18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportCSM a decis retragerea Oanei Hăineală și a lui Constantin Sima de...

CSM a decis retragerea Oanei Hăineală și a lui Constantin Sima de la Ministerul Justiției. Florin Iordache: Solicitarea procurorului general nu are temei juridic

UPDATE 10.30: Procurorul Oana Andrea Schmidt-Hăineală a solicitat, vineri, premierului Sorin Grindeanu încetarea calității de secretar de stat la Ministerul Justiției.

„’Astăzi, 3 februarie 2017, doamna procuror Oana Andrea Schmidt — Hăineală a solicitat primului-ministru al României încetarea calității deținute în cadrul Ministerului Justiției, respectiv de secretar de stat”, informează un comunicat al MJ.

Cererea de încetare a detașării la Ministerul Justiției a Oanei Schmidt-Hăineală și a lui Constantin Sima nu are temei juridic, consideră Florin Iordache.

„Fără îndoială nu, asta am și spus în cadrul dezbaterilor, acolo, avem un regulament și cred că CSM-ul este primul care trebuie să respecte acel regulament. Dacă în regulament se spune că revocarea se poate face numai la cererea ministerului, plus cel care a solicitat, respectiv cei doi magistrați, fără îndoială această solicitare nu-și are un temei juridic”, a declarat Florin Iordache, după ședința Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

10.03: Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis, vineri, cererea procurorului general Augustin Lazăr de încetare a detaşării la Ministerul Justiţiei a lui Constantin Sima, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi a Oanei Andrea Schmidt Hăineală, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău.

10.00: Oana Schmidt – Hăineală ar fi demisionat din funcția de secretar de stat în Ministerul Justiției, potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres.

09.52: „Am ascultat și punctul de vedere al domnului Ministru, care mi se pare rezonabil, că vrea să își mențină echipa, însă mi se pare că nu este dorința sa”, a spus procurorul general la ieșirea de la CSM.

„Când schimbăm mai multe articole ale Codului penal, este nevoie de mai mulți juriști. Nu o putem face ocazional și discreționar. Un grup de juriști trebuie să lucreze”, a mai spus el.

Florin Iordache a precizat că nu consideră necesară retragerea. „Avem un regulament și CSM trebuie să respecte regulamentul”, a spus ministrul Justiției.


Consiliul Superior al Magistraturii decide, vineri, dacă admit cererea procurorului general al României, Augustin Lazăr, privind retragerea lui Constantin Sima și Oana Hăineală din funcțiile de secretari de stat în Ministerul Justiției.

La sediul CSM a ajuns, vineri dimineața, ministrul Justiției, Florin Iordache. 

„Orice solicitare trebuie să respecte un cadru legal şi prevederile regulamentare. De aceea am venit să-mi spun un punct de vedere. Ce e foarte important este important un semnal de stabilitate pentru sistemul judiciar din România. Inamovibilitatea judecătorilor şi stabilitatea procurorilor, mă refer şi la cea financiară cât şi la cea profesională, este importantă. Acesta este semnalul pe care vin eu să-l dau astăzi la CSM”, a precizat Florin Iordache.

Anterior, la CSM a sosit și procurorul general, Augustin Lazăr, care a precizat că, în cursul zilei, va ataca în instanţă Ordonanţa de Urgenţă prin care sunt modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.


Citiți continuarea aici: Parchetul General va ataca în instanță, în cursul zilei de vineri, OUG privind modificarea Codului penal și de procedură penală


Parchetul General a motivat, joi, decizia de retragere a secretarilor de stat din Ministerul Justiţiei, motivând că procurorii sunt pregătiţi să lucreze pentru Ministerul Public.

„Având în vedere necesitatea derulării în condiții de imparțialitate a unei cauze instrumentate de către Direcția Națională Anticorupție, având ca obiect împrejurările elaborării proiectului de ordonanță de urgență privind modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, precum și a proiectului de lege pentru grațierea unor pedepse, astăzi, 2 februarie 2017, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detașării la Ministerul Justiției a doamnei procuror Oana Andreea Schmidt-Hăineală și a domnului procuror Constantin Sima”, se arată într-un comunicat al PÎCCJ.

Oana Schmidt-Hăineală și Constantin Sima au fost numiți secretari de stat, pe 16 ianuarie, în Ministerul Justiției, potrivit unei decizii a premierului Sorin Grindeanu, la propunerea ministrului Florin Iordache. 

Constantin Sima, procuror în cadrul Parchetului General, detaşat la Ministerul Justiţiei ca secretar de stat, a preluat miercuri atribuţiile ministrului Justiţiei Florin Iordache, care şi-a delegat atribuţiile unui secretar de stat pentru perioada 1-7 februarie. Măsura a fost luată pentru a nu bloca activitatea curentă a instituţiei, secretarul de stat urmând a se ocupa de chestiunile curente.

Direcția Națională Anticorupție a informat, joi, că s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative, iar în prezent se efectuează acte procedurale.

„La Direcția Națională Anticorupție s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte aflate în competența de soluționare a instituției, în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative. Ca urmare, în conformitate cu prevederile procesual penale, se efectuează acte procedurale cu privire la aspectele sesizate. Precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, se arăta într-un comunicat al DNA.

Într-un comunicat transmis presei, joi, Ministerul Justiţiei preciza: „Față de acest demers, Ministerul Justiției subliniază faptul că modificarea legislativă menționată a fost și este asumată de conducerea MJ în exercitarea atribuțiilor statutare și legale. Considerăm că declanșarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei ordonanțe de urgență este o gravă imixtiune în activitatea autorității executive și o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituționale”.


Procurorul general Augustin Lazăr anunță că la DNA există un dosar legat de OUG adoptate de Guvern. În 24 ianuarie, asociația Inițiativa România anunța că a depus un denunț penal împotriva lui Grindeanu și Iordache

UPDATE Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a confirmat faptul că a solicitat CSM încetarea delegării procurorilor Constantin Sima și Oana Schmidt Hăineală la Ministerul Justiției, unde activau ca secretari de stat. Cererea a fost motivată, după reiese din declarația procurorului general, tocmai de implicarea celor doi magistrați în redactarea ordonanței de modificare a Codului Penal adoptată marți seara.


 Procurorul General, Augustin Lazăr: “DNA și DIICOT nu vor fi contopite într-un singur organism: Deranjează prin simplul fapt că-și fac treaba. SRI și DNA au un protocol legal, încheiat la Ministerul Public”. Ministerul Justiției infirmă contopirea

Procurorul General al României a explicat în fața jurnaliștilor, în dimineața zilei de joi, că există parteneriat între toate instituțiile statului, chiar și între DNA și SRI. Augustin Lazăr a explicat însă că protocolul între aceste două instituții, SRI și DNA, a fost făcut în cadrul Ministerului Public tocmai pentru a se evita tentative de fraudare.


Ministrul Justiției și-a DELEGAT atribuțiile timp de 10 zile. Florin Iordache: Nu voi demisiona. Este o delegare de operațiuni curente. Atribuțiunile de ministru le exercit eu


 

AVERTISMENT. Procurorul general al României îl învață pe Avocatul Poporului cum să atace la CCR ordonanțele care modifică Codul Penal

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, i-a transmis spre analiză Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională, indicându-i textele de lege pe care să le invoce. Ciorbea anunțase că nu va sesiza CCR deoarece ordonanța nu este în vigoare. Procurorul general Lazăr îi indică lui Ciorbea textele de lege și ce critici de neconstituționalitate poate invoca pentru a avea succes la CCR. 


 Procurorul general al României cere Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detașării la Ministerul Justiției a secretarilor de stat Hăineală și Sima

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detașării la Ministerul Justiției a procurorilor Oana Schmidt-Hăineală și Constantin Sima, în contextul anchetei Direcţiei Naţionale Anticorupţie referitoare la elaborarea ordonanţelor.


 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Premieră mondială! Taxa pe care trebuie să o plătești dacă vrei să vizitezi Veneția

Veneția, una dintre cele mai frumoase și vizitate destinații din lume, se confruntă de mult timp cu provocări legate de turismul de masă, iar...

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă