9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportControversa evacuării Antenelor: Comisia de cultură a Senatului condamnă intervenția ANAF. Vicepreședintele...

Controversa evacuării Antenelor: Comisia de cultură a Senatului condamnă intervenția ANAF. Vicepreședintele Comisiei: Mă desolidarizez de conținutul comunicatului trimis

Comisia de cultură a Senatului a transmis, joi, că „intervenția abuzivă” a ANAF la sediile televiziunilor trustului Intact poate avea „consecințe foarte grave” asupra libertății presei din România, informează Agerpres.

“Într-o societate democratică, instituţiile publice nu trebuie să acţioneze într-o manieră care să nască îndoieli cu privire la respectarea normelor statului de drept, nici din neglijenţa acţiunii, nici cu intenţie. O posibilă întrerupere a emisiei, cauzată de decizia de evacuare a clădirilor, ar constitui o limitare nepermisă a libertăţii de exprimare a instituţiilor de presă din România şi a dreptului cetăţenilor la liberă informare”, transmite Comisia de cultură a Senatului, în comunicat.

În aceste condiții, vicepreşedintele Comisiei pentru Cultură şi Media din Senat, Marius Paşcan, a anunţat că se desolidarizează de conţinutul comunicatului de presă transmis de secretariatul acestei comisii, prin care se cere Guvernului adoptarea de urgenţă a unor măsuri corecte în cazul Antena Group, arătând că acesta manifestă ‘o poziţie nereprezentativă, partizană politic şi contrară legislaţiei’. 

Citește și: Controversa evacuării Antenelor: Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu

Senatorul a precizat că nu a fost consultat în prealabil şi că a lecturat ulterior ‘uluit’ comunicatul, menţionând că, prin conţinutul său, acesta încalcă principiile convenite în şedinţa comisiei, anterioară transmiterii lui. 

‘Mă văd nevoit, în calitate de vicepreşedinte al Comisiei pentru Cultură şi Media din Senatul României, să mă desolidarizez de conţinutul comunicatului de presă, transmis de către secretariatul acestei comisii, către mass-media şi intitulat: ‘Comisia de cultură cere Guvernului adoptarea de urgenţă a unor măsuri corecte în cazul Antena Group’. Vă fac cunoscut că nu am avut cunoştinţă de conţinutul acestui comunicat anterior difuzării sale. În cadrul şedinţei Comisiei pentru Cultură şi Media, desfăşurată miercuri, 17.02 2016, la care, de altfel, nici măcar nu s-a întrunit cvorumul legal de lucru, s-a convenit principial, prin acordul celor prezenţi, în privinţa subiectului ‘Antenelor’, dezbătut şi în plenul Senatului, elaborarea unui comunicat de presă care să facă apel la respectarea legii şi a cetăţeanului, precum şi a libertăţii de expresie şi exprimare, a respectului cuvenit mass-media. Mai mult, s-a convenit ca proiectul comunicatului să fie transmis anticipat membrilor comisiei pentru a-şi formula un punct de vedere cu privire la conţinutul acestuia’, a arătat Marius Paşcan, într-un comunicat de presă. 

Senatorul a spus că această comisie nu poate solicita Guvernului României să adopte măsuri administrative pentru funcţionarea unor posturi private de televiziune, indiferent de televiziune, întrucât piaţa media este liberă, nu este şi nu trebuie supusă vreunui control guvernamental. 

“Cu atât mai mult, cred că această comisie din care fac parte nu are dreptul să se manifeste sentenţios, inoculând manipulatoriu concluzia că acţiunea ANAF, vizând respectarea unei sentinţe judecătoreşti penale, cu caracter definitiv şi irevocabil, pentru recuperarea unui prejudiciu adus bugetului de stat, ar avea drept scop ‘protejarea forţată a unor interese economice’ în competiţia deschisă dintre instituţiile media. Tocmai în acest sens este explicit şi evident partizanatul politicianist al acestui comunicat’, a menţionat senatorul Marius Paşcan. 

Citește și: Reacția CSM, în cazul evacuării Antenelor: Declarațiile politicienilor afectează independența justiției

Vicepreşedintele Comisiei pentru Cultură şi Media din Senat a arătat că susţine categoric libertatea de exprimare şi expresie, că pledează ferm şi inechivoc pentru libertatea mass-media şi crede că ‘este de datoria tuturor să aibă încredere în instituţiile statului de drept, să susţină respectul faţă de lege şi Constituţia ţării, în mod onest, cinstit şi fără nicio excepţie’. 

Mai mult, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a afirmat că Guvernul a luat act de această cerere şi o va citi cu atenţie. 

“Am luat act de această solicitare. Din câte am înţeles, comisia din Senat vorbeşte despre evacuare. Nu există o asemenea decizie de evacuare. Există o notificare de evacuare voluntară. O decizie de evacuare o ia o instanţă. Aşa că am luat act de această solicitare cu amendamentul pe care vi l-am spus. O vom citi în continuare cu atenţie”, a declarat Suciu. 

Citește și: Controversa evacuării Antenelor: CNA va trimite o scrisoare către ANAF

Cele mai citite

Internat de urgență la spital, după ce a mâncat conserve de pește

Un locuitor din orașul Urlați, județul Prahova, a fost internat la Spitalul Județean de Urgență Ploiești cu diagnosticul de botulism. Bărbatul a declarat medicilor...

ROCA Investments înregistrează creștere pentru al șaselea an consecutiv, în pofida unui an plin de provocări, și o valoare de piață de 81,64 mil...

ROCA Investments, cea mai dinamică companie de private equity din România, celebrează șase ani de activitate pe piața locală. Compania anunță o evaluare curentă...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă