12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportNEWS ALERT. Judecătorul Dragoș Tudorache a depus jurământul la Cotroceni. Secretele numirii...

NEWS ALERT. Judecătorul Dragoș Tudorache a depus jurământul la Cotroceni. Secretele numirii noului ministru de Interne. Magistratul este considerat omul care influențează din umbră deciziile lui Dacian Cioloș

UPDATE 16,15: În ceremonia de miercuri după-amiază de la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis i-a cerut noului ministru de Interne. Dragoș Tudorache, să asigure “credibilitate” alegerilor parlamentare de la sfârșitul anului 2016.

—————————

Şeful Cancelariei premierului, Dragoș Tudorache, este propunerea înaintată președintelui Klaus Iohannis pentru a prelua portofoliul Afacerilor Interne, a anunțat premierul Dacian Cioloș. Miercuri, 7 septembrie 2016, Tudorache a depus jurământul la Palatul Cotroceni.

Tudorache este considerat un apropiat al premierului, iar principala sa misiune va fi organizarea alegerilor parlamentare.

În momentul în care a anunțat numele viitorului ministru de Interne, premierul Dacian Cioloș a explicat și că a analizat și posibilitatea unui interimat, dar a renunţat pentru că nu a dorit „să prelungească o stare de incertitudine”, optând pentru un civil, pentru „cât mai multă echidistanţă și echilibru”.  „Este un minister important, care are atribuţii importante în perioada următoare, inclusiv în organizarea alegerilor, asigurarea ordinii și liniștii publice, și cred că un interimat nu ar face decât să prelungească o stare de incertitudine, care nu este deloc utilă și fructuoasă acolo”, a comentat Cioloș.

El a argumentat că Tudorache a colaborat îndeaproape cu MAI și fostul ministru Tobă, „deci cunoaște cât de cât cum funcţionează ministerul”.  El a mai precizat că șeful său de cabinet, Paul Gheorghiu, va prelua șefia Cancelariei, noul ministru urmând să depună, cel mai probabil, jurământul astăzi. Însă, până la închiderea ediției, Administrația Prezidențială nu anunțase când va depune Tudorache jurământul.

Cioloș i-a mulţumit fostului ministru Petre Tobă pentru profesionalism și și-a exprimat speranţa că acesta își va clarifica situaţia judiciară cât mai repede.

Eminența cenușie din Guvern

Dragoș Tudorache este un apropiat al premierului Cioloș, fiind considerat omul care influențează din umbră deciziile premierului. Influența lui Tudorache s-a văzut la reorganizarea Guvernului, operată imediat după instalarea lui Dacian Cioloș la Palatul Victoria. Premierul a oferit atunci Cancelariei, condusă de Tudorache, rolul de coordonare a activității ministerelor. Practic, potrivit deciziei prim-ministrului, orice inițiativă de la ministere urma să treacă pentru evaluarea și aviz pe la Cancelaria premierului, înainte de a intra în ședința de Guvern. În acest fel, Tudorache a devenit cel mai important om din Guvern, după premierul Cioloș. Menționăm, de exemplu, că vicepremierii Vasile Dâncu și Costin Borc supervizează doar inițiativele din domeniile pe care le coordonează. Rolul esențial al Cancelariei și, implicit, al lui Tudorache a fost confirmat printr-o nouă hotărâre, aprobă în vara acestui an. Cancelaria a primit atribuții de coordonare a ministerelor în procesul de elaborare și monitorizare a planurilor strategice instituționale, de avizare a strategiilor guvernamentale, precum și corelarea elaborării, implementării și monitorizării politicilor publice.

Discuții cu șefii de partide

Tocmai în acest context, dată fiind influența pe care o avea deja în Guvern, a fost discutată și varianta ca Tudorache să fie ministru interimar de Interne timp de 45 de zile, după care să decidă dacă rămâne la Cancelarie sau optează pentru MAI. Această variantă a fost abandonată, dată fiind apropierea alegerilor, care sunt coordonate de MAI.

De altfel, prima misiune a lui Tudorache va fi aceea de a calma îngrijorările liderilor politici în ceea ce privește organizarea alegerilor parlamentare. „Sigur, am văzut discuţiile, dezbaterile din aceste zile, când s-a vehiculat și numele dânsului, că prim-ministrul Cioloș vrea să-și trimită omul acolo ca să influenţeze alegerile sau eu știu care partid să influenţeze alegerile. I-am cerut domnului Tudorache să se gândească în perioada următoare, în primul rând, să aibă discuţii cu liderii de partide politice și să explice clar ce are de gând să facă și cum intenţionează să organizeze lucrurile pentru alegeri într-un mod cât mai transparent și cât mai echidistant și să se gândească chiar la soluţii pentru o transparenţă cât mai mare a actului decizional acolo, mai ales cele legate de alegeri, dar și măsurile care urmează să fie luate”, a anunțat Cioloș. 

Cine este noul ministru

Dragoș Tudorache și-a început cariera ca judecător la Judecătoria Galaţi, în anul 1997, funcţie pe care a deţinut-o timp de cinci ani. O parte din această perioadă a fost și șef de unitate și coordonator al celulei de analiză în cadrul Departamentului pentru Statul de Drept și Protecţie a Drepturilor Omului al Organizaţiei pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), în Kosovo. Ulterior, din 2003 până în 2005, a condus Departamentul juridic al echipei Judecătorilor Internaţionali ONU, Administraţia Interimară ONU pentru Kosovo. În perioada martie 2005 – mai 2007 a fost Task Manager în cadrul Delegaţiei Comisiei Europene la București.

Din mai 2007 până în martie 2009 a fost coordonator al proiectului Facilitatea Schengen la Comisia Europeană, iar apoi, până în 2013, a ocupat poziţia de șef de unitate, director executiv interimar al Agenției eu-LISA (2012), Mari Proiecte IT la Comisia Europeană.

Din noiembrie 2013 până în 2015 a fost șef al unităţii Afaceri Internaţionale în cadrul Direcţiei Generale pentru Afaceri Interne și Migraţie a Comisiei Europene, iar apoi a devenit șeful Cancelariei premierului Dacian Cioloș.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Te-ai săturat de tradiționalul miel canin de Paște și îți place vânatul? Stufatul din canis lupus cu coadă stufoasă e rețeta pentru tine!

Faptul că Paștele a picat atât de aproape de 1 Mai Muncitoresc anul acesta a creat o adevărată criză de miel canin pe...

Premieră la Londra: Sadiq Khan a fost reales primar al Londrei pentru a treia oară

Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a fost reales la alegerile locale care au avut loc joi în Anglia, devenind astfel primul edil al...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă