10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportNicușor Constantinescu, plasat în arest la domiciliu în noul dosar

Nicușor Constantinescu, plasat în arest la domiciliu în noul dosar

UPDATE 16:04: Președintele suspendat al Consiliului Județean, Nicușor Constantinescu, arestat preventiv în noul dosar instrumentat de DNA privind mai multe contracte ilegale care ar fi fost încheiate de CJ cu diverse firme, va fi plasat în arest la domiciliu, a decis, miercuri, Curtea de Apel Constanța, informează Mediafax.

Astfel, magistrații Curții de Apel Constanța au dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru Nicușor Constantinescu. Decizia instanței este definitivă.

UPDATE 10.33: Nicușor Constantinescu a fost adus miercuri la Tribunalul Constanța pentru judecarea unei noi cereri de arestare preventivă a sa, formulată de DNA cu privire la dosarul Centrul Militar Zonal, informează Agrepres.

De asemenea, el așteaptă miercuri și pronunțarea magistraților Curții de Apel Constanța după ce, cu o zi înainte, au judecat contestația președintelui Consiliului Județean Constanța față de măsura arestării preventive, dispusă de judecătorii Tribunalului într-un alt dosar, pentru comiterea a cinci infracțiuni.

——-

Curtea de Apel Constanța a amânat, marți, contestația depusă de președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, la decizia Tribunalului de arestare preventivă într-un nou dosar,informează Mediafax.

Nicușor Constantinescu a fost adus, marți, la Curtea de Apel Constanța, iar după ce a coborât din duba Poliției a fost întrebat de jurnaliști cum se simte, el răspunzând: “Îngrozitor”.

“Problema este că sunt judecat penal pentru hotărâri de Consiliu Județean care sunt supuse contenciosului administrativ, nu faptelor penale. Este abuzul dictatorii Băsescu și al DNA”, a mai spus Nicușor Constantinescu.

Ședința de judecată a început în jurul orei 13.30 și s-a încheiat după aproape șase ore, aceasta desfășurându-se cu ușile închise.

La final, avocatul lui Nicușor Constantinescu, Marius Mocanu, a declarat jurnaliștilor că a solicitat punerea în libertate a clientului său, însă instanța a amânat pronunțarea pentru miercuri.

“Am invocat toate argumentele pe care le-am folosit în fața judecătorului de drepturi și libertăți de la Tribunalul Constanța. Am invocat o parte din argumente și din probe suplimentare față de acel moment, întrucât am avut și noi posibilitatea să pregătim apărarea. Instanța a amânat pronunțarea din cauza orei înaintate și urmează ca mâine (n.r. – miercuri), în jurul prânzului, să se pronunțe soluția în sensul de a se menține eventual decizia de arestare sau de a se admite contestația formulată de noi și de a se dispune punerea în libertate”, a afirmat Marius Mocanu, care a precizat că nu există probe că Nicușor Constantinescu ar fi săvârșit faptele de care este acuzat de DNA.

Mocanu a mai spus că Nicușor Constantinescu va fi prezent miercuri la Tribunalul Constanța, deoarece DNA a cerut arestarea sa preventivă și în dosarul Centrului Militar Zonal, unde președintele suspendat al CJ este judecat sub control judiciar, având mai multe interdicții, printre care și aceea de a nu lua legătura cu angajații și consilierii județeni care au legătură cu acest caz.

Tot marți, Nicușor Constantinescu, arestat preventiv, între altele, pentru abuz în serviciu, conflict de interese şi coruperea alegătorilor, a fost suspendat din funcția de președinte al CJ Constanța, printr-un ordin emis de către prefectul județului, Ion Constantin.

În cazul în care instanța va decide să îl lase în libertate, Nicușor Constantinecu ar putea reveni în funcție, prefectul fiind nevoit să revoce ordinul de suspendare.

Nicușor Constantinescu a fost reținut de DNA pentru mai multe infracţiuni, între care abuz în serviciu, conflict de interese şi coruperea alegătorilor, iar ulterior, în 20 februarie, a fost arestat preventiv de Tribunalul Constanța, fiind acuzat de plăţi ilegale, din fonduri publice, către asociaţii, fundaţii şi cluburi sportive.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa, Nicușor Constantinescu este acuzat de abuz în serviciu – trei infracţiuni, din care două în formă continuată, constituire a unui grup infracţional organizat, coruperea alegătorilor – două infracţiuni, conflict de interese – zece infracţiuni, din care cinci în formă continuată, și tentativă la abuz în serviciu, în formă continuată.

În ordonanţa de reținere se arată că, în cursul anului 2012, Nicuşor Constantinescu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, finanţând în mod nelegal cheltuieli cu activităţile sportive, în sumă de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive.

Președintele Consiliului Județean a mai fost suspendat din funcție și în vara anului trecut, când a fost arestat preventiv în dosarul în care este acuzat de subfinanțare a Centrului Militar Zonal. Ulterior, instanța a decis ca acesta să fie judecat sub control judiciar.

În acest caz, DNA Constanța a înaintat instanței o nouă cerere de înlocuire a controlului judiciar cu arestul preventiv, termenul de judecată a solicitării fiind stabilit pentru miercuri.

Nicușor Constantinescu a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale.Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri.

Într-un alt dosar, Constantinescu este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţiile de anul trecut, 15 cartuşe.

Cele mai citite

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă