12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportCostin Borc, despre moștenirea de la Ministerul Economiei: Primesc mail-uri în care...

Costin Borc, despre moștenirea de la Ministerul Economiei: Primesc mail-uri în care oamenii se pârăsc unii pe alții

Noul ministru al Economiei, Costin Borc, a declarat că funcționarii din Ministerul pe care îl conduce au salarii mici, trimit email-uri în care se pârăsc iar unii s-au angajat doar pentru locurile din consiliile de administrație ale societăților din subordine, conform Digi 24. 

Borc a subliniat că deprofesionalizarea oamenilor din Ministerul Economiei a avut loc din cauza salariilor mici. 

„Primesc mail-uri în care oamenii se pârăsc unii pe alții. Se întâmplă și în sectorul privat, bineînțeles, dar nu la nivelul ăsta. Ministerul Economiei este un minister care a suferit în anii de tranziție. A suferit pentru că, probabil, cineva a gândit puțin cum se spunea că a gândit Elena Ceaușescu, care a refuzat măririle de salarii pentru profesori și pentru doctori, pentru că – vezi, Doamne! – profesorii dădeau meditații, iar doctorii primeau bani la spitale. Și atunci, o să fiți mirați, în Ministerul Economiei sunt unele din cele mai mici salarii dintre ministere. Ce înseamnă asta? Înseamnă că oamenii se deprofesionalizează, pentru că cei buni vor pleca la alte ministere sau ies din sistem”, a declarat Costin Borc.

Citește și: Ministrul Economiei: Oamenii nu mai au încredere în stat

Totuși, unii funcționari au fost însă recompensați, de-a lungul timpului, cu posturi în consiliile de administrație ale societăților din subordinea Ministerului Economiei, a precizat ministrul.

„În momentul în care creăm această încurcătură între poziția unui funcționar public ca director în minister și poziția lui – poate pe un venit chiar mai mare decât salariul – într-un consiliu de administrație, se pune întrebarea pe cine reprezintă? În mintea lui, pe cine reprezintă?”, a insistat ministrul.

Ministrul a subliniat că trebuie găsită o soluție pentru mărirea salariilor. 

„Trebuie găsită o soluție de mărire a salariilor. Salariile să fie niște salarii corecte și oamenii să fie mulțumiți și să lucreze pentru aceste salarii, nu să vină în minister pentru că vor obține un Consiliul de Administrație”, a subliniat el.

De asemenea, Borc a susținut și eliminarea contractelor de comodat. 

„Am găsit, tot din lipsa unor posibilități bugetare, enorm de multe lucruri, obiecte din minister în comodat, date în comodat de societăți din subordinea ministerului: copiatoare, mașini, calculatoare, televizoare. Ordinatoarele colaboratorilor mei, o parte din ele, sunt în comodat. Ce creează asta? Creează o dependență, o încurcătură. Care e scopul meu ca funcționar în minister? Pe cine servesc: pe cel care îmi dă calculatorul și televizorul sau mașina sau mă gândesc la ce trebuie să facă Ministerul Economiei? Am tăiat toate contractele de comodat în prima zi când am ajuns în minister și acum lucrurile încep să plece. O să cumpărăm calculatoare”, a spus Costin Borc.

Costin Grigore Borc, inginer de profesie cu experiență vastă în domeniul privat, face parte din Guvernul Cioloș. 

Aşa cum reiese din CV-ul său, Costin Grigore Borc este licenţiat al Universtităţii Politehnica din Bucureşti, în Inginerie Energetică (1989), obţinând ulterior o diplomă de master şi doctoratul la Universitatea din Wiscounsin Madison (1997 şi 2001). În cadrul acestei instituţii a fost şi asistent universitar pentru o perioadă de cinci ani, între 1995 şi 2000. 

În perioada 1991 – 1994, Grigore Borc a fost Asistent special al preşedintelui Ion Iliescu, din partea Partidului Naţional Ţărănesc şi, ulterior, între 1998 – 1999, Şeful Cancelariei Primului-Ministru Radu Vasile, în timpul mandatului de preşedinte al lui Emil Constantinescu. 

 

Cele mai citite

DARURI PENTRU COPII DIN PARTEA ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI

În apropierea  sărbătorilor pascale, copiii îngrijiți în cadrul Centrului de zi ”Arlechino” și cei din Centrul de zi pentru copii cu dizabilități, ambele din...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă