21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportControversa evacuării Antenelor: Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu

Controversa evacuării Antenelor: Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în cazul controversei legate de notificarea dată de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru evacuarea sediilor Antenelor. Astfel, sesizarea din oficiu vizeazăo posibilă încălcare a unor articole din Constituţie privind libertatea de exprimare şi dreptul la informaţie, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului, “sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 30 şi art. 31 din Constituţia României, privind libertatea de exprimare şi dreptul la informaţie”. 

“În cadrul demersurilor ce vor fi efectuate de către Avocatul Poporului, se vor avea în vedere, între altele, discuţii cu părţile implicate, solicitarea de informaţii, relaţii şi documente, precum şi examinarea aspectelor constituţionale, legale şi procedurale referitoare la cazul în speţă”, se arată în comunicat. 

Citește și: Reacția CSM, în cazul evacuării Antenelor

Avocatul Poporului precizează că demersurile iniţiate nu pun în discuţie respectarea hotărârilor judecătoreşti. 

Și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a reacționat, joi,  în contextul controversei privind evacuarea sediilor Antenelor. Astfel, instituția a transmis că  declarațiile făcute de reprezentanții politici riscă să afecteze independența și prestigiul justiției din România, „prin deviere de la principiile statului de drept”.

Astfel, CSM avertizează că dezbaterea publică, precum şi mesajele publice ale reprezentanţilor puterii Executive şi Legislative, începând cu preşedintele şi premierul  României, preşedintele Senatului, parlamentari cu vocaţie de formatori de opinie şi importanţi reprezentanţi ai presei scrise şi audiovizuale conţin „aprecieri  de natură a pune sub semnul precarităţii  o procedură judiciară  ce se constituie, prin lege, ca parte a procesului penal, şi anume executarea hotărârii judecătoreşti”, se precizează într-un comunicat de presă remis redacției

Citește și: UPDATE: Cioloș, în Parlament: Suspendarea licenței de emisie a unui post de televiziune ține doar de CNA

 

Imobilele în care îşi desfăşoară activitatea posturile de televiziune Antena 1 şi Antena 3 trebuie evacuate în termen de cinci zile, în urma notificării primite, luni, de la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti, care pune în executare sentinţa penală din 2013, rămasă definitivă. 

În august 2014 Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la opt ani, pe Sorin Pantiş, fost ministru, la şapte ani de închisoare, şi pe Corneliu Popa, fost director al Agenţiei Domeniilor Statului, la opt ani de închisoare.

 

 

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă