10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportCorlăţean: Este inacceptabilă declaraţia lui Viktor Orban despre autonomia maghiarilor din Ucraina

Corlăţean: Este inacceptabilă declaraţia lui Viktor Orban despre autonomia maghiarilor din Ucraina

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a calificat drept inacceptabilă forma de autonomie teritorială dorită de premierul Viktor Orban pentru maghiarii din Transcarpatia, regiune a Ucrainei unde trăiesc şi foarte mulţi etnici români, relatează Mediafax.

"Noi nu suntem de acord cu această poziţie (…) Aceste forme de autonomii pe criterii etnice sunt chestiuni inacceptabile (…) pentru că nu sunt standarde europene acceptate", a precizat, joi, la TVR, şeful diplomaţiei române.

Referitor la românii din Transcarpatia, Ucraina, Titus Corlăţean a precizat că în această regiune "există foarte multe asociaţii româneşti, români adevăraţi", dar care "niciodată n-au dorit separare, au dorit să li se respecte identitatea lor naţională, să le fie respectat dreptul la educaţie, la a vorbi limba maternă, drepturi europene, consacrate la nivel european".

Premierul conservator ungar Viktor Orban şi-a reînnoit, la 16 mai, apelul controversat privind autonomia minorităţii maghiare care trăieşte în vestul Ucrainei, la mai puţin de o săptămână după ce a provocat o dispută diplomatică între Budapesta, Kiev şi Varşovia, relatează AFP.

"Statul ungar în ansamblu sprijină cererile de autonomie ale maghiarilor din Transcarpartia", a declarat şeful Guvernului ungar într-un interviu acordat televiziunii publice M1.

Între 150.000 şi 200.000 de persoane de origine maghiară trăiesc în Ucraina, între care aproape toate în Transcarpatia. Ele reprezintă cea mai mare minoritate (aproximativ 13 la sută) din această regiune ucraineană situată la frontiera cu România, Ungaria şi Slovacia.

"O Ucraină stabilă şi democratică este în interesul nostru, dar Ucraina nu poate fi stabilă şi democratică fără să acorde drepturi minorităţilor şi comunităţilor naţionale care trăiesc aici", a adăugat el.

Aceste declaraţii vin în continuarea celor din 10 mai, din cadrul discursului de învestitură din Parlament. Orban a fost reconfirmat în funcţia de premier pentru un al doilea mandat consecutiv după victoria obţinută la alegerile legislative din aprilie.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă