14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportConsiliul Superior al Magistraturii nu consideră oportună modificarea legii privind răspunderea magistraților....

Consiliul Superior al Magistraturii nu consideră oportună modificarea legii privind răspunderea magistraților. Avertismentul șefei CSM

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, susține că legea răspunderii materiale a magistraţilor nu este oportună din moment ce puterile legislativă şi executivă nu au o lege a răspunderii demnitarilor. Nu ar exista un echilibru între cele trei puteri. În plus, o astfel de lege ar afecta independența magistraților.

Preşedintele CSM a precizat că sistemul judiciar are capacitatea de a se autoregla deoarece există legi care reglementează trei forme de sancționare a magistraţilor, inclusiv sub forma răspunderii materiale, fiind de altfel şi singura dintre cele trei puteri care are reglementată o formă a răspunderii materiale.

Declarația președintelui CSM este punctul de vederea al corpului magistraților obținut prin consultarea asociaţiilor de magistrate.

"Independenţa justiţiei reprezintă o componentă esenţială a statului de drept, în care cele trei puteri, legislativă, executivă şi judecătorească, trebuie să fie într-un permanent echilibru. Consiliul subliniază că legislaţia actuală reglementează răspunderea magistraţilor sub o triplă formă: disciplinară, penală şi civilă. Nu este necesară adoptarea altor dispoziţii legale privind acest aspect. O altă reglementare care nu-şi găseşte corespondentul în forme similare de răspundere a membrilor celorlalte două puteri în stat, cea legislativă şi cea executivă, reprezintă în sine o perturbare a echilibrului dintre acestea, cu grave consecinţe pentru bună funcţionare a societăţii”, a arătat Mariana Ghenă.

În plus, de-a lungul timpul CSM a demonstrat că îşi asumă identificarea, soluţionarea şi sancţionarea cu fermitate a situaţiilor de încălcare a legii de către magistrate.

Referitor la independenţa financiară a sistemului judiciar, CSM va intensifica demersurilor pentru preluarea bugetului instanţelor de la Ministerul Justiţiei și va lua măsuri pentru salarizarea unitară personalului din justiţie. “Inechităţile rezultate ca urmare a interpretării neunitare a legilor de salarizare trebuie înlăturate în acord cu decizia Curţii Constituţionale 794 din 15 decembrie 2016, astfel încât cei care fac parte din sistemul judiciar să fie salarizaţi avându-se în vedere valoarea de referinţă sectorială unică”, a mai spus preşedintele CSM Mariana Ghena.

Legea răspunderii material a magistraților a fost enunțată de ministrul Justiţiei, Florin Iordache, la ședința de constituire a CSM din 6 ianuarie.

Ministrul Justiţiei a anunțat că în februarie Parlamentul ar putea lua în discuție un astfel de text de lege, semn că majoritatea formată din PSD și ALDE își dorește rapid un astfel de text de lege. Paravanul inițierii legii ar fi că în spațiul european există legea răspunderii magistraţilor.

De asemenea, că o va face după o largă consultare publică. În această săptămână, ministrul Justiției i-a convocat la minister, pe rând sau în grupuri, pe șefii parchetelor, ai instanțelor și pe șefii asociațiilor profesionale. Din declarațiile publice făcute după aceste consultări rezultă că magistrații nu doresc o astfel de lege.

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă