19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportConsiliul Superior al Magistraturii nu consideră oportună modificarea legii privind răspunderea magistraților....

Consiliul Superior al Magistraturii nu consideră oportună modificarea legii privind răspunderea magistraților. Avertismentul șefei CSM

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, susține că legea răspunderii materiale a magistraţilor nu este oportună din moment ce puterile legislativă şi executivă nu au o lege a răspunderii demnitarilor. Nu ar exista un echilibru între cele trei puteri. În plus, o astfel de lege ar afecta independența magistraților.

Preşedintele CSM a precizat că sistemul judiciar are capacitatea de a se autoregla deoarece există legi care reglementează trei forme de sancționare a magistraţilor, inclusiv sub forma răspunderii materiale, fiind de altfel şi singura dintre cele trei puteri care are reglementată o formă a răspunderii materiale.

Declarația președintelui CSM este punctul de vederea al corpului magistraților obținut prin consultarea asociaţiilor de magistrate.

"Independenţa justiţiei reprezintă o componentă esenţială a statului de drept, în care cele trei puteri, legislativă, executivă şi judecătorească, trebuie să fie într-un permanent echilibru. Consiliul subliniază că legislaţia actuală reglementează răspunderea magistraţilor sub o triplă formă: disciplinară, penală şi civilă. Nu este necesară adoptarea altor dispoziţii legale privind acest aspect. O altă reglementare care nu-şi găseşte corespondentul în forme similare de răspundere a membrilor celorlalte două puteri în stat, cea legislativă şi cea executivă, reprezintă în sine o perturbare a echilibrului dintre acestea, cu grave consecinţe pentru bună funcţionare a societăţii”, a arătat Mariana Ghenă.

În plus, de-a lungul timpul CSM a demonstrat că îşi asumă identificarea, soluţionarea şi sancţionarea cu fermitate a situaţiilor de încălcare a legii de către magistrate.

Referitor la independenţa financiară a sistemului judiciar, CSM va intensifica demersurilor pentru preluarea bugetului instanţelor de la Ministerul Justiţiei și va lua măsuri pentru salarizarea unitară personalului din justiţie. “Inechităţile rezultate ca urmare a interpretării neunitare a legilor de salarizare trebuie înlăturate în acord cu decizia Curţii Constituţionale 794 din 15 decembrie 2016, astfel încât cei care fac parte din sistemul judiciar să fie salarizaţi avându-se în vedere valoarea de referinţă sectorială unică”, a mai spus preşedintele CSM Mariana Ghena.

Legea răspunderii material a magistraților a fost enunțată de ministrul Justiţiei, Florin Iordache, la ședința de constituire a CSM din 6 ianuarie.

Ministrul Justiţiei a anunțat că în februarie Parlamentul ar putea lua în discuție un astfel de text de lege, semn că majoritatea formată din PSD și ALDE își dorește rapid un astfel de text de lege. Paravanul inițierii legii ar fi că în spațiul european există legea răspunderii magistraţilor.

De asemenea, că o va face după o largă consultare publică. În această săptămână, ministrul Justiției i-a convocat la minister, pe rând sau în grupuri, pe șefii parchetelor, ai instanțelor și pe șefii asociațiilor profesionale. Din declarațiile publice făcute după aceste consultări rezultă că magistrații nu doresc o astfel de lege.

Cele mai citite

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă