25.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSportCorupții, greu de scos din legea pensiilor

Corupții, greu de scos din legea pensiilor

Incompatibilii și o parte a corupților din Parlament ar urma să beneficieze, în continuare, de pensii speciale, potrivit deciziei Comisiei de statut. După izbucnirea scandalului în presă, plenul reunit al Parlamentului a aprobat, ieri, retrimiterea proiectului la comisie. Pro­iectul ar trebui rediscutat până săptămâna viitoare.

Cum s-a ajuns în această situație? Comisia pentru statut s-a întrunit, în secret, marți seară, după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, ceruse rediscuta­rea proiectului, aprobat, anterior, marți dimineață, după cererea de reexami­nare a președintelui Iohannis. La ședință au participat cinci din cei opt membri ai comisiei. Și după această ședință, în proiect au rămas o serie de prevederi controversate. Astfel, mem­brii comisiei au stabilit că parlamentarii care au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie săvârşite în calitate de parlamentar nu vor mai beneficia de pensii speciale.

Prin acest articol, vor putea încasa pensii speciale acei senatori sau deputați care au comis fapte de corupție în altă calitate decât cea de parlamentar. În această categorie pot fi enumerați politicieni precum Adrian Năstase, Miron Mitrea, Liviu Dragnea sau Relu Fenechiu. De asemenea, actul normativ le permite și incompatibililor să încaseze pensii speciale.

Președintele Comisiei pentru statut, Bogdan Niculescu Duvăz (PSD), a susținut că în cazul incompatibililor este vorba de o „situaţie administrativă, şi nu de corupţie”. Klaus Iohannis solicitase Parlamentului, printre altele, să îi elimine din lista beneficiarilor pe toți parlamentarii corupți sau incomapatibili.

Jocuri politice

În plan politic, fiecare partid încearcă să evite eventualele prejudicii de imagine. Liviu Dragnea a pozat în adversarul legii, dar niciuna din propune­rile sale concrete nu i-a vizat pe incompatibili sau pe corupți. De cealaltă parte a baricadei, copre­ședintele PNL, Alina Gorghiu, a anunțat că liberalii vor vota împotriva proiectului de lege. Atitudinea PNL la dezbaterile din Comisia de statut a provocat însă controverse. Potrivit preșe­dintelui comisiei, Bogdan Nicu­lescu Duvăz, raportul comisiei a fost votat în unanimitate, adică inclusiv de către reprezentanții PNL. Alina Gorghiu a susținut însă că deputatul PNL Mircea Toader, membru în Comisia pentru statut, a votat pentru aspectele din reexaminare (adică solicitările președintelui Iohannis – n.r.) și împotriva raportului final privind reexaminarea Legii pensiilor speciale.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

INCREDIBIL. 35.000.000 de euro un kilometru de autostradă București-Brașov

La propunerea ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, Guvernul a adoptat recent o investiție exorbitantă pentru „ciotul” de 5,18 km ai tronsonului Cristian-Codlea...

Descoperă aromele delicioase ale bucătăriei: Rețete senzaționale cu Pui și Creveți pentru când ai nevoie de ceva ușor

Bucătăria este un loc magic în care se întâlnesc aromele, texturile și gusturile pentru a crea experiențe culinare de neuitat. Două ingrediente versatile și...

Momente emoționante pe Anfield! Jurgen Klopp s-a despărțit de FC Liverpool cu o victorie

FC Liverpool a câştigat cu scorul de 2-0 în faţa lui Wolverhampton și a terminat pe poziția a treia în Premier League. La ultimul...
Ultima oră
Pe aceeași temă