10.7 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportControversele continuă la CNCD: Doi independenți și o candidată a PNL, contestați...

Controversele continuă la CNCD: Doi independenți și o candidată a PNL, contestați de ONG-uri

Candidaturile a doi independenți și a uneia din propunerile PNL pentru un loc în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) au fost contestate de Coaliția Antidiscriminare. ONG-urile au susținut că independenții Ioan Țene și Mihai Tociu au discursuri extremiste, iar Vichi-Ștefania Stoican nu are nici un fel de experiență în domeniul anti-discriminării.

Contestațiile candidaturilor apar după ce, miercuri, candidatul COPAC, Daniel Vasile, a fost arestat preventiv, după ce a luat mită de la o persoană amendată de CNCD ca să îi șteargă o amendă.

Citește și: Un candidat la CNCD, arestat, după ce a fost prins când lua 500 de lei șpagă. Reacția organizației care îi susține candidatura

”APADOR-CH împreună cu Coaliția anti-discriminare și alte 17 organizații neguvernamentale au contestat astăzi trei dintre candidații la poziția de membru în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru motive ce țin de incompatibilitatea acestora cu poziția la care aspiră. Aceștia sunt: Vichi-Ștefania Stoican, din partea Partidului Național Liberal (PNL), care a fost contestată din cauza neprofesionalismului și a lipsei de experiență în domeniul combaterii discriminării și Ioan Țene și Mihai Tociu, ambii candidați independenți, din cauza discursului discriminator pe care l-au avut în repetate rânduri în spațiul public”, au anunțat organizațiile non-guvernamentale.

Astfel, Coaliția Anti-discriminare a atras atenția că cele trei candidaturi nu respectă legea care reglementează candidaturile în Colegiul Director, respectiv ca activitatea lor în domeniul drepturilor omului și combaterii discriminării să fie cunoscută. Totodată, șase din cei nouă membri trebuie să aibă studii juridice.

Citește și: Paradoxuri în candidaturile la CNCD: 18 candidați pe șase locuri. Printre ei, o fostă inspectoare la Controlul Cazanelor, un activist care a negat Holocaustul și un consilier arestat pentru luare de mită

În ceea ce privește candidatura Ștefaniei Stoican, Coaliția Anti-discriminare remarcă: ” candidata PNL este licențiată în științele comunicării şi a obținut de la Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” o diplomă de specializare în managementul afacerilor interne, ordine şi siguranța naţională. Cea mai mare parte a activității profesionale a doamnei Stoican s-a desfășurat în cadrul Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalațiilor de Ridicat. Doamna Stoican a avut și alte locuri de muncă de scurtă durată, în general în domeniul comunicării și relațiilor cu publicul”.

În legătură cu Ioan Țene, organizațiile au citat dintr-unul din articolele sale din ziarul Națiunea, publicat în 6 ianuarie: “Fiinţial, românul e ortodox. <Omul carpato-danubiano-pontic> nu poate fi pe deplin român dacă este catolic, penticostal, reformat sau de altă religie.” Țene a scris despre cultele protestante, numindu-le ”banda pocăiților” și și-a exprimat în numeroase rânduri admirația pentru mareșalul Ion Antonescu.

Mihai Tociu, celălalt candidat independent la Colegiul Director, a scris,pe blogul său, că își dorește “relocarea țiganilor din întreaga Europă într-un stat asiatic” întrucât romii “nu sunt doriți de niciunul dintre statele europene”.

Citește și: Cine va conduce lupta antidiscriminare în România. Pe cine vor ONG-iștii și pe cine susțin partidele

”Considerăm că, prin discursul său public, cu unele aspecte care pot fi interpretate ca având tentă antisemită sau de intoleranţă la adresa minorităţilor şi străinilor, cu referiri în exces la etnie, dl. Tociu Mihai face dovada unei activităţi (publicistice) din care rezultă idei şi convingeri contrare valorilor pe care ar trebui să le apere şi promoveze într-o autoritate publică pentru combaterea discriminării”, a arătat Coaliția Anti-discriminare.

18 candidați s-au înscris pentru cele șase locuri vacante din Colegiul Director al CNCD. Citiți pe larg despre candidaturi aici.

 

 

 

Cele mai citite

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. Pentru a marca acest moment aniversar, anul acesta va fi utilizat un nou...

Poşta Română a finalizat distribuirea pensiilor până pe 15 aprilie

Compania Naţională "Poşta Română" a finalizat distribuirea pensiilor până pe data 15 aprilie, conform calendarului asumat, a anunţat, joi, operatorul poştal naţional. Distribuirea drepturilor sociale...

Alexandru Rafila are încredere în rezultatele anchetei de la Spitalul „ Sf. Pantelimon” din București

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că nu are niciun motiv să considere că rezultatele anchetei interne de la Spitalul "Sf. Pantelimon" nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă