20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportVIDEO. Discuție Klaus Iohannis - Angela Merkel, pe tema crizei guvernamentale. Cancelarul...

VIDEO. Discuție Klaus Iohannis – Angela Merkel, pe tema crizei guvernamentale. Cancelarul Germaniei: Dorim ca statul de drept să fie întărit în România. Celelalte sunt probleme interne. Șeful statului: Țara e stabilă

UPDATE 20,20: Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, luni seară, la Berlin, cu președintele Germaniei, Frank Walter Steinmeier, la Palatul Bellevue.

Klaus Iohannis a fost însoțit de consilierii prezidențiali Bogdan Aurescu și Leonard Orban, de ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu și de reprezentanți ai corpului diplomatic.


Președintele Klaus Iohannis și cancelarul german Angela Merkel au discutat, luni, în cadrul întrevederii de la Berlin, despre criza politică din România, izbucnită săptămâna trecută, după ce premierul a refuzat să demisioneze, astfel că i s-a retras sprijinul politic al coaliției de guvernare PSD-ALDE, care a inițiat și o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.

„Dorim ca statul de drept să fie întărit în România. Celelalte sunt probleme interne”, a declarat Angela Merkel, răspunzând la o întrebare legată de criza politică de la Bucureşti.

Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la declaraţia comună cu oficialul german, că subiectul a fost discutat.

„În mod natural doamna cancelar nu vrea să exprime o opinie, am avut o scurtă discuţie pe această temă şi am transmis mesajul că avem o criză în interiorul coaliţiei de guvernare, dar România e stabilă şi am solicitat celor implicaţi să găsească soluţii urgente”, a declarat preşedintele, care se află într-o vizită oficială în aceste zile în Germania.

Președintele Klaus Iohannis are programate, luni, întâlniri oficiale cu omologul său Frank-Walter Steinmeier și cu cancelarul german Angela Merkel, în cadrul vizitei de trei zile în Germania.



Potrivit Administrației Prezidențiale, vizita în Germania va avea loc în contextul în care în acest an se împlinesc 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice la nivel de ambasadă, 25 de ani de la semnarea Tratatului privind cooperarea și parteneriatul în Europa dintre România și Germania, precum și 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

Președintele Klaus Iohannis va participa, în calitate de invitat de onoare, la ceremonia de comemorare a victimelor refugiului și expulzării, care va avea loc la Berlin, la Muzeul Istoric German, marți, 20 iunie. Președintele va susține principala alocuțiune din cadrul ceremoniei.


 


Totodată, șeful statului va participa la sediul Ambasadei României la Berlin, la două momente simbolice. Primul eveniment este dedicat aniversărilor din cadrul relației bilaterale din acest an, marcate printr-o expoziție fotografică și documentară cu titlul „50-25-10: România – Germania – Uniunea Europeană. Trei repere într-o istorie comună”, care va fi inaugurată de președintele României. În cadrul celui de-al doilea moment, va avea loc înmânarea Ordinului „Sfântul Gheorghe”, decernat la data de 3 februarie de Balul Operei „Semper” din Dresda, eveniment la care președintele Klaus Iohannis nu a participat, se mai arată în comunicatul citat.

Șase zile de criză guvernamentală


 

Coaliția de guvernare PSD-ALDE i-a retras, miercurea trecută, sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu, pe fondul rezultatelor evaluării activității miniștrilor din Cabinetul său. Întrucât Grindeanu a refuzat să demisioneze de la șefia Executivului, majoritatea miniștrilor și-au anunțat demisia.

Joi, Comitetul Executiv al PSD a votat și excluderea lui Sorin Grindeanu din PSD. La rânduș său, premierul Grindeanu a anunțat că va demisiona doar dacă și Liviu Dragnea renunță la șefia PSD și i-a dat un ultimatum până luni. 

Vineri seara, premierul Grindeanu l-a numit în funcția de Secretar General al Guvernului pe premierul Victor Ponta. Ca urmare a reacțiilor dure ale ministrului Devzoltării Regionale, Sevil Shhaideh, și a ministrului de Interne, Carmen Dan, șeful Executivului a semnat demisiile acestora și a delegat atribuțiile la Ministrul Dezvoltării lui Augustin Jianu, iar Grindeanu a preluat atribuțiile la MAI. 

Duminică, parlamentarii PSD-ALDE au depus, la Parlament, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, care va fi votată miercuri.



 

Opiniile editorialiștilor RL:


Nu sperați degeaba. PSD nu moare și nu se transformă | OPINIE

Politica românească se desfășoară de ani buni sub o singură perspectivă: pe oricine ai alege, pe oricine susții, totul se încheie cu o mare, uriașă dezamăgire. Din când în când, apare un personaj sau chiar un partid care dă speranță.


 Chiar dacă moţiunea trece, Dragnea nu poate câştiga războiul cu Grindeanu | OPINIE

Indiferent cum se va termina criza din PSD, Liviu Dragnea va pierde. Total sau parţial. Dacă moțiunea de cenzură va pica, iar Guvernul Sorin Grindeanu va rămâne în funcție, preşedintele PSD își poate lua adio de la cariera politică. Aura sa de lider cu mână forte al partidului va fi făcută praf.


 Răfuieli între mafiile pesediste. Opoziţia chibiţează de la peluză | OPINIE

Şi domnul Grindeanu, şi domnul Dragnea trebuie încurajaţi! Dar doar câtă vreme se ceartă, se bat, se toarnă reciproc şi contribuie la torpilarea celei mai toxice structuri din politica românească: PSD.


 Marea Șobolaniadă | OPINIE

PSD traversează o criză de natură psihiatrică. Deciziile tembele se succed halucinant, absurdul e total. De câteva zile, Dragnea și ai lui par să-și fi pierdut mințile. Locuitori bezmetici ai unei case de nebuni.


 Noaptea ca hoții, ziua ca tonții. La mâna Moscovei? | OPINIE

De când s-a anunțat vizita lui Iohannis în SUA, liderul PSD parcă a turbat. Dacă te uiți atent la cronologia faptelor, vei vedea că în urmă cu aproape o lună s-au dat primele semnale – prin el sau prin vocile lui. Mai întâi a ieșit Firea, cu atacul la adresa multinaționalelor; fătuca asta, aterizată în Capitală din fundul Mol­dovei, se ițea exact împotriva celor ce ar putea scoate din foame regiunea ei natală, cea mai săracă din Uniune. A urmat Olguța Vasilescu.


 Adio, Dragnea! | OPINIE

Programul de guvernare al lui Dragnea sună, în realitate, cam așa: România are 1.000 de lei, din care trebuie date salarii de 2.000 de lei și prăduiți alți 4.000 de lei. Singura problemă e să găsească pe cineva să-l aplice, dar numai după ce-l scapă pe el de spectrul pușcăriei.


 


 

 

Cele mai citite

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...
Ultima oră
Pe aceeași temă