10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSportCorlăţean: Vrem să consolidăm cooperarea cu Portugalia în infrastructură, energie şi agricultură

Corlăţean: Vrem să consolidăm cooperarea cu Portugalia în infrastructură, energie şi agricultură

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că România şi Portugalia sunt interesate în consolidarea cooperării economice şi a investiţiilor de ambele părţi în infrastructură, transporturi, energie şi agricultură, relatează Mediafax.

În cadrul vizitei prilejuite de aniversarea a 40 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice, ministrul de Externe a avut o întrevedere de peste o oră cu omologul portughez, Rui Machete, cei doi discutând, în special, aspecte ale relaţiei bilaterale.

"Am discutat foarte mult despre consolidarea cooperării economice, a schimburilor comerciale, a investiţiilor de ambele părţi, în domenii precum infrastructură, transporturi, energie, agricultură. Dorim să punem într-un contact direct şi mai bun camerele de comerţ, structurile asociative în domeniul mediului de afaceri", a spus ministrul de Externe, în cadrul unei declaraţii de presă comune cu Rui Machete.

Corlăţean a subliniat faptul că, în ciuda crizei economice care încă se manifestă în Uniunea Europeană, anul trecut schimburile comerciale dintre cele două ţări au crescut cu 10% faţă de 2012. "Ne-am apropiat în 2013 de o jumătate de miliard de euro numai schimburile comerciale, ceea ce înseamnă că suntem într-o tendinţă pozitivă şi avem un potenţial foarte important", a declarat şeful diplomaţiei.

Totodată, ministrul de Externe i-a mulţumit omologului său pentru "atitudinea extrem de deschisă, pozitivă, atitudine profund europeană" a statului portughez faţă de românii care trăiesc aici.

"Modul în care statul portughez a susţinut integrarea corectă a comunităţii româneşti din Portugalia este un model de atitudine europeană pe care noi în România îl apreciem în mod deosebit", a spus ministrul român.

De asemenea, Titus Corlăţean a mulţumit omogolului său pentru sprijinul constant acordat de Portugalia României în procesul de aderare la spaţiul Schengen.

La rândul său, ministrul portughez, Rui Machete, a declarat că este important ca România şi Portugalia să se concentreze pe cooperarea în ceea ce priveşte oportunităţile de pe pieţele terţe, precum Africa.

Machete a mai subliniat că firmele portugheze prezente în România "se concentrează pe anumite sectoare, o prezenţă semnificativă constituind-o cele două firme din domeniul energiei regenerabile, Martifer şi EDF, dar şi în domeniul construirii centrelor comerciale şi industriei auto".

Întrerupte după al Doilea Război Mondial, relaţiile diplomatice au fost reluate la 31 mai 1974, România fiind prima ţară est-europeană care a restabilit relaţiile cu Portugalia după revoluţia "garoafelor" (25 aprilie 1974). În octombrie 1974 şi februarie 1975, au fost acreditaţi ambasadori rezidenţi la Lisabona şi la Bucureşti.

Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...
Ultima oră
Pe aceeași temă