13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportCum a fugit Victor Ponta de propria majoritate. Noul Guvern a trecut...

Cum a fugit Victor Ponta de propria majoritate. Noul Guvern a trecut cu 377 de voturi “pentru”

Noul Cabinet condus de Victor Ponta a primit, luni seară, votul de încredere al Parlamentului. 377 de parlamentari au votat "pentru", 134 au votat "împotrivă", iar alte 12 voturi au fost anulate, conform rezultatului oficial anunţat în faţa Camerelor reunite.

Victor Ponta a evitat să își riște fotoliul de premier, refuzând să trimită Parlamentului un nou program de guvernare. Deși are o majoritate largă în Parlament, el s-a rezumat la o restructurare a Executivului, cu șase miniștri noi, doi reveniți în Guvern și 14 supraviețuitori ai Guvernului Ponta 3. Pentru a evita surprizele, Ponta le-a cerut parlamentarilor PSD să voteze cu bilele la vedere. 

Din noul Executiv, care urma să fie votat aseară de Parlament, fac parte PSD, UNPR, PC și PLR, în timp ce UDMR a ieșit de la guvernare. PSD are 15 membri ai Cabinetului, UNPR, PC și PLR câte doi, iar Bogdan Aurescu (Externe) va rămâne singurul independent. Față de guvernul anterior, noul Executiv va avea un singur vicepremier, în persoana lui Gabriel Oprea (UNPR), care a rămas și ministru de Interne. Liviu Dragnea și Daniel Constantin au rămas miniștri, dar nu mai sunt vicepremieri. A dispărut, de asemenea, postul de vicepremier ocupat, anterior, de UDMR. Au fost desființate patru portofolii, ca urmare a comasării unor ministere. Lista noului Cabinet, trimisă Parlamentului de premier, cuprinde șase miniștri care nu au făcut parte din nici un guvern, doi care revin după o perioadă de pauză și 14 supraviețuitori din Guvernul Ponta 3. Au intrat, în premieră, în Executiv Mihai Tudose (PSD) – Economie, Ionuț Vulpescu (PSD) – Cultură, Sorin Grindeanu (PSD) – Societatea Informațională. Grațiela Gavrilescu (PLR) – Mediu, Sorin Câmpeanu (PC) – Educație, Angel Tîlvăr (PSD) – Românii de Pretutindeni. Andrei Gerea (PLR) revine în Guvern la Energie, la mai puțin de un an după ce a deținut portofoliul Economiei din partea PNL. Liviu Pop revine în postul de ministru pentru Dialog Social, pe care l-a mai ocupat în Guvernul Ponta 1, din mai până în decembrie 2012.

Interesant este că, în scrisoarea trimisă Legislativului, Ponta anunță că noul Cabinet își va păstra actualul program de guvernare. Și aceasta cu toate că are o componență schimbată prin intrarea la guvernare a partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu, PLR, și ieșirea UDMR. PNL a cerut ca premierul să vină și cu un nou document privind guvernarea, dar majoritatea PSD a refuzat această variantă.

Strategia lui Ponta

De menționat că, în luna martie a acestui an, la instalarea Guvernului Ponta 3, când UDMR a intrat în Executiv, iar PNL a ieșit, premierul și-a angajat răspunderea pentru un program de guvernare. Chiar dacă pare un detaliu tehnic, refuzul lui Ponta de a repeta procedura din luna martie a avut și o semnificație politică.

Pe hârtie, Guvernul avea o majoritată lejeră, însă Victor Ponta, chiar și în aceste condiții, a evitat să își pună scaunul la bătaie. În cele două variante, efectele unui ipotetic vot negativ al Parlamentului ar fi fost diferite. Astfel, dacă senatorii și deputații ar fi respins restructurarea, atunci din punct de vedere juridic ar fi rămas în funcție Guvernul Ponta 3. Cu alte cuvinte, Ponta premier și vechea garnitură de miniștri. În schimb, dacă premierul și-ar fi angajat răspunderea, PNL ar fi putut depune o moțiune de cenzură. În cazul în care moțiunea ar fi fost adoptată, ar fi picat întregul Executiv, inclusiv premierul Victor Ponta.

Precauția liderului PSD poate fi explicată de faptul că, în cursul zilei de ieri, au circulat informații referitoare la posibilitatea ca unii dintre parlamentarii social-democrați, controlați de Mircea Geoană sau de Marian Vanghelie, să nu voteze restructurarea. Pe hârtie, Ponta ar avea în jur de 350 de voturi, față de necesarul de 287 pentru aprobarea noului Executiv. Sprijinul vine din partea PSD, UNPR, PC și PLR, dar și a PP-DD, ai cărui parlamentari sunt însă divizați între Putere și Opoziție. Pe de altă parte, și UDMR a decis să sprijine Executivul, în ciuda deciziei prefectului de Covasna de a amenda Partidul Civic Maghiar pentru intonarea imnului Ungariei.

Candidat picat la renumărare

Audierile noilor miniștri în comisii nu au fost lipsite de controverse. Astfel, Adrian Anghel, propus pentru portofoliul privind Românii de pretutindeni, a primit aviz negativ din partea comisiilor pentru diaspora. Ulterior, premierul Victor Ponta l-a nominalizat pe deputatul PSD Angel Tîlvăr pentru funcţia de ministru al Românilor de Pretutindeni, în locul lui Adrian Anghel. Anunțarea rezultatului a necesitat verificarea voturilor și a listei de prezență. Adrian Anghel a fost votat de parlamentari cu 12 voturi ”pentru”, 8 voturi ”împotrivă” și 4 abțineri. După încheierea audierilor, Adrian Anghel le-a spus jurnaliștilor că a primit aviz favorabil. Pe de altă parte, parlamentarii Eugen Tomac și Mircea Dolha au afirmat că, potrivit procedurilor, Anghel ar fi avut nevoie de 13 voturi ”pentru”, ca să fie validat favorabil în comisii. Controversa era legată de numărul de parlamentari prezenți – 23 sau 24, ceea ce influența și numărul de voturi necesare – 12 sau 13. Cristian Iane (PSD) a precizat că pe lista comisiilor sunt 23 de parlamentari prezenți, în loc de 24, cum reieșise la vot. Ulterior, președintele comisiei, Mircea Lubanovici, a anunțat că au votat 24 de parlamentari, caz în care ar fi fost necesare 13 voturi “pentru”.

Potrivit cutumei parlamentare, miniștrii respinși de comisii sunt retrași, chiar dacă votul comisiilor are caracter consultativ.

Roșia Montană, pe lista priorităților

Restul miniștrilor au trecut fără emoții prin comisii, audierile scoțând la iveală o serie de priorități ale acestora. Astfel, noul ministru al Economiei, Mihai Tudose, a spus că „un obiectiv important” îl reprezintă privatizarea Oltchim. Referindu-se la Roşia Montană, noul ministru a spus că „orice resursă, dacă există posibilitatea să fie exploatată, trebuie exploatată, dar cum faci, ce faci, cu ce o faci este o altă discuţie”. El a precizat că zăcământul de la Roşia Montană nu trebuie exploatat cu cianuri.

Ministrul nominalizat al Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat, la audierile din comisiile parlamentare, că protejarea pădurilor va fi o prioritate a mandatului său, ministerul urmând să acţioneze pentru diminuarea drastică a tăierilor ilegale concomitent cu acţiunile de împădurire masivă.

Ministrul propus al Finanţelor, Darius Vâlcov, a anunțat că vizează reducerea TVA în funcţie de excedentul bugetar obţinut sau cheltuielile nerealizate. “În următorii doi ani, dacă mandatul va fi unul întreg, sper să nu creştem niciun fel de taxe şi impozite, cred în relaxare fiscală. La rectificarea bugetară, dacă va avea loc la jumătatea anului viitor, excedentul bugetar, dacă va exista, nu-l vom împărţi către ordonatorii de credite, ci vom construi un buffer (fond de rezervă – n.r.) echivalent cu excedentul, pentru a-l redirecţiona spre relaxare fiscală“, a declarat Vâlcov.

