16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSportAvize pe bandă rulantă la audierile din Parlament pentru viitorii ambasadori ai...

Avize pe bandă rulantă la audierile din Parlament pentru viitorii ambasadori ai României

UPDATE 13.50:  Anton Niculescu şi Cristian-Leon Ţurcanu, propuşi ambasadori ai României în Slovenia, respectiv Ucraina, au fost avizați favorabil, marți, de Comisiile reunite de politică externă ale Parlamentului, potrivit Agerpres.

Anton Niculescu a subliniat, în intervenţia sa, importanţa diplomaţiei parlamentare în dezvoltarea relaţiilor dintre state. 
„Îmi doresc să continui un alt proiect al predecesorului meu: reînfiinţarea secţiei consulare, nu pentru că ar fi o comunitate foarte puternică, dar ar fi nevoie în special în relaţionarea din punctul de vedere al transportului. Sunt foarte multe accidente, cazuri deosebite, în care sunt implicaţi cetăţeni români, din nefericire. Este o zonă tranzitată de românii care vin din Italia spre România şi invers”, a spus Niculescu. 

Deputaţii şi senatorii din comisiile de politică externă au menţionat că susţin ideea lui Niculescu privind reînfiinţarea secţiei consulare. 

Cristian-Leon Ţurcanu a afirmat că mandatul său nu va fi unul simplu, în contextul în care acesta vine într-un „moment dificil” pentru întreaga regiune. 

El a subliniat că în domeniul securităţii energetice îşi propune să susţină demersurile în ceea ce priveşte interconectarea dintre România şi Ucraina. 

„O componentă deosebit de importantă a activităţii oricărui ambasador român în Ucraina este problema minorităţilor, respectiv problema etnicilor români”, a afirmat Ţurcanu. 

În context, el a arătat că, deşi vorbim despre o comunitate istorică a etnicilor români în Ucraina, aceasta este „divizată artificial”. 

„Este esenţial să încercăm să depăşim acest moment de divizare etnică, să susţinem etnicii români şi să obţinem asigurarea drepturilor pentru aceştia în aceeaşi măsură în care minoritatea ucraineană din România beneficiază de drepturi la noi în ţară. Pe această linie îmi propun să contribui la eforturile care deja există pentru reluarea activităţii comisiei mixte în domeniul minorităţilor”, a adăugat Ţurcanu, care a evidenţiat şi importanţa unui dialog “deschis şi onest” cu Ucraina. 

UPDATE 12.30:  Brânduşa Ioana Predescu, propusă ambasador în Olanda, a primit, marți, votul favorabil al Comisiilor reunite de politică externă, potrivit Agerpres.

În intervenţia sa, Brânduşa Predescu a spus că doreşte construirea „unui parteneriat autentic între România şi Olanda, un parteneriat între egali, între membri ai UE care se respectă reciproc, se apreciază şi sunt, în egală măsură, performanţi în UE”. 

„Vom acorda o atenţie deosebită dezvoltării în continuare a unei relaţii politice intense pe toate planurile”, a afirmat Brânduşa Predescu. 

Ea a adăugat că îşi doreşte ca relaţia politico-diplomatică dintre România şi Olanda să “o ajungă din urmă” pe cea comercială. 

„Provocarea principală pe care o întâmpinăm în Olanda, în spaţiul public, dar şi la nivelul clasei politice (…) este euroscepticismul în creştere, într-o ţară membră, într-o ţară fondatoare a UE”, a precizat Brânduşa Predescu. 

De asemenea, ea a menţionat că va acorda prioritate comunităţii de români din Olanda şi protejării intereselor acestora. 

„Reprezentarea şi protejarea intereselor românilor stabiliţi acolo sau care lucrează în baza unor contracte de muncă – una dintre chestiunile urmărite cu prioritate. E cunoscut faptul că se intenţionează anumite modificări în anumite directive europene cu privire la mobilitatea forţei de muncă în Europa (…). Mă voi asigura, împreună cu echipa, că drepturile românilor pe piaţa forţei de muncă în Olanda sunt respectate şi le este asigurat un tratament nediscriminatoriu în calitate de cetăţeni europeni”, a spus Predescu, menţionând că o prioritate a mandatului său va fi şi “acordarea de servicii consulare de calitate”. 

