12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSportCSM analizează raportul Inspecției Judiciare cu privire la declarațiile lui Băsescu

CSM analizează raportul Inspecției Judiciare cu privire la declarațiile lui Băsescu

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va analiza, marți, raporul întocmit de Inspecția Judiciară cu privire la afirmațiile publice ale fostului președinte Traian Băsescu cu privire la instituirea sechestrului asigurător la Nana.

Inspecția Judiciară a CSM a decis, luni, că prin declarațiile lui Traian Băsescu a încălcat indepedența justiției. Plenul CSM, reunit marți, va lua o decizie de admitere sau respingere a raportului. 

Citește și: Băsescu: Familiile de la Nana suportă consecințele unor acțiuni politice îndreptate împotriva mea

Conducerea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a cerut CSM-ului să apere magistrații, iar Consiliul a sesizat Inspecția Judiciară. PICCJ a subliniat că este regretabil că un fost preşedinte pune la îndoială independența și imparțialitatea procurorilor, lucru care ar putea afecta credibilitatea justiţiei.

“Măsurile procesuale dispuse de procurori într-un dosar penal sunt analizate și validate doar de către judecători. Conducerea Ministerului Public apreciază ca fiind regretabil faptul că un fost președinte al României pune la îndoială independența și imparțialitatea procurorilor, acest lucru fiind de natură să afecteze prestigiul și credibilitatea justiției”, a arătat PICCJ. 

Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris, în 7 martie, pe Facebook, că îi pare rău pentru cele 127 familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite în perioada 1996-2010, arătând că aceste familii suportă consecinţele unor acţiuni politice îndreptate împotriva sa.

El a ţinut să precizeze că “nu exclude posibilitatea ca în procesul de restituire să fi existat ilegalităţi”, adăugând că “asta va constata justiţia, iar cei care au încălcat legea vor răspunde”.

Citește și: LIVE TEXT. Traian Băsescu: Am sunat la biroul lui Kovesi ca să aflu numărul procurorului care se ocupă de dosarul ”Flota”

Secția de Urmărire Penală si Criminalistică din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a pus sechestru asigurator pe un teren de 735 de hectare de la Nana, județul Călărași, pe care se află și terenul de circa 290 de hectare  cumpărat de Ioana Băsescu, fiica fostului președinte. Ioana Băsescu a contestat sechestrul care a fost respinsă de instanța din Călărași.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă