10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportUPDATE: Senatorii juriști trimit la Biroul Permanent cererea privind arestarea lui Șova:...

UPDATE: Senatorii juriști trimit la Biroul Permanent cererea privind arestarea lui Șova: NU s-au întrunit condițiile pentru arestarea preventivă

UPDATE 18.10: Comisia juridică a Senatului a decis, marţi, cu 6 voturi ”pentru” şi 5 voturi ”împotrivă”, să trimită înapoi, la Biroul Permanent, un proiect de hotărâre, prin care se constată că, în urma votului din 25 martie în cazul Şova, nu s-au întrunit condiţiile pentru încuviinţarea arestării sale preventive, relatează Mediafax

Dezbaterile în comisia juridică a Senatului au fost aprinse, preşedintele comisiei, Cătălin Boboc (PNL), încercând să supună la vot două variante de proiect de hotărâre, unul prin care se încuviinţează arestarea preventivă a senatorului PSD Dan Şova şi unul în care se respinge încuviinţarea arestării preventive în cazul acestuia.

Cele două propuneri ale preşedintelui comisiei au fost respinse prin votul majorităţii, cu şase voturi, Opoziţia având doar cinci voturi în comisie.

În finalul şedinţei, s-a supus la vot varianta senatorului PSD Ovidiu Donţu.

Astfel, textul proiectului de hotărâre propus de acesta prevede că ”în urma votului din 25 martie, se constată că nu au fost întrunite condiţiile cerute de articolul 24, alineatul 4, din legea 96/2006 şi de articolul 73 din Regulamentul Senatului, pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova”.

Această propunere a senatorului PSD a primit şase voturi ”pentru” şi cinci voturi ”împotrivă”, fiind adoptată de comisie.

În urma votului, comisia juridică va transmite Biroului Permanent proiectul de hotărâre în varianta propusă de social-democraţi.

——

UPDATE 17:40   Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale, a declarat că decizia Curţii în cazul hotărârii Senatului privindu-l pe Dan Şova este obligatorie de la data publicării şi că aceasta trebuie pusă în aplicare “Nu avem nicio posibilitate să obligăm pe nimeni să facă ceea ce scrie în decizie. Constituţia spune că deciziile Curţii sunt obligatorii de la data publicării. Mai mult decât atât ce vreţi să vă spun? Sunt obligatorii, trebuie să facă”, a declarat Zegrean, informează Mediafax.

UPDATE 15:50  Într-o intervenţie la postul de televiziune B1 Tv, fostul preşedinte, Traian Băsescu, a declarat la scurt timp după ce Biroul Permanent al Senatului să trimită la Comisia Juridică redactarea hotărârii pentru votul la Dan Şova. “Este foarte clar că nu domnul Boboc de la Comisia Juridică mai are vreo treabă. Tăriceanu acum trebuie să dea hotărârea la redactare secretarului de la Senat. Ce se întâmplă acum se încadrează la abuz în serviciu gorosolan al preşedintelui Senatului şi la obstrucţionarea justiţiei.”

UPDATE: Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marți, după ședința Biroului Permanent a Senatului, că în urma votului s-a decis însărcinarea Comisiei Juridice cu redactarea hotărârii în cazul lui Dan Șova.

”Am organizat ședinta înainte de începerea ședintei de plen pentru a lamuri o problema tehnică, nu juridică”, a menționat Călin Popescu Tăriceanu.

Totuși, Cătălin Boboc  a declarat, marți, după ședința Biroului Permanent al Senatului, că Comisia Juridică nu se poate substitui plenului în ceea ce privește votul în cazul Șova.

Citește și: Cătălin Boboc, despre votul în cazul Șova: Comisia Juridică nu se poate substitui plenului

———-

Călin Popescu Tăriceanu a convocat, marți, Biroul Permanent al Senatului, într-o ședință de urgență, ce va începe la ora 14.30, pentru a discuta implicațiile cazului Dan Șova, informează Mediafax.

Citește și: Ponta VREA să distrugă DNA

Potrivit unor surse parlamentare, pe ordinea de zi a şedinţei conducerii Senatului se află scrisoarea Curţii Constituţionale, prin care solicită Senatului să redacteze şi să publice în Monitorul Oficial hotărârea prin care se atestă rezultatul votului dat cu privire la cererea de încuviinţare a arestării preventive în cazul lui Dan Şova.

Convocarea Biroului Permanent al Senatului vine la o zi după ce plenul a respins proiectul de hotărâre propus de Biroul Permanent prin care se constata că în urma votului din 25 martie nu au fost întrunite condiţiile pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul senatorului Dan Şova.

La votul asupra acestui proiect de hotărâre au fost înregistrate 2 voturi “pentru”, 43 de abţineri şi 68 de voturi “împotrivă”.

Președintele Senatului vrea ca membri Biroului să redacteze o hotărâre în cazul lui Dan Șova, după ce luni Senatul a respins proiectul de Hotărâre propus de Biroul permanent în vederea constatării rezultatul votului pe care senatorii l-au exprimat, în data de 25 martie, cu privire la cererea de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova. 

Citește și: DNA amenință Senatul cu obstrucționarea Justiției, Biroul Permanent trimite actele procurorilor

Procurorii DNA au cerut Senatului, până la 22 aprilie, toate înscrisurile în cazul aleșilor cu probleme penale, în special cele din cazul Dan Șova.

Membrii Biroului Permanent al Senatului au decis în ședința de luni să transmită DNA documentele cerute.

În cursul zilei de marți, fostul șef al statului Traian Băsescu a lansat acuzații grave la adresa lui Călin Popescu Tăriceanu. Fostul președinte a declarat, marți, într-o intervenție telefonică, de la B1 Tv, referitor la  la votul în cazul lui Dan Șova, că președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a încălcat Constituția.

Citește și: Traian Băsescu, despre votul în cazul Șova: Tăriceanu a încălcat Constituția

”Votul majoritar a fost în favoarea solicitării DNA. Ce a făcut Tăriceanu: a utilizat tertipuri prin care a încălcat Constituția, votul senatorilor, a desconsiderat justiția și s-a transformat el personal în judecător. Este o responsabiliate directă și personală a președintelui Senatului. Nu o spun pentru a-l pune într-o situație dificilă. Asta este realitatea, nu Senatul a blocat, ci președintele Senatului”, a spus fostul președinte. 

 

Cele mai citite

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...
Ultima oră
Pe aceeași temă