13.4 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportCont de 5,5 milioane dolari, dispărut din noua declarație de avere a...

Cont de 5,5 milioane dolari, dispărut din noua declarație de avere a deputatului Sebastian Ghiță

Deputatul Sebastian Ghiță are, potrivit ultimei declarații de avere, trei terenuri și o casă în Ploiești, ceasuri, bijuterii și obiecte de artă de 17 milioane de euro, un fond de investiții de 18 milioane de euro, însă nu mai este menționat un cont cu 5,5 milioane dolari pe care îl declara în 2014, informează Mediafax.

Deschideți galeria foto de mai sus pentru a vedea cele două declarații de avere ale deputatului Sebastian Ghiță.

Potrivit ultimei sale declarații de avere, din 15 iunie, deputatul Sebastian Ghiță are trei terenuri intravilane în Ploiești, dobândite în perioada 1999-2008, cu suprafețe de 90 de metri pătrați, 140 de metri pătrați și 265 de metri pătrați, unul dintre terenuri fiind deținut împreună cu soția sa, Mădălina Ghiță.

Citește și: Ce declarație a făcut Sebatian Ghiță la intrarea la DNA

De asemenea, Ghiță mai are o casă în Ploiești, de peste 1.200 de metri pătrați, cumpărată în anul 2009, tot împreună cu soția sa.

Deputatul Sebastian Ghiță are ceasuri în valoare de 900.000 de euro, bijuterii în valoare de 3,1 milioane de euro și obiecte de artă de 13 milioane de euro, dobândite în perioada 1997-2012..

În declarația sa de avere, deputatul a mai menționat două conturi bancare în care are 18.000 de lei și un fond de investiții la UBS Elveția în valoare de 18 milioane de euro, deschis în 2011.

În declarația de avere din 2014, el nota și un cont bancar deschis în 2013, în care erau 5,5 milioane de dolari, acest cont nemaifigurând însă și în actuala declarație de avere.

Citește și: DNA extinde urmărirea penală faţă de deputatul PSD Sebastian Ghiţă

De asemenea, Ghiță menționează în ultima sa declarație de avere că a acordat două împrumuturi în nume personal, unul în valoare de 90.300.000 de euro, iar altul de 9.000.000 de dolari, împrumuturi apar și în declarația de evere din 2014.

În ultimul an, în calitate de deputat, Ghiță a avut un venit 58.890 de lei, iar soția sa, Mădălina, a obținut de la SC Studio Harry un venit de 18.680de lei.

Procurorii DNA au extins urmărirea penală împotriva deputatului Sebastian Ghiță, pentru noi fapte de corupție comise de când acesta este parlamentar, dar și înaintea mandatului și vor extinde și sechestrul asigurător asupra bunurilor acestuia, au declarat surse judiciare.

Conform surselor citate, Sebastian Ghiță este acuzat de noi fapte de corupție săvărșite înainte de 2012, dată la care a fost ales deputat într-un colegiu din județul Prahova, dar și în perioada mandatului de parlamentar.

De asemenea, sursele judiciare au precizat că procurorii DNA Ploiești vor extinde sechestrul asigurător asupra averii lui Sebastian Ghiță, în condițiile în care pe o parte din bunurile acestuia a fost deja pus sechestru în dosarul în care este urmărit penal pentru sprijinirea unui grup infracțional organizat, alături de Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, de președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, dar și de alți inculpați cu putere de decizie în județul Prahova.

Sebastian Ghiță a venit, miercuri, la ora 9.30, la sediul DNA Ploiești, unde a declarat că a primit o citație săptămâna trecută, că nu știe de ce a fost chemat și dacă a fost extinsă urmărirea penală și că speră ”să nu se întâmple lucruri rele”, adăugând: ”Nu m-am gândit că vin să o caut pe soacra lui Moisescu”.

În 16 iunie, deputatul Sebastian Ghiță a mers la DNA Ploiești, unde procurorii au prelungit cu 60 de zile măsura controlului judiciar pe numele său, în dosarul lui Iulian Herţanu.

Tot atunci, la DNA Ploieşti au venit şi preşedintele Consiliului Județean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, și fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, procurorii prelungind măsura controlului judiciar și în cazul acestora.

Şeful CJ Prahova, Mircea Cosma, şi deputaţii Vlad Cosma și Sebastian Ghiţă se află sub control judiciar de peste 120 de zile în dosarul în care DNA Ploieşti anchetează modul de derulare a contractului din fonduri europene pentru extinderea lucrărilor de canalizare din oraşul Comarnic.

În 18 februarie, Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. În 23 aprilie, Iulian Herțanu a fost plasat în arest la domicliu, în urma unei decizii a instanței supreme.

În acelaşi dosar, au mai fost plasaţi sub control judiciar deputatul Sebastian Ghiţă, deputatul PSD Vlad Cosma şi tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum şi omul de afaceri Liviu Munteanu.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii susţin că, în perioada 2011 – 2015, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fost preşedinte al filialei judeţene a PSD, a făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale – activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcţionari ai SC Hidro Prahova şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii, pentru ca aceştia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL – SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi.

“Scopul grupului infracţional astfel format şi sprijinit a fost atins, urmărirea penală făcută până la acest moment relevând: deturnarea din cadrul proiectului şi însuşirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, către «partenerii» la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 de lei reprezentând impozit pe profit)”, arăta DNA.

Proiectul privind extinderea reţelei de canalizare la Comarnic, în valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, însă lucrările, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfârşitul anului trecut.

În dosarul privind fraudarea de fonduri europene, la sfârşitul lunii februarie, au fost audiate la DNA Ploieşti atât mama premierului Victor Ponta, Cornelia Naum, cât şi sora acestuia, Alexandra Herţanu.

Cornelia Naum, mama premierului Ponta, este asociată, alături de ginerele său, Iulian Herţanu, în firma “Hertanu Projects” SRL. Herţanu mai este asociat în firma Liquid Studios SRL, unde are doi asociaţi, în timp ce soţia sa, Alexandra Florina Herţanu, sora premierului Victor Ponta, este asociată în firma SC Exfin 2000 SRL, unde deţine 49 % din acţiuni, iar o altă persoană, Natalia Maier, deţine 51 % din acţiunile firmei.

Firma Hertanu Projects SRL, al cărei asociat principal este Iulian Herţanu, a fost înregistrată în anul 2004, cu sediul social în Bucureşti şi are ca principal domeniu de activitate specific agenţiilor de publicitate. Herţanu deţine 95% din această firmă, al cărei administrator este, în timp ce mama lui Victor Ponta, Cornelia Niculina Naum, are restul de 5%.

SC Hertanu Projects are, de asemenea, trecute la Registrul Comerţului alte câteva zeci de activităţi secundare, de la editarea ziarelor la “activităţi de servicii suport pentru învăţământ” sau intermedieri în comerţul cu animale.

 

Cele mai citite

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...

Dan Petrescu, despre revenirea la CFR: “Mă simt ca acasă aici, mă motivează totul”

Dan Petrescu, antrenorul legendar care se întoarce pentru al patrulea mandat la conducerea echipei de fotbal CFR Cluj, a subliniat într-o conferință de presă...

Verzii se mobilizează la Bruxelles cu mesajul ”Alege curajul”

Bruxelles, 3 mai 2024 - Verzii Europeni s-au adunat astăzi pentru mitingul lor electoral sub sloganul "Alege Curajul". Candidații principali Terry Reintke și Bas...
Ultima oră
Pe aceeași temă