20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportCSM: Premierul Ponta a încălcat independența justiției

CSM: Premierul Ponta a încălcat independența justiției

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii și-a însușit raportul Inspecției Judiciare și a hotărât în ședința de marți că premierul Victor Ponta a încălcat independența justiției când a declarat că procurorul DNA care l-a trimis în judecată în dosarul Turceni-Rovinari este “total neprofesionist” şi că urmăreşte “a se afirmă în carieră inventând și imaginând fapte și situații neadevărate din urmă cu 10 ani“.

În 18 septembrie, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară, solicitând să verifice dacă afirmaţiile premierului Victor Ponta, făcute după trimiterea sa în judecată, au afectat independenţa sistemului judiciar.

CITEȘTE ȘI  Șefa ÎCCJ, despre declarațiile lui Ponta: Subminare a autorității judecătorești

Sesizarea CSM a fost urmare a solicitării Direcţiei Naţionale Anticorupţie care a cerut analizarea afirmațiilor premierului Victor Ponta sunt de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său, procurorii anticorupţie considerând că “afirmațiile denigratoare” făcute de primul ministru afectează reputația profesională a procurorului care a instrumentat dosarul său și a procurorilor abilitați să se pronunțe cu privire la legalitatea și temeinicia soluției dispuse în dosarul respectiv – trimitere în judecată.

Declarația respectivă este cu atât mai gravă cu cât actele întocmite de procuror sunt supuse verificării de către șefii ierarhici, sub aspectul legalității și temeiniciei, conform dispozițiilor Codului de Procedură Penală. Astfel, afirmațiile făcute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma funcției deținute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze și să aducă atingere instituției în care își desfășoară activitatea procurorul, precum și independenței sistemului judiciar“, arăta DNA.

Liviu Stanciu, la ieșirea de la ședința CSM, a declarat că în comunicatul oficial va fi explicat tot ce trebuie, însă că nu știe numărul exact al voturilor. 

Cele mai citite

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă