem veniturile disponibile prin majorarea nivelului de deductibilitate.
  • Totodată, va creşte deducerea specială pentru credit de la 900 la 1.500 lei lunar, echivalent cu maxim 240 lei reducere lunară a impozitului pe venit.
  • Acordarea deducerii speciale (a creditului fiscal) se va aplica din luna imediat următoare rescadenţării creditului, comparativ cu o decalare de 2 ani în varianta anterioară.
  • Impactul bugetar pentru această măsură a fost estimat la 0,1-0,15% din PIB.
  • Nu suntem împotriva unei conversii la cursul din momentul acordării creditului plus 20%. Condiția este ca și băncile să fie de acord cu această soluție.
  • Vrem acordarea creditului fiscal din luna imediat urmatoare a rescadențării.
  • Aceste modificări vor putea fi aplicate din data de 1 martie dacă proiectul nostru va fi aprobat.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_big/182ff0d6fdc078e52e782a3f5049e0e1/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

UPDATE 11.23: Audierile în Camera Deputaților pe tema francului elvețian au început. La discuțiile din Comisia de Buget- Finanțe participă ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, directorul Direcţiei de Stabilitate din BNR, Ion Drăgulin, șeful Supravegherii Bancare, Nicolae Cinteză, președintele ANPC, Marius Alexandru Dunca, și reprezentanții instituțiilor bancare.

Preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, Alin Iacob, a declarat, în cadrul şedinţei de la Camera Deputaţilor, că a fost o "creditare iresponsabilă de băncile care acordau împrumuturi în franci", conform hotnews. 

Alin Iacob, a adăugat că oamenii au fost îmbiaţi de către bănci să se împurmute în franci iar contractele le erau prezentate în ultimul moment, cu câteva minute înainte de semnarea lor.

"Noi reiterăm propunerile pe care le-am facut în septembrie şi anume cursul conversiei să fie cursul din momentul acordarii imprumutului in franci la care sa se adauge 20%", a adăugat preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare. 

De asemenea, Iacob a mai precizat că încrederea în bancheri a scăzut. 

—–

Conducerea Băncii Naționale a României (BNR), ministrul Finanțelor, precum şi reprezentanții comunității bancare și ai consumatorilor vor fi audiați, miercuri, în Camera Deputaților.

PNL a cerut audierea conducerii BNR în Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, pentru a identifica soluţii pentru a-i proteja pe cei care au credite în franci elveţieni.

Cursul francului elveţian a atins niveluri record joi, vineri şi luni, ca urmare a eliminării plafonului minim de 1,2 franci pentru un euro impus de Banca Elveţiei.

Luni, cursul francului a urcat cu 1,1%, la 4,4716 lei, după un avans de 2,2% vineri, la 4,4228 lei, şi de 15,7% joi, când a crescut la 4,3287 lei. Miercurea trecută, BNR a anunţat un curs de 3,7415 lei pentru franc elvețian.

Cele mai citite

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...
Ultima oră
Pe aceeași temă