10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportCORESPONDENȚĂ de la Varșovia. Vizita președintelui Klaus Iohannis în Polonia, pas cu...

CORESPONDENȚĂ de la Varșovia. Vizita președintelui Klaus Iohannis în Polonia, pas cu pas

Președintele Iohannis efectuează o vizită în Polonia. El are întâlniri cu omologul său polonez, dar și cu alți oficiali de la Varșovia. România liberă vă prezintă în timp real evenimentele la care participă șeful statului.

În această dimineață, presedintele Klaus Iohannis a fost primit de omologul său, Bronislaw Komorowski, la palatul prezidențial din Varșovia. Protocolul a inclus și prezența reprezentanților corpului diplomatic.

Au urmat convorbiri tete-a-tete între cei doi șefi de stat, dar şi discuţii în cadru lărgit, cu delegațiile oficiale. În total, discuțiile Iohannis-Komorowski au durat circa o oră, culminând cu o declarație comună.

Varşovia explică de ce este importantă colaborarea cu Bucureştiul

Președintele Komorowski a declarat că România și Polonia sunt ”predestinate colaborării”, întrucât înțeleg că Vestul trebuie să fie pregătit și pentru situația în care tratatul de la Minsk să nu fie respectat.

”Consider că vizita de azi este o șansă pentru intensificarea colaborării. Este o șansă imensă de a da un nou conținut parteneriatului strategic existent între România și Polonia. Acest parteneriat este important în contextul dezvoltărilor negative din regiune”, a arătat Bronislaw Komorowski.

Citește și: CORESPONDENȚĂ de la Varșovia. Președintele polonez: Contez pe România pentru a spori securitatea în flancul estic. Iohannis: Ne vom sincroniza pe toate nivelurile

”Summitul de la Varșovia ar trebui să fie o ocazie de a intensifica întărirea flancului estic și luarea de decizii pentru a spori sentimentul de securitate în această regiune. Nu ascund că contez pe România în acest sens”, a completat Komorowski, intrând apoi în detalii: ”Un domeniu care face ca țările noastre predestinate colaborării ține de Ucraina și Moldova. Avem aceeași convingere că Vestul trebuie să fie pregătit și pentru o dezvoltare negativă a situației, adică nerespectarea înțelegerilor de la Minsk. În urma vizitei comune făcute cu președintele Poroșenko, în Moldova, am luat hotărârea de a încerca să organizăm în Polonia întâlnirea a trei președinți: român, polonez și ucrainean”.

Iohannis: Este necesară consolidarea parteneriatului cu Polonia

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a declarat că România se va coordona cu Polonia ”pe toate planurile” și că la toamnă, va fi organizată, la București, o întâlnire în format regional, la nivel de şefi de state, necesară şi pentru pregătirea Summitului NATO de la Varșovia.

Citește și: CORESPONDENȚĂ de la Varșovia. Iohannis anunță, la București, o întâlnire cu șefii de state pentru pregătirea Summitului NATO

”Această vizită subliniază importanța pe care o acord relației între România și Polonia. Discuțiile purtate au fost cordiale și foarte consistente. Am abordat subiecte care ne leagă indisolubil în această regiune. Am convenit că este necesară o reevaluare și o consolidare a parteneriatului nostru strategic. Am semnat o nouă declarație care arată că relația noastră se află într-un moment de vârf, dar și că trebuie întărită. În planul cooperării europene, am convenit să ne coordonăm la toate nivelurile, pe dosarele importante”, a precizat Iohannis.

Șeful statului a mai precizat că ”o parte importantă a discuțiilor a fost dedicată evoluțiilor îngrijorătoare din Ucraina. Împreună, am hotărât să organizăm în toamnă, la București, o nouă ediție a unei întâlniri la nivel de șefi de state în format regional (…), în pregătirea Summitului NATO de la Varșovia”.

—-

După declarația comună de presă, delegația României a fost preluată de o gardă călare şi condusă în Piața Mareșal Josef Pilsudki, la ceremonia de depunere a coroanei de flori la Monumentul Ostașului Necunoscut.

Citește și: Stimulentul Putin. Oportunitatea unui tandem România-Polonia

Tot astăzi, președintele Iohannis a avut întâlniri cu președintele Seimului, Radoslaw Sikoeski (ex-ministru de Externe), în cadrul unui dejun de lucru. Dejunul cu Sikorski a fost urmat de deplasarea lui Klaus Iohannis la sediul Senatului şi primirea acestuia de către șeful acestei Camere, Bogdan Borusewicz.

De asemenea, programul vizitei include o întâlnire cu comunitatea română din Polonia, la sediul Ambasadei României de la Varșovia (ora 17.00, ora României).

Pentru Iohannis, ziua se va încheia oficial cu un dineu oferit de omologul sau polonez, începând cu ora 20.30, ora României.

Președintele va reveni în țara mâine, nu înainte însă de a se deplasa la sediul Guvernului de la Varșovia, unde va fi primit de premierul polonez, Ewa Kopacz (11.00, ora României).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă