5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportCSM: Afirmaţiile lui Traian Băsescu şi Kelemen Hunor au AFECTAT independenţa Justiţiei

CSM: Afirmaţiile lui Traian Băsescu şi Kelemen Hunor au AFECTAT independenţa Justiţiei

UPDATE: Afirmaţiile lui Kelemen Hunor au indus ideea că a magsitraţii care au soluţionat dosarul privatizărilor strategice au acţionat în mod arbitrar, la comandă politică, potrivit Consiliului Superior al Magistraturii, informează Mediafax.

În şedinţa de marţi, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat că afirmaţiile publice ale lui Kelemen Hunor, membru al Parlamentului României și preşedinte al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), exprimate în 17 aprilie la Cluj-Napoca, în cadrul Congresului UDMR sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

În raportul Inspecţiei Judiciare, se arată că afirmaţiile lui Kelemen Hunor referitoare la dosarele penale în care au fost implicați Marko Attila Gabor, fost deputat, și Nagy Zsolt, fost ministru, “în sensul că măsurile procesuale dispuse și hotărârile judecătorești pronunțate au fost nefondate și nelegale – inducând ideea că magistrații au acţionat în mod arbitrar, la comandă politică, cu încălcarea obligaţiei de imparţialitate, cauzele penale fiind soluționate prin condamnarea unor persoane nevinovate – sunt de natură a submina încrederea publicului în imparţialitatea şi integritatea magistraţilor în general și aduc atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său”.

—————

Fostul preşedinte, Traian Băsescu, a afectat independenţa Justiţiei prin afirmaţia conform căreia “Inspecţia Judiciară și CSM au devenit o măciucă care se aplică în gură” oricărei persoane vorbeşte despre actul de justiţie, a stabilit, marţi, Consiliul Superior al Magistraturii, conform Mediafax.

Astfel, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi-a însuşi, în şedinţa de plen de marţi, raportul inspectorilor judiciari în cazul fostului şef al statului.

“Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că afirmaţiile domnului Traian Băsescu, fost Preşedinte al României, susţinute în cadrul intervenţiei telefonice din data de 29 aprilie 2015 pe postul de televiziune B1 TV, referitoare la activitatea Inspecţiei Judiciare şi a Consiliului Superior al Magistraturii, dar şi la activităţi judiciare desfăşurate de judecători şi procurori, preluate de mass media, sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său”, arată CSM, într-un comunicat de presă.

Citeşte şi: Inspecţia Judiciară va verifica dacă SRI a afectat independenţa Justiţiei

Potrivit raportului IJ, afirmațiile fostului președinte al țării, prin care s-a promovat ideea că activitatea Inspecţiei Judiciare şi a Consiliului Superior al Magistraturii se desfăşoară cu părtinire în ceea ce privește apărarea independenţei sistemului judiciar, în sensul că susține un sistem judiciar corupt, iar activitatea magistraţilor judecători şi procurori nu şi-a atins scopul prevăzut de lege, inducând-se ideea că aceasta a fost deficitară, în sensul existenței unei justiții discreționare, “subminează autoritatea judecătorească și aduce atingere independenței sistemului judiciar”.

“Afirmaţiile au fost emise în spaţiul public în contextul în care, în data de 29 aprilie 2015, ca urmare a unor alte afirmaţii ale fostului Preşedinte al României, Plenul Consiliului a constatat că a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar”, conform raportului menţionat.

În cadrul verificărilor s-a subliniat că atât Inspecția Judiciară, cât și Consiliul Superior al Magistraturii și-au desfășurat activitatea în limita dispozițiilor legale care le reglementează activitatea, iar impactul declarațiilor lui Traian Băsescu asupra opiniei publice este unul puternic, prin prisma funcției deținute anterior, cea de președinte al României, a calităţii sale de formator de opinie, precum şi a modalităţii de exprimare.

Astfel, plenul consiliului a stabilit că declaraţiile lui Băsescu “au depăşit limitele admisibile ale discursului public politic şi ale libertăţii de exprimare, aducând atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său”.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, în 30 aprilie, Inspecţia Judiciară, precum şi CNA, în legătură cu declaraţiile referitoare la justiţie făcute de Traian Băsescu la un post de televiziune, după ce cu o zi înainte şi-a însuşit un raport al IJ privind alte declaraţii care au afectat prestigiul justiţiei.

În sesizarea trimisă Inspecţiei Judiciare, Consiliul Superior al Magistraturii a cerut să facă verificări pentru a stabili dacă declaraţiile fostului preşedinte Traian Băsescu la postul de televiziune B1 TV au adus atingere independenţei justiţiei şi au subminat autoritatea acesteia.

“Ca urmare a mesajelor publice lansate de domnul Traian Băsescu, fost Președinte al României, în cadrul emisiunii «Ultimul Cuvânt», difuzată de postul de televiziune B1 TV cu începere de la orele 22.00, în data de 29 aprilie 2015, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privindCSM, republicată cu modificările şi completările ulterioare, a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări pentru a se stabili dacă prin acestea s-a adus atingere independenţei justiţiei, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia”, se arăta într-un comunicat de presă al CSM.

De asemenea, conducerea CSM a sesizat Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) cu privire la posibila încălcare de către postul de televiziune B1 TV a prevederilor Deciziei-cadru nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual. Până în acest moment, CNA nu a discutat această sesizare.

Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit, în 29 aprilie, în cadrul unei intervenții telefonice la B1 TV, despre decizia Consiliului Superior al Magistraturii conform căreia ar fi adus atingere independenței justiției.

Băsescu a declarat că “în momentul de față Inspecţia Judiciară și CSM au devenit o măciucă care se aplică în gură, direct, oricărui om care vrea să exprime ceva despre justiție”.

“O să fiu foarte direct și pe înțelesul tuturor: în momentul de față, Inspecţia Judiciară și CSM au devenit o măciucă care se aplică în gură, direct, oricărui om care vrea să exprime ceva despre justiție. Nu vă supărați, în spatele acestei agresivități a Inspecţiei Judiciare și a CSM se află o mare de corupție, și o să vă exemplific. Sunt lucruri pe care m-am abținut să le spun, am susținut acest sistem al justiției, am susținut forța lui în raport cu politicienii, dar vreau să clarificăm niște lucruri: sistemul este departe de a fi unul perfect, așa cum încearcă a fi prezentat de liderii justiției (…). De ce credeţi că a fost nevoie de Legea 10 cu privire la restituirea de către primari a proprietăţilor: pentru că politicul a constatat că în instanţe cei care aveau dreptul la restituiri erau târâiți 10-12 ani și nu reușeau să intre în posesia proprietăților şi s-a considerat că o şansă în plus ar fi primarii. Eu am fost unul dintre primarii care au făcut restituiri masive pe Legea 10, substituind de fapt justiţia, care trebuia să rezolve problema asta”, a susţinut Băsescu.

“Nu discutăm de cei noi, neapărat, discutăm în general de sistem. Eu nu-i acuz pe proaspeţii procurori şi judecători că sunt neapărat corupți, dar constatăm, sunt nişte realităţi, da? Această tânguire a justiţiei, acest delay uriaș, această nedreptate generată de justiţie a făcut să apară șmecherii cu drepturi litigioase, care au cumpărat de la amărâții care au stat 10-12 ani târâiți prin procese (…) și au ajuns să vândă pe nimic şi au generat cumpărătorii de drepturi litigioase. Eu sunt revoltat de abordarea măcuica în gură oricui vorbește despre justiție, noi suntem perfecți: nu, sunteți la fel de corupți ca administrația, domnilor din justiţie. Voi aţi întârziat procese care trebuia să funcţioneze, că nu v-am spus-o în mandat, v-am încurajat să mergeţi înainte, v-am protejat de influența politicului, dar totul are o limită. Obrăznicia are o limită. Nu îmi spuneți mie, care știu de ce s-a dat legea 10, știu de ce s-a creat ANRP-ul (…). Justiţia a făcut progrese uriaşe, dar modul în care încearcă de 6 luni să se arate a fi Fecioara Maria este una din minciunile publice pe care încearcă să le instaleze în favoarea unei justiții discreționare, ori acest lucru este inacceptabil”, a mai spus Băsescu.

În 30 aprilie, fostul preşedinte Traian Băsescu a scris pe Facebook că poziţia exprimată de CSM în ceea ce îl priveşte l-a “revoltat”, el menţionând totodată că nu este “duşmanul justiţiei, ci doar al făţărniciei exprimate prin liderii ei”.

Traian Băsescu susţinea că, “mai mult, oricine nu recunoaşte perfecţiunea este introdus în malaxorul de propagandă al Inspecţiei Judiciare şi al CSM şi admonestat public pentru prejudicii aduse justiţiei”.

“A trebuit să suport admonestările publice şi exagerările cât timp am fost preşedinte. Nu sunt dispus să fac acelaşi lucru şi acum, când am devenit un cetăţean oarecare ce beneficiază de libertatea de exprimare. Mă gândesc doar la zecile de mii de foşti proprietari care au fost batjocoriti mulţi ani prin instanţe, fără a-şi redobîndi proprietăţile, mulţi dintre ei fiind siliţi să-şi vândă drepturile litigioase către samsari. N-a contat că era vorba de păduri, terenuri agricole, case sau terenuri prin marile oraşe. Mai mult, samsarii au fost serviţi «la cheie» în procesele de restituire în instanţe spre deosebire de foştii proprietari. Oare nu aşa a apărut un Stelu sau un clan Cîrpaci ? Oare de ce a trebuit să inventăm sisteme de retrocedare administrativă şi acelea afectate de corupţie dacă justiţia ar fi funcţionat ? Public se prezintă bilanţuri cu arestaţi şi condamnaţi în lupta anticorupţie şi este foarte bine. Dar pe cînd şi un bilanţ cu daunele provocate de justiţie în procesul de restituire al proprietăţilor ? Pe când un bilanţ cu condamnările la CEDO ?”, a mai scris Băsescu pe Facebook şi a încheiat postarea spunând că “MCV trebuie să continue”.

Consiliul Superior al Magistraturii şi-a însuşit, în şedinţa de din 29 aprilie, mai multe rapoarte ale Inspecţiei Judiciare privind afirmaţii făcute de Traian Băsescu şi Elena Udrea, care au afectat prestigiul justiţiei.

CSM a sesizat, în 7 aprilie, Inspecţia Judiciară cu privire la declaraţiile făcute de Traian Băsescu în emisiuni televizate şi afirmaţiile Elenei Udrea pe contul său de Facebook.

“Ca urmare a declaraţiilor lansate în spaţiul public de către domnul Traian Băsescu în cadrul emisiunilor ‘Ultimul Cuvânt’- 31 martie 2015 – şi ‘X-PRESS’ – 6 aprilie 2015 -, difuzate la postul de televiziune B1 TV, precum şi a mesajului postat pe contul de Facebook al doamnei Elena Gabriela Udrea în data de 2 aprilie 2015, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări cu privire la apărarea independenţei sistemului judiciar, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată cu modificările şi completările ulterioare”, conform unui comunicat de presă al CSM.

Fostul preşedinte Traian Băsescu declara, în 6 aprilie, la B1, că nu îi sună pe Florian Coldea, Codruţa Kovesi şi Livia Stanciu “din silă”, pentru că “sunt artizanii acestui mod răvăşit de a face justiţie, fără respect pentru cel care nu este condamnat”, adăugând că “vor să mai rămână cinci mandate”.

În 31 martie, la emisiunea “Ultimul Cuvânt”, Băsescu a vorbit de o “guantanamizare” a României, cu referire la activitatea procurorilor, care i-ar ameninţa pe cei anchetaţi cu arestul până spun ce a declarat denunţătorul.

Elena Udrea, prin intermediul echipei de comunicare, a scris pe Facebook că “toţi oamenii care sunt chemaţi la DNA sunt întrebaţi, într-o formă sau alta, dacă ştiu ceva ce ar putea să o incrimineze”, scopul final fiind acela de a se genera, cu orice cost, noi şi noi dosare penale, fără să se țină cont de probe sau de faptul că “toate aceste denunţuri ar fi făcute sub presiune”.

Într-o altă postare, Udrea mai spune că măsura arestului preventiv “s-a transformat în mâinile unor anchetatori într-o formulă primară de intimidare şi presiune asupra celor cărora le este aplicată”.

CSM a ajuns la concluzia că aceste afirmaţii “sunt nefondate şi aduc atingere independenţei şi imparţialităţii magistraţilor care instrumentează cauzele respective, precum şi prestigiului justiţiei, prin subminarea încrederii cetăţenilor în corectitudinea actului de justiţie”.

Plenul Consiliului a apreciat că declaraţiile lui Traian Băsescu, dar şi postările Elenei Udrea “au depăşit limitele admisibile ale discursului public politic şi ale libertăţii de exprimare”.

 

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă