11.5 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSportCriza francului elveţian: Vâlcov, întâlnire cu băncile pentru a găsi soluţii

Criza francului elveţian: Vâlcov, întâlnire cu băncile pentru a găsi soluţii

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, se va întâlni luni seară cu şefii celor opt bănci care au în portofolii credite în franci elveţieni pentru a ajunge de comun acord la o soluţie pentru clienţii cu împrumuturi în această monedă, informează Mediafax

"În această seară (luni – n.r.) voi avea o întâlnire cu cele opt bănci care au credite în franci elveţieni să vedem ce putem să rezolvăm, iar soluţia la care vom ajunge o voi prezenta şi mâine la Camera Deputaţilor, unde voi fi prezent atât eu, cât şi conducerea Băncii Naţionale pentru a identifica variantele pe care noi le propunem pentru ieşirea din această criză", a declarat Vâlcov în conferinţa de presă susţinută alături premierul Victor Ponta, la finalul misiunii FMI în România.

Concluziile acestei întâlniri vor fi prezentate, marţi, în Comisia de Buget Finanţe, când are lor şi audierea conducerii BNR, alături de toate părţile implicate în problema creditelor în franci elveţieni.

Întrebat dacă discuţiile cu FMI au vizat şi conversia în lei a creditelor în franci elveţieni la un curs de schimb mai mic decât în prezent, ministrul a menţionat că nu a fost abordat acest subiect.

Vâlcov a declarat duminică seară, într-o emisiune TV, că Banca Naţională a României ar trebui să se implice "mult mai mult" în rezolvarea situaţiei persoanelor care au credite în franci elveţieni, întrucât deţine mijloacele prin care să se impună, şi să vină cu soluţii suplimentare după discuţii cu băncile.

"Aici (despre creditele în franci elveţieni – n.r.) vorbim de politica monetară, pe care o face Banca Naţională a României. Guvernul se ocupă de politica fiscal-bugetară. Cred şi mi-aş dori să văd Banca Naţională implicându-se mult mai mult în această problemă, mai ales că, din punctul meu de vedere, au şi mijloacele prin care pot să se impună. Băncile comerciale trebuie să îndeplinească destul de multe criterii impuse de Banca Naţională şi cred că pentru această situaţie Banca Naţională a României ar putea să aibă o discuţie mult mai aplicată cu aceste bănci astfel încât dumnealor să-şi dorească cât mai mult să reducă aceste credite", a afirmat Vâlcov duminică.

El a arătat că statul poate oferi o parte a soluţiei de împărţire a poverii pentru debitorii cu credite în valută, referindu-se la măsura de rescadenţare cu facilităţi fiscale, urmând ca celelalte două părţi să fie asumate de bănci şi clienţi.

"Trebuie să se ajungă la următoarea idee, aceast risc trebuie împărţit. Şi noi propunem în felul următor: o parte o preia statul român şi mai rămân două părţi pe care trebuie să le preia altcineva. Cine altcineva decât clienţii şi băncile?", a afirmat Vâlcov.

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă