21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportSondaj. Cum percep românii Casa Regală și care cred că ar trebui...

Sondaj. Cum percep românii Casa Regală și care cred că ar trebui să fie rolul ei

Notorietatea Casei Regale în 2016, la 150 de ani de la fondare, este în creștere, reiese dintr-un sondaj INSOMAR realizat cu acest prilej. Aproape toţi românii, 99%, au auzit de Regele Mihai I, cu unele mici excepţii în mediul rural şi în Moldova, se precizează într-un comunicat al Casei Regale, remis Rl. 

Mai mult de jumătate dintre români, adică 61%, au încredere în Casa Regală a României, în timp ce aproape toţi cei intervievaţi, 93%, au auzit despre această instituţie. 77% dintre ei cred că, în viitor, Casa Regală ar trebui să-şi intensifice rolul în societatea actuală.

Totuşi, doar 4 din 10 persoane cunosc valorile reprezentate de Casa Regală, aceştia enumerând printre ele corectitudinea, seriozitatea, încrederea, tradiţia, onestitatea, cinstea şi stabilitatea.

Potrivit sondajului citat, cei mai mulţi români care au cunoştinţe despre Casa Regală au vârsta cuprinsă între 36 şi 50 de ani, studii superioare şi trăiesc în mediul urban. Proporţia celor care declară că au foarte multă sau multă încredere în Casa Regală a României este mai scăzută în Moldova, faţă de celelalte regiuni.

Mai puţin de un sfert (23%) dintre cei care au auzit de Casa Regală cunosc activitatea acestei instituţii şi doar 5% sunt nemulţumiţi, declarând că au o părere proastă sau foarte proastă despre ea.

Cu activitatea Principesei Margareta şi a Principelui Radu sunt familiarizaţi o treime dintre respondenţi şi doar 6% dintre aceştia declarând că părerea lor este proastă sau foarte proastă cu privire la această activitate.

Aproape două treimi dintre participanţii la studiu consideră că România ar fi evoluat înspre mai bine dacă după revoluţia din 1989 s-ar fi optat pentru monarhie.  Mai mult de un sfert dintre participanţii la studiu, întrebaţi fiind care este în momentul actual cea mai bună soluţie de guvernare pentru România, nu ştiu să răspundă la această întrebare. Alţi 47% însă indică republica, iar 19% monarhia.

În eventualitatea organizării unui referendum privind forma de guvernământ pentru România, la care opţiunile ar fi monarhia şi republica, 62% dintre respondenţi declară că ar alege menţinerea republicii, iar 21% susţin că ar prefera trecerea la monarhie.

Datele fac parte din studiul „Casa Regală a României la 150 de ani – Percepţii şi reprezentări”, realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES în 23-24 martie 2016, pe un eşantion total de 1.073 de subiecţi cu vârsta de peste 18 ani, reprezentativ pentru populaţia adultă din România, marjă de eroare ±3%. Studiul a fost realizat prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă