15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportCorespondență de la Cluj. Hans Klemm: Corupția este o otravă!

Corespondență de la Cluj. Hans Klemm: Corupția este o otravă!

Ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm, îi îndeamnă pe tinerii care au ieșit anul trecut în stradă pentru a protesta după tragedia de la Colectiv să se prezinte la urne la alegerile locale din iunie și la cele parlamentare din noiembrie. Diplomatul american îi mai îndeamnă pe tineri să voteze candidați care înțeleg că rolul aleșilor este acela de a fi în slujba celor care i-au ales. El s-a întâlnit cu studenții Universității Babeș-Bolyai, care l-au aplaudat la scenă deschisă atunci când diplomatul american a vorbit despre necesitatea continuării luptei împotriva corupției. Mai mult, tinerii i-au cerut ambasadorului Statelor Unite ale Americii să vorbească și mai des pe această temă.

O otravă pentru orice democrație

”Într-o democrație cum sunt Statele Unite ale Americii, cum e România, oficialii sunt aleși de popor. Ei sunt responsabili pentru bogățiile țării, pentru resurse, sănătatea publică, securitate și bunăstarea societății lor. Acestea sunt niște responsabilități enorme. Autoritatea de a avea aceste reponsabilități poate fi un cocktail care te poate intoxica. O dată ce ai gustat din el, frica de a pierde acea autoritate poate fi distrugătoare. Mulți ar face orice să evite acest lucru și cad pradă tentației corupției. Corupția este o otravă pentru orice democrație. Fie că e vorba de SUA, fie că e vorba despre România, corupția trebuie eliminată de la toate nivelurile vieții publice, pentru ca națiunea să prospere din punct de vedere politic și economic. Acest lucru este o provocare enormă. Felicit România pentru ce a făcut în ultimii câiva ani pentru a lupta împotriva corupției. Este o luptă care nu se termină niciodată și trebuie să fie susținută. Nu este o luptă care există doar în România. Sunt multe țări, vecinii voștri, de exemplu, se confruntă cu mari provocări ale corupției. Uitați-vă la nord, la Ucraina, uitați-vă la est, în Republica Moldova. Chiar și în Statele Unite e oproblemă continuă cu corupția. Sunt mulți foști guvernatori care au fost condamnați și încarcerați din cauza practicilor corupte. Chiar acum un senator american este pus sub acuzare pentu corupție. Un președinte al Statelor Unite, așa cum am menționat mai devreme a demisionat, din cauza unor acte de corupție”, a spus ambasadorul american.

Îndemn pentru tineri

Hans Klemm a mai adăugat că ”Anul trecut am fost martorul unui fapt cu adevărat remarcabil în București și în alte mari orașe din România. Zeci de mii de cetățeni români s-au adunat, într-o solidaritate pașnică, pentru a lupta împotriva corupției și pentru a cere schimbare. Am vazut pancarte în București care spuneau ”Corupția ucide!” și am fost în mod deosebit impresionat de acei cetățeni de pe străzile Bucureștiului, la început de noiembrie. Poate că și voi ați fost printre cei care au demonstrate la București sau la Cluj. Voi ați văzut un viitor mai luminos pentru România, în care domnia legii are întâietate, iar lupta împotriva corupției este o normă. Sper ca aceeiași protestatari și mulți alții vor merge la vot în iunie și în noiembrie anul acesta, când este timpul să își folosească cea mai mare putere a lor, cea de a vota, pentru a pune la locul potrivit oameni care vor servi ca lideri responsabili ai acestei națiuni. Voi sunteți noua generație a României, așa că vă întreb dacă doriți să contribuiți la a face România un loc așa cum vi-l doriți, liber de corupție și ghidat de domnia legii”.

Ambasadorul american le-a spus studenților de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai că fenomenul corupției este o otravă.

”Veți răspunde chemării la datorie cand țara are nevoie de voi pentru a o pune pe drumul spre un viitor luminous. Veți participa la alegeri, pentru ca fi siguri că cei care candidează vor reprezenta corect poporul, poate veți fi printre cei care își doresc astfel de funcții menite să servească țara. Cel de-al șaselea președinte american John Quincy Adams, care, probabil, ar fi la mijloc pentru printre președinții de succes sau de ma puțin success, era un om foarte inteligent și a spus: ”Dacă acțiunile tale îi inspiră pe alții să viseze mai mult, să învețe mai mult, să facă mai mult și să devină mai mult, atunci ești un lider”. Cred cu tărie că această încăpere este eplică de astfel de potențiali lideri care doar își așteaptă șansa”, a spus Hans Klemm.

Diplomatul american a adăugat că instituțiile din România au Ambasadorul american Hans Klemm a adăugat că interesul Statelor Unite ale Americii este să aibă în România un aliat democratic, puternic și prosper.

Cele mai citite

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă