21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportCulisele demiterii primarului interimar al Capitalei

Culisele demiterii primarului interimar al Capitalei

Primarul interimar al Capitalei, Ștefănel Dan Marin (UNPR), a fost demis din funcție cu 37 de voturi pentru, cinci împotrivă si 3 abțineri. Hotârârea de demitere a fost votată de consilierii PSD și PNL, aceleași partide care votaseră, pe 15 septembrie, desemnarea sa în locul primarului suspendat, Sorin Oprescu.

Şedinţa extraordinară convocată marţi de consilierii generali avea pe ordinea de zi un singur proiect de hotărâre, respectiv cel privind aprobarea unui nou Regulament de organizare şi funcţionare a CGMB. În timpul şedinţei, consilierul PNL Richard Radu a propus includerea pe ordinea de zi şi a proiectului de hotărâre privind schimbarea primarului interimar. PNL îl acuză public pe primarul general interimar că ar fi “întârziat nejustificatadoptarea bugetului RADET, măsură minimală care să permită continuarea activității Regiei, cât şi pentru că nu a reușit să găsească o soluție nici în ceea ce privește corelarea prețului gigacaloriei reglementat de ANRSC și prețul pe care Primăria îl plătește regiei. De asemenea, liberalii îl acuză pe primarul interimar că nu a pus în aplicare punctul din Acordul pentru Bucureșteni privind auditul la nivelul Primăriei, susţinând că, în ciuda hotărârii de Consiliu General care îi permite și îl însărcinează pe Primarul Capitalei să contracteze servicii de audit, nici până în prezent nu avem o situație a implementării acestei decizii.

În rândul nemulţumirilor liberalilor cu privire la activitarea primarului interimar se numără şi faptul că primarul UNPR ar refuza să publice contractele de achiziții publice, dar şi faptul că Ștefănel Dan Marin nu a propus și nu a luat nici o măsură concretă” privind RATB.

 

Evoluția negocierilor

 

Potrivit unor surse din mediul politic, discuţiile pentru destituirea primarului interimar din partea UNPR au început în urmă cu aproape o săptămână, după ce acestuia i-au fost aduse mai multe critici, atât în spaţiul public, cât şi în rândul partidelor reprezentate în Consiliul General al Muncipiului Bucureşti. Negocierile s-au purtat în contextul în care atât PSD, cât și PNL, vor să se detașeze de UNPR, partid care în urmă cu două luni era curtat din toate părțile, pentru schimbarea majorității parlamentare.

Astfel, consilierii PSD şi PNL au ajuns la o înţelegere pentru a-l schimba pe acesta din funcţie, dar negocierile s-au prelungit. Și aceasta pentru că PSD şi PNL nu au făcut însă şi o înţelegere cu privire la înlocuitorul lui Ştefănel Dan Marin, niciunul dintre partide nedorind să îşi asume, în acest moment, conducerea instituţiei. Momentul ales pentru schimbarea din funcţie a primarului interimar a fost influențat și de negocierile cu celelalte partide reprezentante în CGMB, în special ALDE şi PMP. Până la ziua în care are loc alegerea unui nou primar interimar, vicepremarii asigură temporar bunul mers al funcţionării Primăriei.
Consilierul general UNPR Ştefănel Dan Marin a fost desemnat primar interimar al Capitalei, pe 15 septembrie, cu sprijinul PSD și PNL. Anterior alegerii, el a fost numit viceprimar în locul lui Cornel Pieptea (PNL), care a demisionat. Celălalt viceprimar, Dan Darabonț (PSD), a anunțat că partidul din care face parte nu face nicio propunere pentru postul de primar interimar, consilierii PSD fiind minoritari. După desemnarea lui Marin primar interimar, Pieptea a ocupat din nou poziția de viceprimar lăsată vacantă de cel dintâi.

Tot pe 15 septembrie, Sorin Oprescu a fost suspendat din funcţia de primar general al Capitalei, după ce instanța a emis o decizie definitivă privind arestarea preventivă a acestuia pentru luare de mită.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...
Ultima oră
Pe aceeași temă