12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportControversa evacuării Antenelor: CNA va trimite o scrisoare către ANAF

Controversa evacuării Antenelor: CNA va trimite o scrisoare către ANAF

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) va trimite, joi, o scrisoare către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), prin care îşi exprimă, în calitate de organism de reglementare, preocuparea cu privire la situația Antena Group, informează Agerpres.

Membrii forului au decis ca până la finalul ședinței, documentul să fie redactat şi supus votului CNA.

În urma unei discuţii cu membrii CNA, reprezentanţii SC Antena TV Group SA Bucureşti au solicitat Consiliului “să comunice ANAF nevoia unei clarificări în legătură cu această situaţie”. 

“Consiliul Naţional al Audiovizualului are şi această misiune de protecţie a instituţiilor media. Sigur, nu ne vom pune sub autoritatea dumneavoastră pentru a scăpa de vreo decizie legală sau hotărâre judecătorească. Ceea ce vă solicităm însă ar fi un demers din partea CNA pentru clarificarea procedurilor demarate de această instituţie, care periclitează în mod administrativ şi fără nicio legătură cu elementele de avizare licenţele acestor cinci posturi. Noi nu am comis nimic care să impieteze asupra funcţionării corecte în baza avizelor furnizate de CNA fiecăruia dintre aceste cinci posturi de televiziune. Ceea ce ameninţă acum licenţele şi emisia acestor cinci instituţii de presă este o decizie exterioară”, a spus director editorial al Intact Media Group, Adrian Ursu.

La şedinţă au mai fost prezenţi Sorin Alexandrescu, directorul general al Antena Group, Mihai Gâdea, directorul general al postului de televiziune Antena 3, şi realizatorul Mircea Badea. Ei au explicat membrilor CNA că timp de un an şi jumătate au trimis scrisori autorităţilor statului, inclusiv ANAF şi Ministerului Finanţelor, în care au explicat că doresc să-şi exercite dreptul de preemţiune, demersuri rămase fără răspuns. 

Citește și: Reacția CSM, în cazul evacuării Antenelor

Sorin Alexandrescu a precizat că, presupunând că Antena Group, o companie cu 2.000 de angajaţi, care plăteşte taxe şi impozite de peste 40.000 de euro pe an, nu-şi va exercita dreptul de preemţiune exprimat, “mutarea a cinci televiziuni, care funcţionează în respectivele locaţii de peste 20 de ani, nu se poate face în cinci, şapte sau nouă zile”. 

El a admis că a fost identificat un posibil nou sediu, dar a subliniat că mutarea echipamentelor nu se poate face mai devreme de 9 luni, situaţie în care, prin întreruperea emisiei, posturile de televiziune ale trustului ar pierde licenţele, potrivit legislaţiei audiovizuale. 

Directorul general al Antena Group a dat asigurări că reprezentanţii companiei sunt deschişi să discute “cu calm, respectând legea”. 

De asemenea, Adrian Ursu a afirmat că sentinţa din 8 august 2014 nu vorbeşte de evacuare, bunurile la care face referire fiind acum în proprietatea statului, valorificarea putându-se realiza prin închiriere sau vânzare. În opinia lui Ursu, acţiunea ANAF este una de “represiune economică”. 

Citește și: Controversa evacuării Antenelor: Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu

În opinia lui Mihai Gâdea, directorul general al postului de televiziune Antena 3, acţiunea de luni a ANAF nu a avut nicio bază legală, fotografierea, legitimarea, interogarea jurnaliştilor Antena 3 având un impact uriaş în rândul invitaţilor şi al clienţilor Antena Group. 

Totodată, realizatorul Mircea Badea a afirmat că nu există nicio sentinţă judecătorească de evacuare. “Este o ştire falsă, colportată cu rea intenţie”, a spus Badea. El a mai precizat că terenul ICA, evaluat la 60 de milioane de euro, poate fi valorificat de ANAF. “Nu a existat această sumă. Există acest teren. (…) ANAF nu a vrut să-l valorifice”, a menţionat realizatorul. 

El a mai spus că anunţata întâlnire cu telespectatorii programată pentru vineri nu va fi un miting. “Mâine (n.r. vineri) avem o întâlnire cu telespectatorii, nu un protest”, a susţinut Badea. 

Imobilele în care îşi desfăşoară activitatea posturile de televiziune Antena 1 şi Antena 3 trebuie evacuate în termen de cinci zile, în urma notificării primite, luni, de la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti, care pune în executare sentinţa penală din 2013, rămasă definitivă. 

Citește și: UPDATE: Cioloș, în Parlament: Suspendarea licenței de emisie a unui post de televiziune ține doar de CNA

Reprezentanţii Antena 3 arătau, într-un comunicat, că ”acţiunea ANAF, organizată sub forma unui desant, care a implicat dispozitive şi forţe nemaiîntâlnite, ameninţă direct libertatea de exprimare, prin punerea în pericol a emisiei posturilor Antena 3, Antena 1, Antena Stars, Euforia Tv şi Zu Tv”. 

 

Imobilele în care îşi desfăşoară activitatea posturile de televiziune Antena 1 şi Antena 3 trebuie evacuate în termen de cinci zile, în urma notificării primite, luni, de la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti, care pune în executare sentinţa penală din 2013, rămasă definitivă. 

În august 2014 Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la opt ani, pe Sorin Pantiş, fost ministru, la şapte ani de închisoare, şi pe Corneliu Popa, fost director al Agenţiei Domeniilor Statului, la opt ani de închisoare.

 

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă