15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportConvocarea lui Cioloș în Parlament, motiv de dispută între aleși. Ora a...

Convocarea lui Cioloș în Parlament, motiv de dispută între aleși. Ora a fost stabilită după bioritmul parlamentarilor

Premierul Dacian Cioloş a fost convocat luni în Parlament, pentru a prezenta un raport asupra economiei, la insistențele PSD, care a susținut că are nevoie de lămuriri. Totuși, ora la care urma să fie convocat a iscat dispute între aleși, care au încercat să stabilească ședința cât mai târziu, din cauza ”bioritmului colegilor”, scrie Mediafax.

În prag de campanie electorală, social-democraţii au trecut de la ameninţările cu moţiuni la convocarea premierului Dacian Cioloş la raport, în Parlament, pentru a da explicaţii privind “starea reală” a economiei. Iniţiativa preşedintelui PSD Liviu Dragnea a fost lansată pe un ton imperativ, pe fondul polemicilor lansate în spaţiul public de controversatul proiect de modificare a Codului Fiscal, neasumat de Executiv.

Deşi social-democraţii lui Liviu Dragnea cereau prezenţa de “urgenţă” a premierului, stenograma şedinţei Birourilor Permanente ale celor două Camere în care au fost discutate condiţiile convocării premierului arată că aleşii nu au fost deloc dispuşi să se mobilieze pentru un raport atât de important cum este cel privind “starea reală a economiei”, pe care tot ei l-au solicitat, iar argumentul suprem invocat în negocierea programului şedinţei a fost “bioritmul colegilor”.

Marea “dispută” a fost solicitarea Guvernului ca şedinţa Camerelor să aibă loc cu o jumătate de oră mai devreme, la ora 14.00, în condiţiile în care luni este programată şedinţă de Guvern la ora 9.30, iar premierul pleacă spre New York la ora 17.00.

După ce au încurcat ziua, grupurile parlamentare PSD şi PNL au cerut ca premierul să fie convocat la ora 14.30, în timp ce preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a propus ca acesta să fie chemat mai devreme astfel încât Dacian Cioloş să nu stea cu “sufletul la gură” pentru că pierde avionul.

“Domnule preşedinte (Călin Popescu Tăriceanu-n.r.), este o propunere foarte bună. Noi, luni, avem şedinţă de Guvern. În considerarea faptului că premierul pleacă la ora 17.00 la New York, am aprecia dacă ora 14.00, cea propusă de dumneavoastră, ar fi şi ora care va fi votată de către Birourile permanente. Deci, ora 14.00 este o oră la care premierul are toată disponibilitatea să participe”, a explicat ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Ciprian Bucur.

Reprezentantul PNL, senatorul Cristian Rădulescu, a intervenit argumentând că “în cel mai bun caz” aleşii vor veni la muncă în jur de ora 14.30 şi ar fi păcat să rateze şedinţa pentru că este “o dezbatere interesantă pentru toată lumea”. “Ştim că bioritmul colegilor noştri, deşi programul începe de la ora 14.00, îi îndeamnă să vină pe la ora 15.00, în cazul că vin. De aceea, pentru a fi mai multă prezenţă la o asemenea prezentare interesantă şi ţinând cont şi de faptul că diverse grupuri parlamentare au şi alte activităţi – cum ar fi PNL-ul, pe la ora 13.00 –, poate n-ar fi rău să rămână 14.30. Să apucăm să terminăm şi noi şedinţele şi să vină şi colegii care, după cum ştim, cu regularitate, ajung, într-un caz bun, la 14.30. E o dezbatere interesantă pentru toată lumea”, a pledat Rădulescu, potrivit stenogramei.

El a fost susţinut de liderul deputaţilor PSD, Florin Pâslaru: “Având în vedere că solicitarea a venit din partea Grupului parlamentar PSD, şi noi vă rugăm să-l invităm pe domnul premier Dacian Cioloş la 14.30, având în vedere că ceea ce am solicitat dânsului este de interes major şi cred că la 14.30 numărul colegilor senatori şi deputaţi va fi, eu ştiu, impresionant mai mare în sală”.

“Bine. Dacă asta este ora care pare cea mai convenabilă – eu mă gândisem să avem timp mai mult la dispoziţie –, rămâne 14.30. 19 septembrie, da?”, a conchis Tăriceanu.

Potrivit programului aprobat de Birourile Permanente reunite, prim-ministrul i se rezervă 30 de minute, pe care le utilizează la începutul şi la sfârşitul dezbaterilor, iar grupurile parlamentare de la Cameră şi Senat au alocat timp maxim corespunzător cu numărul membrilor lor-PSD, 32 de minute; PNL, 27 de minute; ALDE, 7 minute, UDMR, 4 minute; minorităţi naţionale, 3 minute.

Parlamentarii ar trebui să ratifice luni şi o decizie a Consiliului UE, România fiind singura ţară care nu a aprobat directiva, din cauza absenteismului aleşilor, atrăgând avertismentele Comisiei Europene care nu poate să propună rectificarea bugetară, iar statele membre nu pot să contribuie la bugetul UE.


Citește despre cum au încurcat parlamentarii români Uniunea Europeană aici:  Situație incredibilă: România nu a adoptat o directivă europeană, pentru că aleşii nu au venit la serviciu, iar UE nu poate face rectificarea de buget. Documentul a fost programat de patru ori la vot, iar acum Cioloș cere urgentarea procedurii

 

Cele mai citite

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă