5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportCristian Preda: UDMR, singura formaţiune politică din România care are candidaţi în...

Cristian Preda: UDMR, singura formaţiune politică din România care are candidaţi în toate colegiile

Prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda face, pe blogul personal, o apreciere despre UDMR, şi anume că este singura formaţiune politică din România care are candidaţi la toate colegiile din ţară.

“Singura formaţiune politică de la noi care are candidaţi în toate colegiile e UDMR. Celelalte partide nu au fie pentru că sunt membre în alianţe, fie pentru că sunt prea slabe pentru a putea produce 462 de candidaturi. UDMR e, însă, prima dată în situaţia de a acoperi toate circumscripţiile.

Explicaţia e simplă. Aparent, e vorba despre concurenţa celorlalte formaţiuni ale maghiarilor – Partidul Civic Maghiar şi Partidul Popular Maghiar. Deşi acestea sunt prea mărunte pentru a ameninţa poziţia dominantă a UDMR, ele pot lua totuşi voturi”, scrie Cristian Preda într-o postare pe blog.

“Modul de scrutin a rămas însă proporţional, în ciuda fantezistei invenţii a colegiilor, în cadrul cărora nu poţi câştiga decât dacă faci 50%+1. Fiecare vot va conta. Nu doar în colegii, ci şi la nivel judeţean şi, probabil, naţional. Or, UDMR a cunoscut o scădere absolută a numărului de voturi”, subliniază europarlamentarul PDL.

Preda aminteşte că, în 1990, Uniunea strângea 991 de mii de voturi la Cameră şi puţin peste un milion la Senat. În 2008, în dreptul UDMR stătea scris 440.449 de voturi la Senat şi 425.008 la Cameră.

“Cauzele diminuării sunt diverse, iar între ele plecarea masivă din România nu e un factor minor.
O participare de peste 10 milioane ar pune sub semnul întrebării trecerea pragului electoral. Aşa că UDMR, harnică şi prevăzătoare, s-a pus pe strâns voturi peste tot unde există maghiari, nu doar în zonele de înaltă concentrare etnică”, conchide Cristian Preda.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă