6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportCSM analizează, miercuri, OUG privind grațierea și modificările codurilor penale

CSM analizează, miercuri, OUG privind grațierea și modificările codurilor penale

Proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea și modificările codurilor penale vor fi analizate, miercuri, în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

„În şedinţa din data de 25 ianuarie 2017, ora 15.00, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va analiza solicitarea Ministerului Justiţiei privind avizarea Proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi a Proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru graţierea unor pedepse”, a anunţat, luni, CSM.

Proiectele de OUG privind graţierea şi modificările codurilor penale au fost transmise de Ministerul Justiţiei pe 19 ianuarie la Consiliul Superior al Magistraturii, pentru avizare. 

Proiectele de acte normative au fost supuse, în 18 ianuarie, analizei direcţiei de specialitate, sub coordonarea Comisiei nr. 1 “Legislaţie şi cooperare interinstituţională“ din cadrul CSM. Răspunsurile de la instanţe, parchete şi asociaţiile magistraţilor şi punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie, Documentare şi Contencios din CSM vor fi analizate în cadrul unei şedinţe a Comisiei nr. 1 „Legislaţie şi cooperare interinstituţională”, anterior dezbaterii Plenului Consiliului.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la 5 ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani şi a celor cu boli incurabile în faze terminale. Prevederile nu se aplică recidivistilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după dată de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedura Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la 7 la 3 ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice. În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi că beneficiari ai folosului patrimonial de pe urmă faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la dată comiterii faptei reclamate.

Peste 20.000 de oameni au protestat, duminică seară, în Capitală faţă de proiectele de ordonanţă ale Guvernului privind graţierea şi modificarea codurilor penale. La manifestaţia din Piaţa Universităţii s-a aflat, timp de aproximativ 15 minute, şi preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că este inadmisibil să fie schimbate legile în modul în care se intenţionează şi că oamenii au de ce să fie indignaţi.

Alte câteva zeci de mii de persoane au protestat în mai multe oraşe. 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, susţine că preşedintele Klaus Iohannis s-a situat în afara legii, că este un început de lovitură de stat şi dă asigurări că nu-i va mai permite preşedintelui Iohannis să răstoarne ordinea constituţională, să uzurpe calităţi oficiale intrând abuziv în şedinţele de guvern sau să incite la dezordine socială şi violenţă. 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă