27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportCSM vrea ca ofiţerii acoperiţi din magistratură să fie VERIFICAŢI. Ce demersuri...

CSM vrea ca ofiţerii acoperiţi din magistratură să fie VERIFICAŢI. Ce demersuri a făcut

În şedinţa de plen de miercuri Consiliul Superior al Magistraturii a decis să sesizeze Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru a face verificări cu privire la eventualii ofiţeri acoperiţi din rândul judecătorilor şi procurorilor, potrivit reprezentanţilor CSM citaţi de Mediafax. Decizia CSM a venit ca urmare a solicitării Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România care a cerut CSM să facă verificări şi să îi elimine pe eventualii ofiţeri acoperiţi din magistratură şi, totodată, să ceară clarificări de la Serviciul Român de Informaţii.

Reprezentaţii UNJR susţineau la începutul acestei săptămâni că au făcut această solicitare, fiind “profund îngrijorată faţă de recentele declaraţii publice potrivit cărora în rândul magistraţilor ar exista ofiţeri acoperiţi ai serviciilor secrete, precum şi că instanţele de judecată au devenit «câmp tactic» al serviciilor de informaţii“. Astfel, UNJR a cerut CSM să verifice dacă toţi procurorii şi judecătorii respectă interdicţia de a nu fi lucrători de orice fel ai serviciilor de informaţii, iar rezultatul să fie făcut public, pentru restabilirea încrederii în justiţie.

De asemenea, UNJR a solicitat CSM să ceară de urgenţă clarificări publice Serviciului Român de Informaţii, care “trebuie să explice corpului de magistraţi şi societăţii ce înseamnă concret «câmp tactic», când vine vorba de justiţie, şi care sunt mijloacele prin care serviciul operează în acest «câmp tactic»“.

Prima solicitare a UNJR a venit în urma afirmaţiilor fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, conform cărora pâna in 2004 au existat “ofiţeri acoperiţi printre magistraţi“, aceştia fiind şantajabili datorită faptului ca au încălcat Constituţia din 1991.

A doua solicitare către Consiliul Superior al Magistraturii a venit în urma unui interviu dat de directorul Direcţiei Juridice a Serviciului Român de Informaţii, Dumitru Dumbravă, care “escaladează afirmaţiile fostului preşedinte şi afirmă că instanţa de judecată a devenit «câmp tactic» de operaţiuni al serviciilor de informaţii“. “În prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze“, a mai spus Dumbravă în interviul citat.

 

 

Cele mai citite

Inspecția Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei care se ocupă de cazul lui Vlad Pascu

Inspecția Judiciară a trimis o propunere pentru suspendarea judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu de la Judecătoria Mangalia până la încheierea procedurilor disciplinare, în data de...

UE se angajează să aloce 3,5 miliarde de euro pentru protejarea oceanelor

Uniunea Europeană va aloca 3,5 miliarde de euro (3,71 miliarde de dolari) pentru a proteja oceanele și a promova durabilitatea printr-o serie de inițiative...

FOTO. Loredana Groza, ca la 20 de ani. Vedeta a pozat în colanți

Loredana Groza, cunoscută pentru prezența sa în industria muzicală românească, a captat atenția publicului cu ultimele sale fotografii distribuite pe rețelele de socializare. Însă...
Ultima oră
Pe aceeași temă