Ambasadorul propus al Olandei a punctat că doreşte să transmită mesajul că România este “un membru matur şi solid al UE”, dar şi „responsabil şi pe deplin activ”. 

„Îmi doresc să prezint cu consecvenţă mesajul că România este un membru solid, matur al UE (…), cu o societate şi cu instituţii care sunt suficient de mature, astfel încât instrumente cu care am fost însoţiţi în parcursul nostru de integrare după aderare să nu mai fie necesare cât de curând. Cu alte cuvinte, schimbarea percepţiei despre România şi demonstrarea faptului că suntem un membru responsabil şi pe deplin activ pe toate planurile şi pe toate politicile publice la noi în ţară ne vor conduce spre depăşirea obstacolelor care încă mai există în ce priveşte realizarea a două obiective cruciale pentru România – aderarea la spaţiul Schengen şi eliminarea MCV”, a conchis Brânduşa Predescu. 

UPDATE 12.00:  Daniela Brânduşa Băzăvan, propusă ambasador în Maroc, a primit, marți, avizul Comisiilor reunite de politică externă ale Parlamentulu, cu unanimitate de voturi, informează Agerpres.

„Priorităţile mandatului meu sunt următoarele: intensificarea dialogului politico-diplomatic, cooperarea economică, în domeniul cultural şi educaţional şi relaţia cu comunitatea românească. În domeniul intensificării dialogului politico-diplomatic: dinamizarea relaţiei bilaterale, prin organizarea unei vizite de stat, fie în România, fie în Maroc, având în vedere că ultima vizită la acest nivel s-a desfăşurat în anul 1994, la Casablanca; organizarea unei vizite la nivel de premier, fie în România, fie în Maroc, ţinând cont de calendarul electoral al celor două ţări; intensificarea dialogului între cele două Parlamente”, a spus Daniela Brânduşa Băzăvan, la audierile din Parlament. 

Ea a precizat că îşi propune să continue demersurile de înfrăţire între oraşele celor două ţări, menţionând că este importantă şi menţinerea contactelor permanente la nivel de miniştri care deţin portofolii în domenii cheie. 

În ceea ce priveşte cooperarea economică, diplomatul a afirmat că susţine promovarea unor proiecte de interes comun, dar şi creşterea schimburilor comerciale, în contextul în care Marocul este al doilea partener comercial al României din Africa, după Egipt. De asemenea, ea a mai spus că doreşte încurajarea înfiinţării de societăţi mixte româno-marocane. 

„În planul educaţiei, voi urmări stimularea contactelor directe între universităţi şi încheierea de memorandumuri de înţelegere. (…) Furnizarea de informaţii tinerilor marocani care doresc să studieze în România asupra metodologiei de înscriere la universităţi”, a susţinut Daniela Brânduşa Băzăvan. 

Diplomatul a mai declarat că doreşte redinamizarea asociaţiei foştilor studenţi marocani în România. 

Senatorul Petru Filip a făcut referire, în intervenţia sa, la problema studenţilor marocani în România. 

„Vă spun din punctul de vedere al vizitei pe care am făcut-o la sfârşitul anului trecut în Maroc. (…) Una dintre problemele majore nerezolvate, din păcate, şi care ne-a fost amintită pe tot parcursul vizitei a fost problema studenţilor marocani la Medicină din România, pe care şi doamna ambasador al Marocului la Bucureşti ne-a spus-o de fiecare dată. La Iaşi ce s-a întâmplat nu ştiu. Ne-au dat dosar cu numele persoanelor respective, cu studenţii înscrişi şi după aceea trimişi acasă. Ar trebui rezolvată această problemă. Problema a căpătat o importanţă naţională, de stat, aşa de mult i-a atins tratarea acestei probleme. (…) Cred că ar trebui mers acolo cu o soluţie practică. (…) I-am tot pasat sau la vremea respectivă îi tot pasasem”, a afirmat Petru Filip, preşedinte al Comisiei pentru politică externă a Senatului. 

UPDATE 11.37: Constantin Mihail Grigore, propus ambasador al României în Croaţia, a primit, marți, avizul favorabil al Comisiilor pentru politică externă ale Parlamentului. Astfel, el a primit 18 voturi „pentru” şi unul „împotrivă”.

„Cred că a fost o şansă pentru mine să fiu nominalizat ambasador în Croaţia, pentru că voi putea să folosesc în misiunea de la Zagreb experienţa pe care am acumulat-o deja în mandatele anterioare, în cunoaşterea şi aprofundarea problematicii specifice Europei de Sud-Est, la Sofia, în Italia sau în Turcia. Voi acorda o atenţie deosebită consolidării dialogului politic bilateral, cu exploatarea domeniilor de convergenţă între cele două ţări, din care aş puncta, în primul rând, promovarea intereselor culturale ale minorităţilor din cele două ţări şi susţinerea viitorului european al Republicii Moldova şi al Bosniei Herţegovina, susţinută şi de Croaţia”, a afirmat Constantin Grigore la audierea sa în Comisiile pentru politică externă ale Parlamentului. 

El a adăugat că va face demersuri pentru o vizită în România a ministrului croat de Externe. 

„Activitatea economică va reprezenta o prioritate. Voi acţiona pentru creşterea exporturilor româneşti, soldul balanţei de plăţi ne este favorabil şi, în acelaşi timp, voi încerca să exploatăm în promovarea şi impulsionarea relaţiilor comerciale bilaterale şi Camerele de Comerţ şi Industrie ale celor două ţări. (…) Voi avea în vedere identificarea de oportunităţi pentru a găsi repere culturale româneşti, conferirea de nume româneşti unor străzi, bulevarde, pieţe din Croaţia, care să amintească de România şi, în acelaşi timp, sprijinul croaţilor pentru ca şi ei, la rândul lor, să procedeze la acţiuni similare în ţara noastră”, a explicat Constantin Grigore. 

El a susţinut că va identifica posibilităţi pentru deschiderea unui nou consulat onorific al României în Croaţia, eventual la Dubrovnik, având în vedere numărul mare de români care îşi petrec vacanţele acolo. 

Senatorul Florea Voinea, membru al Comisiei pentru politică externă a Senatului, a spus că ar trebui să se ridice în picioare, „ca la ‘Vocea României'”, şi să „se închine” în faţa experienţei lui Constantin Grigore. “După ce, acum 20 de ani aţi primit botezul la Roma şi aţi trecut pe la Sofia, Ankara, Moscova, ce aş mai putea eu să zic? Doar că faceţi parte din reperele umane. Ca şi domnul Laszlo Borbely, care poate fi confundat cu Camera Deputaţilor, aşa puteţi dvs fi confundat cu diplomaţia românească. Sunt încântat şi sunt fericit că sunt în această comisie care vă audiază”, a precizat Florea Voinea. 

—————-

Comisiile pentru politică externă ale Parlamentului continuă, marți, audierea persoanelor propuse pentru a ocupa funcţia de ambasador, informează Agerpres.

Astfel, vor fi audiați în comisii: Ion Gâlea, propus ambasador al României în Bulgaria, Dana Manuela Constantinescu, propusă pentru Bosnia şi Herţegovina, Constantin Mihail Grigorie, propus ambasador pentru Croaţia, Daniela Brânduşa Băzăvan, propusă pentru Maroc, Brânduşa Ioana Predescu, propusă pentru Olanda, Anton Niculescu, propusă pentru Slovenia şi Cristian-Leon Ţurcanu, propus pentru postul de ambasador în Ucraina.

Citește și: Audieri în Parlament pentru viitorii ambasadori ai României. Dan Mihalache, aviz pozitiv

 Audierile în comisiile de specialitate vor continua și miercuri.

Luni, au fost audiați Dan Mihalache, propus pentru Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Carmen Liliana Burlacu, propusă pentru Cehia, Ioana Bivolaru, propusă pentru Portugalia, Gabriela Dancău, propusă pentru Spania şi Răzvan Rotundu, propus pentru Finlanda. 

Citește și: Ce priorități are Dan Mihalache, ca ambasador al României în Marea Britanie

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Expoziţia „Jandarmeria Română 1850 – 2020” va putea fi vizitată la sediul Muzeului Judeţean Teleorman

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Muzeul Județean Teleorman,...

Unicat în România! Grădini plutitoare pe lac, aranjamente gigant, zeci de mii de ghivece la West Side Flower Fest, cel mai mare festival de...

Dăm startul verii la cea de-a doua ediție a West Side Flower Fest! Va avea loc din 31 mai până în 2 iunie, în...

Metodologia privind evaluarea externă a calității educației, în dezbatere publică

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calității educației, precum și Criteriile, standardele...
Ultima oră
Pe aceeași temă