Sorin Câmpeanu, avizat pentru Ministerul Educației, a precizat, la audierile din comisii, că obiectivele sale pentru mandate sunt multiple, toate având un anumit grad de urgenţă. “La nivel preuniversitar este vorba de accesul la educaţie, este vorba de şanse egale pentru o educaţie de calitate, de reducerea abandonului şcolar, de revizuirea curriculei în sensul simplificării acesteia, procesul de modernizare a evaluării, iar la nivel universitar, internaţionalizarea universităţilor”, a afirmat Câmpeanu. În privinţa situaţiei lipsei manualelor din clasa întâi, Câmpeanu a spus că regretă întârzierile şi că va face tot ceea ce depinde de el să nu se mai repete. Senatorul PSD Liviu Pop, avizat pozitiv pentru portofoliul Dialogului Social, va propune un amendament pentru mărirea bugetului pentru mediere.

Cine sunt miniștrii noi

Mihai Tudose (PSD) – ministru al Economiei şi Turismului. Este deputat din anul 2000 și până în prezent, fiind președintele Comisiei economice din Camera Deputaților. Este în vârstă de 47 de ani, și a terminat, în 1994, Facultatea de Științe Juridice.

Ionuţ Vulpescu (PSD) – ministru al Culturii. Este un apropiat al preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, fiind consilier al acestuia. Este deputat şi membru al Comisiei pentru cultură. Are 38 de ani, a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

Sorin Mihai Grindeanu (PSD) – ministru pentru Societatea Informaţională. Are 41 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică, Secţia informatică. A fost viceprimar al Timişoarei între 2008 și 2012, iar din 2012 este deputat.

Sorin Mihai Cîmpeanu (PC) – ministru al Educaţiei şi Cercetării. Are 46 de ani şi se află la conducerea Universităţii Agronomice din martie 2012. Tot din 2012 este şi secretar general al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.

Graţiela Gavrilescu (PLR) – ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor. Are 48 de ani şi a absolvit în 1989 Facultatea de Tehnologie Petrochimică Ploieşti. În intervalul 2004-2007 a fost viceprimar al municipiului Ploieşti. Din decembrie 2007 și pânâ în prezent este deputat.

Angel Tîlvăr (PSD) – ministru pentru Românii de Pretutindeni. Are 52 de ani și este din 2018 deputat PSD. A mai fost senator între 2004 și 2004. Este vicepreședinte al PSD Vrancea, județul condus de baronul Marian Oprișan.

Reveniri în Executiv

Liviu Marian Pop (PSD) – ministru delegat pentru Dialog Social. A mai fost ministru delegat pentru Dialog Social în Guvernul Ponta în perioada 7 mai 2012 – 21 decembrie 2012.

Andrei Dominic Gerea (PLR) – ministrul Energiei și IMM-urilor. Revine în Guvern la mai puţin de un an după ce a făcut parte din Executiv, ca ministru al Economiei, reprezentant al PNL.

Supraviețuitorii Guvernului Ponta 3

Victor Ponta (PSD) – premier, Gabriel Oprea (UNPR) – vicepremier, Interne, Liviu Dragnea (PSD) – Dezvoltare Regională, Daniel Constantin (PC) – Agricultură, Nicolae Bănicioiu (PSD) – Sănătate, Mircea Dușa (PSD) – Apărare, Bogdan Aurescu – Afaceri Externe, Ioan Rus (PSD) – Transporturi, Eugen Teodorovici (PSD) – Fonduri Europene, Robert Cazanciuc (PSD) – Justiție, Rovana Plumb (PSD) – Muncă, Gabriela Szabo (PSD) – Tineret, Darius Vâlcov (PSD) – Finanțe, Eugen Nicolicea (UNPR) – Relația cu Parlamentul.

PP-DD a rămas la putere

Preşedintele PP-DD, Simona Man, a declarat, după o întrevedere cu premierul Victor Ponta, la Parlament, că PP-DD susţine Guvernul Ponta 4 şi că secretarii de stat ai formaţiunii rămân în noul Executiv. ”PP-DD susţine Guvernul Ponta 4. PP-DD are secretari de stat, rămân toţi cei pe care i-am avut, suntem convinşi că lucrurile vor funcţiona în continuare”, a spus Simona Man.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă