10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportCSM, reacție după votul în cazul lui Șova: Actul de justiție, BLOCAT...

CSM, reacție după votul în cazul lui Șova: Actul de justiție, BLOCAT sau ÎNGREUNAT în recentele situații din Parlament

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) arată, în poziția oficială adoptată joi, că recentele situaţii din Parlament au blocat sau îngreunat actul de justiţie, în condiţiile în care imunitatea parlamentarilor şi a membrilor sau foştilor membri ai Guvernului nu trebuie să ducă la imposibilitatea desfăşurării procedurilor judiciare.

”Consiliul subliniază că toţi cetăţenii, indiferent de funcţia ocupată, sunt egali în faţa legii şi susţine că principiul separaţiei puterilor în stat trebuie respectat, în primul rând, de reprezentanţii celor trei puteri – legislativă, executivă şi judecătorească. În acest context, imunitatea parlamentarilor şi a membrilor ori foştilor membri ai Guvernului nu trebuie să conducă la imposibilitatea desfăşurării procedurilor judiciare şi a înfăptuirii actului de justiţie, acestea fiind de competenţa exclusivă a organelor judiciare”, arată CSM.

Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii reaminteşte opinia exprimată de Comisia de la Veneţia, conform căreia ”respectarea independenţei autorităţilor judiciare este o condiţie indispensabilă pentru o democraţie stabilă, bazată pe supremaţia legii”.

Și vicepreședintele CSM, Bogdan Gabor, a declarat că imunitatea parlamentară a justiției nu trebuie să afecteze demersul justiției.

”Imunitatea parlamentarilor și a membrilor ori foștilor membri ai guvenrului nu trebuie să ducă la înfăptuirea actului de justiție”, a declarat Bogdan Gabor. 

Citește și: Reacția CCR în cazul lui Șova

Declarațiile magistratului vin după ce, miercuri, Senatul a votat împotriva încuviințării cererii de arestare formulată de DNA în cazul senatorului PSD Dan Șova.

Citește și: Prietenul lui Ponta, mai presus de Constituție

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă