16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportCSM nu vrea abrogarea articolului prin care deținuții scapă mai ușor de...

CSM nu vrea abrogarea articolului prin care deținuții scapă mai ușor de închisoare cu lucrările științifice

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ, joi, propunerii de abrogare a dispoziţiei legale care permite reducerea pedepselor pentru deţinuţii care publică lucrări ştiinţifice, făcută de ministrul Justiţiei, Raluca Prună. Avizul dat de CSM este consultativ.

Ministrul Justiţiei a anunţat, joi, în plenul CSM, că va continua demersurile pentru abrogarea prevederii legale referitoare la reducerea pedepselor pentru deţinuţii care publică lucrări ştiinţifice.

“Ministerul Justiţiei are iniţiativa, iar eu am să merg în continuare pe abrogare. (…) Voi merge mai departe cu ordonanţa de urgenţă şi o să o pun pe site, nu am obligaţia să fac o consultare, dar, pentru că subiectul e de interes, o să o pun în consultare vineri (…). Voi argumenta pe discriminare, pentru că e discriminatoriu să răsplăteşti munca intelectuală mai mult decât munca fizică, şi pe elemente de drept comparat”, a spus Raluca Prună. 

Citeşte şi: Judecătorul CSM Bordea ia apărarea deținuților care scriu lucrări științifice: Abrogarea prevederii nu este soluția cea mai bună

Ea a argumentat urgenţa abrogării prevederii legale prin faptul că fenomenul este departe de a se fi încheiat, la începutul lunii ianuarie fiind în pregătire peste o sută de lucrări ştiinţifice cu autori deţinuţi. 

Pe de altă parte, judecătorul Adrian Bordea, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că abrogarea dispoziţiei care permite reducerea pedepselor persoanelor condamnate, în baza lucrărilor ştiinţifice, nu este “soluţia cea mai bună”, pentru că poate “crea mai mult rău”, astfel că o soluţie ar fi înăsprirea condiţiilor.

Potrivit articolului 96, alineatul 1, din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, “pedeapsa care este considerată ca executată pe baza muncii prestate sau a instruirii școlare și formării profesionale, în vederea acordării liberării condiționate, se calculează după cum urmeaza: (…) f) în cazul elaborarii de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare științifică sau invenție și inovatie brevetate”.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...
Ultima oră
Pe aceeași temă